Tryb pracy czyli pochłaniacz czy wyciąg?

Wybór okapu do twojej kuchni należy rozpocząć od tego, jaki masz system wentylacji. Okapy kuchenne dzielą się na pochłaniacz oraz wyciąg. Wyciąg kuchenny wyciąga nieprzyjemne zapachy oraz służy do odprowadzania zanieczyszczeń poza budynek. Musi mieć jednak podłączenie bezpośrednie do kanału wentylacyjnego. Natomiast pochłaniacz kuchenny - jak wskazuje nazwa urządzenia - pochłania złe zapachy i zapewnią cyrkulację, dzięki której wraca do nas powietrze bez zanieczyszczeń.

Jaka filtracja do okapu?

Wybór okapu kuchennego zależy również od rodzaju filtrów. Wyróżniamy między innymi: filtry przeciwtłuszczowe (zatrzymują one cząstki tłuszczu z pary wodnej i chronią m.in. obudowę okapu przed zabrudzeniem), filtry węglowe (używane w pochłaniaczach, służą głównie do pochłaniania zanieczyszczeń), filtry metalowe (które mają kilkuwarstwową siatkę, wyłapującą tłuszcz) oraz filtry fizelinowe (stosowane w okapie podszafkowym, mają włókninę, która zatrzymuje tłuszcz i zanieczyszczenia).

Rodzaje okapów kuchennych

Okapy kuchenne to niezbędny element każdej kuchni. Urządzenia te przede wszystkim pochłaniają zapachy i tłuszcze, podczas gotowania, co wpływa głównie na to, że meble w kuchni nie są pokryte nieprzyjemnym, tłustym osadem. Dodatkowo okap kuchenny może stanowić element wystroju samej kuchni, nadając jej wyjątkowy charakter. Przede wszystkim rodzaj okapu powinniśmy dobierać do potrzeb w kuchni - do rodzaju wentylacji czy zabudowy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów okapów.

Okap podszafkowy zajmuje mało miejsca, więc sprawdzi się w niewielkich pomieszczeniach. Jest popularny, tani, można go powiesić pod szafką kuchenną lub bezpośrednio na ścianie. 

Okapy kominowe to typ który wisi samodzielnie i zwany jest przyściennym. Montowane nad kuchenką, przy ścianie, posiadają długi, pionowy komin maskujący rurę, która odprowadza zanieczyszczenia do szybu. Bardzo często posiada on metalowe wykończenie i geometryczny kształt, więc nadaje się jako ozdoba do nowoczesnej kuchni.

Okap wyspowy to okap najdroższy, przystosowany do kuchni, gdzie płyta grzewcza kuchenki znajduje się na środku pomieszczenia na tzw. wyspie. Okapy te montujemy do sufitu, nad wyspą, składa się z podstawy i rury odprowadzającej. Okapy sufitowe to alternatywa dla wysp. Zajmują one sporo miejsca, ale jest też mało widoczny, gdyż zlewa się z sufitem.

Okapy do zabudowy to np. okap teleskopowy, który można schować wewnątrz zabudowy kuchni. Powierzchnię pochłaniająca okapu stanowi dno szafki kuchennej, gdzie urządzenie jest montowane. Dodatkowo okap kuchenny posiada ruchomą szufladę, która po wysunięciu zwiększa powierzchnię pochłaniającą, uruchomia okap oraz oświetlenie w nim zamontowane. Może on też posiadać miejsce do przechowywania np. przypraw. Okapy blatowe montowane są na blacie, a silnik umieszczany jest w szafce pod nim. Jest dobrze wykonany, często stylowy, wykonany z inoxu wraz z czarnym lub przeźroczystym szkłem. Okap ten może pracować jedynie jako wyciąg.

Możemy też zakupić okapy w zestawie z płytą grzewczą lub okapy w oryginalnej zabudowie. Są też okapy narożne montowane w rogach kuchni oraz tzw. wkłady, umieszczane w spodniej części szafki. W końcu mamy też okapy uniwersalne, montowane samodzielnie lub pod szafką. 

Funkcje dodatkowe

Okapy kuchenne posiadają szereg różnych funkcji, a do najważniejszych możemy zaliczyć: włącznik czasowy, czujnik zabrudzenia filtrów, tryb intensywny, jonizator powietrza, komunikację z płytą (czyli ustawienie biegu w zależności do poziomu mocy samej płyty) czy automatyka włączania (gdzie okap sam rozpoznaje ilość pary i dopasowuje poziom mocy).Ważne są też inne parametry okapu tj. rodzaj sterowania. Może być on mechaniczny, bazujący na przyciskach i suwakach, dzięki którym sami obsługujemy okap. Sterowanie elektroniczne posiada panel dotykowy, automatykę, pilota lub sterowanie głosem. Ciekawym rozwiązaniem, w modelach nieco droższych jest opcja sterowania gestem. Dzięki niej np. oświetlenie włączamy i wyłączamy gestem w dół i w górę, a wykonując ruch w lewo lub w prawo zwiększamy wydajność urządzenia.

Na co zwracać uwagę w wyborze okapu 

Dobry okap posiada kilka podstawowych elementów. Ale wybór okapu kuchennego zależny jest od wielu różnych czynników. Pierwszym jest rozmiar czyli szerokość okapu i wysokość. Chociaż występuje szerokość od 40 do 120 cm, standardowe okapy posiadają 60 cm szerokości, jednak główną zasadą jest to, aby rozmiar nie był węższy od danej płyty. Kolejnym parametrem jest poziom hałasu. Specjaliści sugerują, że dobre okapy nie przekraczają 50db. Głośność zależy od producenta i ceny. Zazwyczaj modele tańsze mają poziom nawet do 75db, a te droższe ok 60db, co stanowi dobry wybór. Ważna jest też wydajność urządzenia. Zalecana jest sześciokrotna wymiana całego powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny np. w zamkniętej kuchni o powierzchni ok 20m3 sprawdzi się okap wydajny na 120m3. Dobrze zwrócić uwagę na klasę energetyczną? Tak naprawdę różnica między urządzeniami drogimi i tanimi jest tak niewielka, że nie ważne jest czy okap charakteryzuje stara klasa energetyczna czy nowa klasa energetyczna. Koszt zużycia będzie porównywalny. Lepiej zwrócić uwagę na oświetlenie okapu. Wyróżnia się tu oświetlenie led lub halogenowe. Te ostatnie spotykamy w modelach tańszych, nowsze posiadają już ledowe punktowe oświetlenie, montowane na gwincie lub listwie. Oczywiście liczą się takie parametry jak tryb pracy, rodzaj filtracji, rodzaj sterowania, rodzaje samego okapu, funkcje jakie posiada.

Najczęstsze błędy?

Gdy urządzasz kuchnię często możesz dokonać błędnej oceny czy wyboru. Najczęstszymi z nich są źle dobrana szerokość okapu w stosunku do płyty, zły dobór wydajności do pomieszczenia i iinstalacji wentylacyjnej, błędy przy trybie wyciągu, żle wykonane kanały wentylacyjne, montaż bez używania elementów wygłuszających.

Gdzie szukać okapów?

Okapy kuchenne zakupisz online i w sklepach stacjonarnych. Koniecznie sprawdź ofertę dostępnych opcji na stronie https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/okapy-do-zabudowy

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej