Płytki kuchenne – na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?
Wspólne przygotowywanie posiłków, miło spędzony czas i serwowanie pysznych dań – kuchnia to bezapelacyjnie serce każdego domu. Raz na kilka lat warto przeprowadzić w niej gruntowny remont lub drobny lifting, który odmieni wnętrze i sprawi, że będzie jeszcze bardziej funkcjonalne. Na co zwrócić uwagę, wybierając płytki do kuchni?
Estetyka wnętrza
Kuchnia jest miejscem, w którym co najmniej kilka razy dziennie przygotowywane są posiłki oraz napoje. Użytkuje ją zazwyczaj kilka osób, co powoduje, że pomieszczenie szybko się brudzi. Niełatwo jest utrzymać kuchnię w czystości, lecz ten problem pomogą rozwiązać odpowiednie płytki do kuchni dostępne na www.plytki.pl. Uporczywe plamy tłuszczu to dość powszechny widok, zarówno na podłodze, jak i na ścianach. Regularna pielęgnacja to mniej zabrudzeń i więcej zaoszczędzonego czasu. Jakie płytki warto wybrać?
Płytki ceramiczne – najczęściej wybierane
Istnieje co najmniej kilka rodzajów płytek, jednak najpopularniejsze z nich to płytki ceramiczne. Produkuje się je z gliny lub krzemionki, które w procesie osuszania i utwardzania w prasach zyskują cechę kluczową dla pomieszczeń kuchennych – wysoką wytrzymałość. Tego rodzaju płytki do kuchni charakteryzują się dużą odpornością na ogień i zarysowania. Kolejną zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Płytki ceramiczne zazwyczaj wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką, by odzyskały swój blask.
Jaki rozmiar wybrać?
Rozmiar płytek zależy głównie od ich przeznaczenia. Płytki ścienne dobierane są ściśle do gustu inwestora, ponieważ oprócz praktycznego zastosowania spełniają także funkcję dekoracyjną. Popularne są zatem płytki o niewielkich rozmiarach, gładkie lub ze zdobieniami, które wspólnie tworzą ciekawy wzór.
Przy zakupie płytek podłogowych o wyborze najczęściej decydują aktualne trendy. Ostatnie lata to przede wszystkim płytki do kuchni kwadratowe i prostokątne, ze wskazaniem na większą popularność tych pierwszych. Oferowane materiały występują najczęściej w rozmiarze 30 cm × 30 cm, choć coraz częściej wykorzystuje się płytki kwadratowe o boku 40 cm lub nawet 50 cm. Należy jednak zaznaczyć, że im większy rozmiar, tym wyższa cena produktów.
Jakość i ścieralność
Płytki do kuchni występują w trzech klasach jakości. Jakość pierwsza oznacza produkty pozbawione zarysowań i przebarwień, a ponadto wskazuje na dbałość wykończenia i estetykę. Płytki klasy trzeciej mają widoczne mankamenty w postaci drobnych rys i niewielkich defektów.
Wybierając materiał na kuchenną podłogę, należy kierować się klasą ścieralności. Płytki oznaczone symbolem PEI 1 wskazują na najniższą ścieralność i zaleca się je stosować głównie na ściany. Produkty o najwyższej odporności na ścieranie mają symbol PEI 4 – tego typu płytki można stosować w pomieszczeniach, które są najczęściej użytkowane.
Ważne parametry
Kupując płytki do kuchni, warto wybrać takie, które są antypoślizgowe. Produkty o tych właściwościach oznaczono literką R. Innym ważnym parametrem jest zdolność pochłaniania wilgoci, której w kuchni nie brakuje. Płytki o najwyższej chłonności – od 3 do 10 % – oznaczono literką E.
artykuł sponsorowany