Róża damasceńska (Rosa × damascena) – pochodzenie i informacje o gatunku

Pochodzenie róży damasceńskiej

Róża damasceńska Rosa x damascena pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Największe uprawy występują w Bułgarii i stamtąd pochodzi. Tam jest hodowana na dużą skalę na olejek różany. W swojej ojczyźnie była znana już w czasach starożytnych. Wtedy też róża damasceńska zaczęła rozprzestrzeniać się po Europie i została spopularyzowana na jej zachodzie i południu jako ceniona roślina uprawna.

Obecnie róża damasceńska nie pojawia się w ogóle w siedliskach naturalnych. Jest jednak dość powszechna i popularna, a jej sadzonki bez większego problemu możesz znaleźć w sklepach ogrodniczych i szkółkach roślin ozdobnych.

Jak wygląda róża damasceńska

Róża damasceńska dzieli się na dwa podgatunki. Pierwsze z nich to rośliny nazywane letnimi, które pochodzą ze skrzyżowania róży fenickiej i francuskiej. Ta grupa wyróżnia się jednokrotnym kwitnieniem w roku. Wyróżnia się także róże jesienne. U ich podstaw znajduje się róża piżmowa o upojnym zapachu oraz róża francuska. Te rośliny często powtarzają kwitnienie i wyróżniają się pięknymi kwiatami.

Jednak oba podgatunki róży damasceńskiej są do siebie dość podobne. Charakteryzują się dość luźnymi krzewami, które mają bardzo silny wzrost. Mają swobodny pokrój, ale ich pędy są proste i nieco sztywne. Oczywiście pokryte są kolcami, dość ostrymi, więc podczas wykonywania wszelkich prac przy róży damasceńskiej należy zachować ostrożność.

Róże damasceńskie mają podłużne, jajowate liście w szarozielonym kolorze. Są matowe, co dodaje im uroku. Nie są wyprostowane, wręcz przeciwnie, lekko zwisają z pędów. Mają niewielką wartość dekoracyjną, jednak najbardziej ozdobne są kwiaty rośliny. Po prostu zachwycające, wzniesione, duże (około 7 cm średnicy), pełne lub półpełne, mają oszałamiający zapach. Róża damasceńska zazwyczaj jest różowa, są jednak odmiany białe, łososiowe lub ciemnoróżowe.

Róża damasceńska – zastosowanie

Odmiany ozdobne róży damasceńskiej

Róża damasceńska ma dość szerokie zastosowanie. Część odmian sprawdza się w uprawie i jest ceniona ze względu na walory dekoracyjne. Jednakże roślina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych i zbawiennych dla zdrowia i urody. Róża damasceńska może być uprawiana w ogrodzie lub w pojemnikach. Jest dość odporna na chłód, ale nie znaczy to, że na 100% przetrwa zimę. Warto jednak spróbować, ponieważ jest przepiękna.

W Polsce uprawia się tylko te odmiany róży damasceńskiej, które są bardziej odporne na mróz. Należy do nich ‘Kazanlik’ – odmiana, której nazwa została zaczerpnięta z miasta położonego w Bułgarii. Roślina zimuje bez okrycia i ma delikatne, biało-różowe płatki pełnych kwiatów.

Ciekawie prezentują się także pełne kwiaty odmiany ‘Ispahan’ oraz ciemnoróżowe ‘Blush Damask’. Cena sadzonek róż damasceńskich jest niestety dość wysoka. O ile standardowe róże można kupić za kilkanaście złotych, te kosztują około 30-35 zł za sztukę. Sadzonki najlepiej kupować jesienią i sadzić dość wcześnie, by zdążyły się przyjąć na stałym miejscu. Sprawdź także ten artykuł na temat najlepszych nawozów do róż.

Polecane produkty dla róż - przetestuj je w swoim ogrodzie

Róża damasceńska w kosmetologii – właściwości

Róża damasceńska ma właściwości cenione przez miłośników naturalnych kosmetyków i sposobów leczenia. Jej działanie nie jest może uznawane przez lekarzy innych specjalizacji, ale dermatolodzy z pewnością ją doceniają. Na bazie róży damasceńskiej wytwarza się niezwykłe kosmetyki – olejek różany i wodę różaną. W Bułgarii w Dolinie Róż produkuje się je bez żadnego użycia chemii! Dlatego są naprawdę wyjątkowe i dlatego mają niezwykłe właściwości.

Krzewy róży damasceńskiej w uprawie, a także popularne odmiany rośliny, właściwości lecznicze oraz pielęgnacja i uprawa krok po kroku
Róża damasceńska w ogrodzie, czyli najlepsze odmiany, właściwości lecznicze kwiatów, sadzenie, uprawa i pielęgnacja

Płatki róży zawierają aż… 300 substancji czynnych! Przede wszystkim znajdziesz w niej witaminę C, B i K, a także karoten, flawonoidy, taninę i wapno, a także cały szereg składników odżywczych! Olejek różany stosuje się zwłaszcza w kosmetykach odmładzających i przeznaczonych do cery wrażliwej. Jego zadaniem jest dodanie skórze blasku, wzmacnianie włókien kolagenowych i dodawanie jędrności. Do tego zarówno olejek, jak i woda różana mają właściwości lecznicze i kojące. Zmniejszają zaczerwienienia, ułatwiają i przyspieszają gojenie się ran, wygładzają blizny. Woda różana jest składnikiem toników do cery trądzikowej i przetłuszczającej się. Udowodniono, że hamuje wydzielanie sebum, niweluje trądzik i wspiera gojenie się zmian skórnych.

Warto mieć chociaż trochę kosmetyków na bazie wody różanej z róży damasceńskiej, by móc zadziałać interwencyjnie. Jeśli masz problemy z podpuchniętymi oczami, rankami lub śladami po wypryskach i niedoskonałościach, wystarczy zastosować odrobinkę kosmetyku dobrej jakości, opartego na naturalnych składnikach. To powinno błyskawicznie pomóc. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że cena naturalnych ekstraktów i olejków jest dość wysoka. Wszystko przez to, że zarówno technologia, jak i uprawa kwiatów są kosztowne.

Jaki ma zapach róża damasceńska (Rosa × damascena)?

Woda różana i olejek różany są także stosowane ze względu na przyjemny zapach. Jest on stosowany także w perfumach. Jaki ma zapach ta niezwykła roślina?

Trudno to określić. Na pewno słodki, na pewno kwiatowy, a do tego bardzo kobiecy. Nie jest to jeden z tych lekkich zapachów, świeżych i energetyzujących. Jest bardzo zmysłowy, niski, podobny nieco do zapachu piżma (nie bez powodu u podstaw rośliny leży róża piżmowa). Mają bogaty zapach. Nic więc dziwnego, że znalazł on zastosowanie w tak licznych perfumach dla kobiet. Najlepszym przykładem jest kultowy flakonik Chanel No 5. Zapach róży damasceńskiej podobno pomaga się uspokoić i zrelaksować.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny