Przygotowanie lokalu i zakup urządzeń do pizzerii
Własny lokal gastronomiczny to doskonały pomysł na biznes. Szczególnie w przypadku osób, które naprawdę miłują się w dobrej kuchni. Jednak otwarcie pizzerii nie ogranicza się jedynie do robienia pizzy. W pierwszej kolejności należy odpowiednie przygotowanie lokalu i wyposażenie go w niezbędne urządzenia.
Pizza to jedna z najbardziej uwielbianych potraw na całym świecie. Znasz kogoś, kto jej nie lubi? No właśnie! Dlatego też pizzerie cieszą się bardzo dużą popularnością zarówno w małych, jak i dużych miastach. Jeśli oferuje się naprawdę dobrą pizzę, można liczyć na nieustanny przypływ gości. Planujesz otworzyć pizzerię? Właściwe przygotowanie lokalu jest jedną z najważniejszych kwestii, na których powinieneś się skupić. Zobacz więc, jakie urządzenia będą niezbędne w Twojej restauracji oraz sprawdź, czym kierować się wybierając piec do pizzy.
Jakie urządzenia do pizzerii są potrzebne?
Przygotowanie lokalu do sprawnego funkcjonowania to zadanie, które wymagać będzie od Ciebie dużego zaangażowania. Wszystkie decyzje, jakie podejmiesz na tym etapie, będą miały wpływ na późniejszy komfort przygotowywania potraw, a także na jakość działania całego biznesu. Dlatego jest to tak ważne. Na początku określ dokładnie, jaki efekt chcesz osiągnąć. Zastanów się dobrze, jakie dania będziesz serwować, jak długie i zróżnicowane będzie menu, na jaką skalę planujesz działać oraz czy chcesz rozszerzyć działalność o dostawy. To wszystko pozwoli Ci dokładnie ustalić wszystkie potrzeby.
Lista zakupów z podstawowym wyposażeniem do pizzerii wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Oczywiście pozycją numer jeden na niej jest piec do pizzy. Dostępne są one obecnie w różnych wariantach, a tego, jak wybrać najlepszy, dowiesz się już za chwilę. Wcześniej skupimy się jednak na innych niezbędnych elementach. W pizzerii bardzo duże znaczenie ma zorganizowanie funkcjonalnych stanowisk do robienia pizzy. Wybierając stół do wyrabiania ciasta, zwróć uwagę, aby miał specjalną nadstawkę lub był wyposażony w szafki. Dzięki temu zyskasz dodatkowe miejsce na przechowywanie.
Oczywiście jak w każdej gastronomii niezbędne będą też zmywarki oraz szafy chłodnicze. W większych pizzeriach przydatne mogą okazać się zaawansowane urządzenia takie jak mikser, prasa, czy też wałkownica do ciasta. Nie możesz zapomnieć też o drobnych elementach wyposażenia, takich jak:
- siatki i blachy do pizzy
- deski do serwowania pizzy
- łopata do pizzy
- pojemniki na ciasto.
Piec do pizzy — rodzaje
Piec do wypiekania pizzy to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii, a często też główny element jej wystroju. Obecnie na rynku jest bardzo duży wybór tych urządzeń. Wśród nich znajdziesz różne rodzaje pieców o odmiennej wielkości, pojemności i designie. Najważniejszym parametrem, którym należy kierować się przy jego wyborze, jest sposób zasilania. Spośród dostępnych modeli wyróżniamy:
- piece gazowe
- piece elektryczne
- piece do pizzy opalane drewnem,
Każdy z nich działa w zupełnie inny sposób, tym samym zapewniając też nieco odmienny sposób wypiekania pizzy. Warto zaznaczyć też, że każdy ma swoje mocne strony. Jaki więc piec do pizzy wybrać? Gazowy piec do pizzy świetnie sprawdzi się przede wszystkim w dużych lokalach cieszących się dużą ilością dziennych zamówień. Dlaczego? Ponieważ są zasilane przy pomocy gazu ziemnego, co sprawia, że ich eksploatacja jest naprawdę oszczędna.
Elektryczne piece są tańsze niż gazowe, jednak ich użycie generuje większe koszty. Włączony piec pobiera bowiem sporo energii. Jednak w zamian zapewniają możliwość bardzo precyzyjnych ustawień i dysponują wieloma dodatkowymi funkcjami. Zaletą jest także to, że piec elektryczny zajmuje bardzo mało miejsca.
A jakie zalety ma piec opalany drewnem? Przede wszystkim, jest to model, który z tych wszystkim pozwala na przygotowanie pizzy w najbardziej tradycyjny sposób. Takich właśnie pieców używa się bowiem w większości pizzerii we Włoszech. Smak pizzy przygotowanej w ten sposób jest wyjątkowy. Jednak ze względów bezpieczeństwa, aby móc zastosować w lokalu taki piec, należy mieć specjalne zezwolenie.
Gdzie kupić profesjonalne wyposażenie i piec do pizzy?
Wybierając wyposażenie do pizzerii, musisz pamiętać, by spełniało ono wszelkie nomy jakościowe. Chcesz, aby sprzęt służył sprawnie i bezawaryjnie, a przy tym wyglądał świetnie? W takim razie wybieraj jedynie profesjonalne produkty do zastosowania gastronomicznego. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że jest ono przystosowane dokładnie do takiego użytku, dzięki czemu intensywna i częsta eksploatacja nie wpłynie na jego jakość pod względem wizualnym i technicznym.
Chcesz kupić całe niezbędne wyposażenie do pizzerii? Odwiedź więc koniecznie sklep gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy. Możesz dosłownie przebierać tam w wyjątkowych ofertach. Co najlepsze, znajdziesz tam urządzenia najlepszych producentów w naprawdę świetnych cenach. Urządzenia często objęte są specjalną promocją, dzięki czemu możesz sporo zaoszczędzić podczas zakupów.
artykuł sponsorowany