Szybkowary wracają do łask

Szybkowar miała kiedyś w domu każda szanując się gospodyni. Obok prodiża był to jeden z najczęściej wykorzystywanych garnków. Jest prosty w obsłudze a jednocześnie stanowił niesamowite ułatwienie. Dziś w internecie roi się od sposobów na efektywne wykorzystanie tego garnka.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)

Jak działa szybkowar?

Szybkowar to po prostu rodzaj garnka, w którym zastosowano bardzo szczelną pokrywę dzięki czemu w trakcie gotowania w środku tworzy się nie tylko para wodna, ale i wysokie ciśnienie. Dowiedziono naukowo, że potrawy pod wysokim ciśnieniem gotują się szybciej, dzięki temu, że skutkuje to podniesieniem temperatury. Pokrywa garnka zaprojektowana jest tak, w przeciwieństwie do znanych naczyń, aby zachodzić do środka. Blokowana jest specjalnym uchwytem, który zapobiega ponownemu otwarciu. Wystarczy włożyć produkty do środka, zalać wodą do maksymalnie 2/3 wysokości garnka i zamknąć, a fizyka zrobi za nas resztę. Szybkowar sprawdza się szczególnie przy potrawach wymagających dużo czasu na przygotowanie, takich jak gołąbki, duszone mięso czy gulasze. Zupa jarzynowa potrzebuje jedynie 15 min by stać się esencjonalnym wywarem, rosół uzyskamy już w 25 minut. Jest to więc narzędzie idealne dla osób zabieganych i nie mających czasu na gotowanie w domu.

Naczynia te wyposażone są zazwyczaj we wskaźnik ciśnienia. Jeśli przekroczy ono zakładaną wartość zawór w pokrywie otwiera się i wypuszcza nadmiar pary automatycznie, przez co gotowanie w nim jest bezpieczne i praktyczne. Nie można jednak zaglądać do niego w trakcie gotowania, dlatego też wszystkie składniki trzeba włożyć do niego na początku i nie można o niczym zapomnieć.

Co bardzo ważne zaraz po zakończeniu gotowania nie należy otwierać pokrywy. Będzie bardzo kuszącym by zajrzeć i przekonać się jak szybko i bezproblemowo ugotował się nam smaczny obiad, jednak koniecznym jest by najpierw upuścić pary ze środka. Przed otwarciem zaworu bezpieczeństwa dobrze jest też schłodzić naczynie w chłodnej wodzie.

Bezpieczeństwo urządzenia

Gotowanie w wysokiej temperaturze przy użyciu wysokiego ciśnienia wydaje się dość niebezpieczne. Na szczęście szybkowary zazwyczaj wyposażone są w kilka zabezpieczeń. Po pierwsze na pokrywie powinien znajdować się uchwyt blokujący, zapobiegający otwarciu garnka przez przypadek. Drugim jest właśnie zawór, którym szybkowar automatycznie odprowadza nadmiar pary zmniejszając ciśnienie wewnątrz. Tego też zaworu używamy na koniec przed otwarciem pokrywy. Droższe i bardziej profesjonalne garnki wyposażone są też często w regulator ciśnienia, gdzie sami ustawiamy jego wartość.Marzysz o szybkowarze? Sprawdź tu: http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,56. Niezwykle istotne jest by nauczyć się słuchać szybkowaru. Z początku będzie się to wydawało trudne, jednak w trakcie użytkowania przekonamy się, że garnek ma swoje określone melodie. Najważniejsze by w środku znajdowało się odpowiednio dużo wody.

Jaki będzie najlepszy?

Oczywiście jeśli już inwestować w szybkowar najlepiej by nie był on najtańszy. Naczynia z górnej półki nie tylko będą nam służyć dłużej, ale i będą wydajniejsze i bezpieczniejsze. W zależności od tego jaką mamy kuchenkę trzeba szukać dedykowanego garnka. Dobrze by miał kilka zabezpieczeń, dzięki temu użytkowanie będzie łatwiejsze. Powinien być z solidnych materiałów by nie ulec zniszczeniu pod wysokim ciśnieniem. Grube dno garnka zapewni równomierna dystrybucję ciepła wewnątrz, co jest kluczowe dlatego, że nie możemy otworzyć naczynia przed końcem gotowania. 

Szybkowar philipiak

artykuł zewnętrzny

, aktualizacja 12 września 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Facebook - Fanpage Kalkulatory Budowlane Google+ - Kalkulatory Budowlane
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.