Dlaczego warto wybrać zlewozmywak z dużą komorą?

Zlewozmywak, niezależnie od tego, czy będzie miał jedną, czy dwie komory, musi umożliwiać nie tylko mycie talerzy i sztućców, ale też dużych gabarytowo przedmiotów. Nieważne, że dużych garnków, blach do ciast czy brytfanny używamy rzadko. Gdy przychodzi pora na ich mycie, powinniśmy móc zrobić to szybko i sprawnie.

Właśnie dlatego warto postawić na zlewozmywaki kuchenne, które mają minimum 49 cm szerokości głównej komory. Oczywiście, jeśli mamy miejsce na większy, nie wahajmy się. Komfort zmywania znacznie uprzyjemnia tę niezbyt lubianą czynność.

Zlewozmywak to nie wszystko. Dobierz do niego akcesoria dodatkowe

Niektóre akcesoria dodatkowe sprzedawane są razem ze zlewozmywakami (np. deska do krojenia lub wkładka ociekowa), inne trzeba dokupić.

Deska do krojenia to akcesorium, z którego często korzystamy w pobliżu zlewozmywaka. Idealnie dopasowaną deskę możemy wygodnie oprzeć o jego krawędź, a wszystkie obierki i resztki wylądują w komorze, dzięki czemu w kuchnia łatwiej utrzymać porządek.

Wkładka ociekowa do dużej komory – będzie ułatwieniem dla wielu prac. To akcesorium przyda się też np. przy odlewaniu makaronu, ziemniaków czy innych gotowanych warzyw. Będzie pomocne przy myciu warzyw, owoców lub grzybów, które wystarczy na niej rozłożyć i opłukać pod strumieniem wody. Dzięki wkładce też szybko wyschną.

Rollmata – akcesorium, które pokochają wszyscy. Zwija się ją niczym matę, ale zamiast pełnej powierzchni ma pręciki ze stali szlachetnej. Rollmatę można nałożyć na zlewozmywak i umyć na niej mięso, warzywa czy ryby, które też na niej wysuszymy. Może posłużyć też jako podstawka pod gorący garnek lub patelnię.

Dozownik do mydła lub płynu do naczyń – wbudowany bezpośrednio w zlewozmywak daje gwarancję, że nigdy się nie zagubi i zawsze będzie pod ręką. Można z niego korzystać nawet mokrymi rękami.

Rozdrabniacz (młynek) do resztek – to wynalazek dobrze znany w USA, nareszcie powoli adaptowany na europejski grunt. Młynek nadaje się do resztek bio, które w większości składają się z wody i po rozdrobnieniu spływają do kanalizacji. Dzięki niemu mamy mniej śmieci do wynoszenia i przykrych zapachów z kosza.

Z czego powinien być zrobiony dobry zlewozmywak?

Dobry zlewozmywak to taki, który jest gotów wytrzymać naprawdę wiele. Niestraszne mu wrzątek czy rozmaite kwasy (choćby z ogórków czy cytryny) czy ostre noże. Nie zarysuje się i nie nabawi plam. Marka Franke ma w portfolio całą gamę materiałów do wyboru.

Stal szlachetna – ponadczasowo elegancka, odporna na wysokie temperatury i domową chemię, a także niezwykle higieniczna i łatwa w utrzymaniu czystości.

model Mythos MYX 210-50; źródło: franke.com
model Mythos MYX 210-50; źródło: franke.com

Fraceram® – wykonany z płynnej masy ceramicznej poddawanej następnie procesowi wypalania. Materiał jest niezwykle gładki w dotyku a jednocześnie odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, zaplamienie i wysokie temperatury.

model Kubus KBK 110-51; źródło: franke.com
model Kubus KBK 110-51; źródło: franke.com

Fragranite - kompozyt z 80% kwarcu i 20% spoiwa akrylowego. Jest bardzo wytrzymały, odporny na zarysowania, gwałtowne zmiany temperatur i światło słoneczne. Zastosowano w nim technologię Sanitized®, która w 99% ogranicza rozwój bakterii i drobnoustrojów. Wykonane z niego zlewy są dostępne w szerokiej palecie kolorów, są funkcjonalne i higieniczne.

model Kanon KNG 110-62; źródło: franke.com
model Kanon KNG 110-62; źródło: franke.com

Tectonite® – innowacyjny materiał opatentowany przez markę Franke. Kompozyt utworzony z włókien szklanych, warstwy PiMC i niepowtarzalnej, matowej faktury. Jest odporny na gwałtowne zmiany temperatur (polewanie zimną i gorącą wodą) oraz uszkodzenia mechaniczne. Na jego powierzchni nie pozostają plamy i nie powstają przebarwienia.

model Sirius 610-49; źródło: franke.com
model Sirius 610-49; źródło: franke.com
ikona podziel się Przekaż dalej