Te zalety frytkownicy beztłuszczowej sprawią, że od razu ją kupisz
Frytkownica beztłuszczowa nazwą sugeruje, iż jest urządzeniem przeznaczonym do przyrządzania dietetycznych frytek. To duże niedopowiedzenie! Beztłuszczowa frytkownica potrafi znacznie więcej, a lista jej zalet jest tak długa, że trudno ją zmieścić w jednym artykule. W poniższym skupimy się tylko na najważniejszych.
Jak działa frytkownica beztłuszczowa?
Sposób działania frytkownicy beztłuszczowej można w przybliżeniu porównać do systemu piekarnika elektrycznego z termoobiegiem. Do przyrządzania dań we frytkownicy nie jest potrzebny olej, bo gorące powietrze dokonuje obróbki termicznej równomiernie ze wszystkich stron. Dzięki temu zarówno frytki, jak i inne dania przyrządzone we frytkownicy są dobrze dopieczone z każdej strony, smaczne i rozpływające się w ustach.
Jakie są zalety frytkownicy beztłuszczowej?
Opiekanie bez tłuszczu
Brak konieczności używania oleju to najważniejsza zaleta frytkownicy beztłuszczowej. O tym, jak wysokokaloryczny i ciężkostrawny jest olej, nikogo nie trzeba przekonywać. Wyeliminowanie go oznacza przyrządzanie dań o obniżonej liczbie kalorii, bez tłuszczów trans, smacznych, zdrowych i noszących wszelkie znamiona fit. Z frytkownicą beztłuszczową można być na diecie i nadal jeść swoje ulubione dania.
Wielofunkcyjność
We frytkownicy beztłuszczowej można przyrządzić nie tylko frytki. To urządzenie, które ma prawo nosić miano wielofunkcyjnego. Opieczesz w nim mięso, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet upieczesz ciasto.
Odgrzewanie
To prawda, że do odgrzewania można użyć kuchenki mikrofalowej i nie ma sensu tylko w tym celu kupować frytkownicy. Niemniej jeśli już jest w domu, warto sprawdzić i tę funkcję. Potrawy odgrzewane we frytkownicy smakują jak przyrządzone przed chwilą, odgrzane w mikrofali nigdy nie są tak świeże.
Krótki czas pracy
W porównaniu z klasycznym piekarnikiem frytkownica beztłuszczowa jest bezkonkurencyjna, jeśli chodzi o czas pracy. Nie trzeba jej wcześniej nagrzewać, wystarczy włożyć produkty do zimnego urządzenia i włączyć je, błyskawicznie się nagrzeje i rozpocznie obróbkę termiczną. Równie szybko ją zakończy, dlatego można tu mówić nie tylko o oszczędności czasu, ale też pieniędzy.
Zamknięty obieg powietrza i brak zapachów
Frytkownicę beztłuszczową można uznać za dyskretne urządzenie. Jeśli ktoś chce podejrzeć, co aktualnie jest opiekane – musi zajrzeć do środka przez okienko. Z frytkownicy beztłuszczowej bowiem nie wydostają się żadne zapachy. To duży plus, bo niewiele jest rzeczy gorszych od mieszających się w kuchni zapachów.
Obróbka termiczna bez przypalania i kipienia
Pracującej frytkownicy beztłuszczowej nie trzeba pilnować. Wystarczy ustawić odpowiedni program (wiele takich urządzeń ma programy automatyczne, które same „wiedzą”, jaka temperatura i czas opiekania jest potrzebny dla konkretnego produktu) i czekać na sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pracy. Nie ma ryzyka, że coś się przypali albo wykipi. To duży plus w stosunku do garnków i rondelków, z których potrafi pryskać tłuszcz.
Łatwe czyszczenie
Wszystkie powyższe zalety byłyby niczym, gdyby czyszczenie frytkownicy było długie, trudne i żmudne. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie. Brak tłuszczu, nieprzywierające powłoki i możliwość demontażu ruchomych elementów sprawiają, że utrzymanie frytkownicy beztłuszczowej w czystości jest dziecinnie proste.
Frytkownicę beztłuszczową mającą wszystkie opisane wyżej zalety można kupić w sklepie https://manta.com.pl/.