Komu mogą przydać się krzesła gastronomiczne?

Może się wydawać, że wybór takiego elementu jak krzesło nie ma większego znaczenia dla funkcjonowania restauracji, baru czy kawiarni. Należy jednak pamiętać, że ma on duże znaczenie zarówno dla gości, jak i pracowników oraz właściciela. Każda ze stron doceni starannie dobrane, specjalne krzesła gastronomiczne:
 - klient oczekuje przede wszystkim, że krzesła będą wygodne oraz harmonizujące z wystrojem wnętrza i stolikami,
 - personel doceni, jeśli ich użytkowanie nie będzie wymagało dużego nakładu pracy czy siły fizycznej - dzięki temu ich praca będzie wydajniejsza, a co za tym idzie - funkcjonowanie całego lokalu będzie sprawniejsze. 
 - właściciel z kolei przede wszystkim zwróci uwagę na cenę oraz trwałość, dzięki czemu dany wybór będzie korzystny pod względem finansowym. 

Wzięcie pod uwagę powyższych perspektyw sprawia, że nie należy podejmować decyzji o zakupie krzeseł pochopnie. Jest to sprawa z pozoru prozaiczna, jednak mająca realny wpływ na powodzenie całego biznesu. Dlatego należy starannie zapoznać się z ofertą sklepów meblarskich, na przykład na  https://vokato.com/horeca/krzesla - pozwoli to wybrać produkt spełniający wymagania każdej ze stron. 

Jakie cechy i funkcje powinny mieć krzesła dla gastronomii?

Dobrze dobrane krzesła i inne meble gastronomiczne powinny umożliwiać gościom spożycie posiłku w pozycji, która będzie zarówno wygodna, jak i zdrowa. Dlatego warto wybierać meble zaprojektowane z myślą o lokalach z troską o ich ergonomię. Jest to szczególnie ważne, ponieważ nawet jeżeli oferujemy najlepsze menu, jest duże prawdopodobieństwo, że gość, któremu nie było wygodnie, po prostu do takiej restauracji nie wróci. 

Warto także zainwestować w krzesła, które:

  • Mogą być sztaplowane lub składane - pozwoli to łatwo zwiększać liczbę dostępnych miejsc do siedzenia, na przykład w restauracyjnym ogródku podczas sezonu letniego, lub przy okazji imprez okolicznościowych. Dodatkowo znacznie ułatwia to ich przechowywanie, dzięki czemu nie potrzebujemy dużego zaplecza, by zmieścić większą ilość zapasowych krzeseł. 
  • Są lekkie - by łatwo było je przesunąć lub przenieść, dzięki czemu nie narazimy personelu na kontuzje związane z dźwiganiem zbyt dużych ciężarów, nawet jeśli dana osoba będzie przenosiła więcej niż jedno krzesło na raz. 
  • Odporne na zabrudzenia - w lokalu gastronomicznym łatwo o zabrudzenia, często dość trudne do usunięcia, jak te od kawy czy czerwonego wina. Warto wybrać takie meble, by ich zmycie nie stanowiło problemu.
  • Wytrzymałe - krzesła gastronomiczne są intensywnie eksploatowane - codziennie, przez szereg lat. Im będą wytrzymalsze, tym dłużej będą służyły oraz dobrze wyglądały. 

Wybór krzeseł gastronomicznych a styl pomieszczenia

Jednym z najważniejszych elementów lokalu jest jego wystrój. Oprócz doskonałego menu miejsce powinno prezentować się na tyle dobrze, by goście czuli się w nim komfortowo i chcieli doń wracać. Dotyczy to nawet barów lub lokali serwujących tzw. fast food. Dobrze urządzony lokal to miejsce, w którym posiłek spożywa się po prostu przyjemniej. 
Dużą rolę w aranżacji wnętrza pełnią krzesła oraz inne meble. 

Krzesła gastronomiczne powinny być dopasowane zarówno do ogólnego pomysłu na wystrój, jak i do potrzeb klientów. Ekskluzywna restauracja może pozwolić sobie na meble w stylu glamour; z kolei styl skandynawski będzie dobrze pasował do baru mlecznego lub innej restauracji o niezobowiązującym charakterze. Wybierając meble do coraz popularniejszych kącików dla dzieci warto zadbać, by były one kolorowe i sprawiające wesołe wrażenie. 

Spójny wystrój, wygoda oraz możliwość np. dostawienia dodatkowych krzeseł do stołu - pozornie są to detale, jednak należy pamiętać, że goście bardzo zwracają na nie uwagę. Z tego powodu wybór krzeseł gastronomicznych powinien być dokonany starannie i z dbałością o wszystkich - zarówno gości, jak i pracowników.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej