Wędzarnia drewniana - projekt i wykonanie krok po kroku

Niegdyś tradycją było wędzenie baleronów, szynek czy kiełbas. Dzisiaj nie jest to takie popularne, jednak coraz więcej osób powraca do metody wędzenia, która przekłada się na niesamowity smak przygotowanych wędlin. Ale jak wykonać samodzielnie wędzarnię drewnianą?

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4,8/5 (głosów 4)

Uwędzone mięsa i wędliny w wędzarni

Wędzarnia z drewna - co to jest wędzenie?

Wędzenie to metoda konserwacji żywności za pomocą dymu powstałego na skutek powolnego spalania drewna liściastego. W wyniku wędzenia, wyroby uzyskują charakterystyczny smak, zapach i zabarwienie, które zdecydowanie odbiega od produktów znajdujących się na sklepowych półkach. Wędzone mięso jest również doskonałym urozmaiceniem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Wszelkie niezbędne informacje na temat wędzarni ogrodowej zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Możemy wyróżnić trzy metody wędzenia. Wędzenie na zimno jest wykonywane najdłużej, albowiem może potrwać nawet kilka tygodni. Wyroby są wędzone w temperaturze 16-22 °C. Podczas wędzenia na ciepło, odpowiednią temperaturą będzie 23-40 °C. Wędzenie na gorąco jest natomiast realizowane w temperaturze 40-90 °C.

Domowa wędzarnia drewniana - wykonanie

Aby uwędzić wyroby mięsne, nie jest konieczne zbudowanie ogromnej budowli. Możliwe jest kupienie gotowej wędzarni lub samodzielne jej przygotowanie. Najprostsza wersja wędzarni może być wykonana z beczki drewnianej o pojemności 200 l, która niegdyś służyła do kiszenia kapusty. Ciekawą alternatywą może być wykorzystanie desek, z których powstanie domowa wędzarnia drewniana, która oprócz funkcji praktycznej będzie niesamowitym elementem architektury ogrodowej. O tym, jak wykonać wędzarnię ogrodową krok po kroku, więcej przeczytasz w tym artykule.

Wykonanie wędzarni drewnianej należy rozpocząć od zrobienia solidnej podstawy z ziemnym kanałem dymnym, który będzie zakończony paleniskiem. Na wierzchu beczki istotne jest zamontowanie prętów i kijów, na których umieszczone zostaną wyroby mięsne. Możemy przykryć ją workiem lnianym lub jutowym.

Wędzarnia ogrodowa powinna być wyposażona przewód dymowy, dzięki któremu możliwe stanie się wędzenie na ciepło i gorąco. Warto pamiętać, aby kanał dymny nie był za długi, bowiem z trudnością przyjdzie nam stworzenie odpowiednio wyglądającej konstrukcji i wędzenie na gorąco. Niemniej jednak długi kanał dymny pozwala uzyskać niską temperaturę, która wskazania jest do przeprowadzenia wędzenia zimnego. Wszystko uzależnione jest przede wszystkim od naszych indywidualnych oczekiwań i metody, jaką będziemy wędzić nasze potrawy.

Warto pamiętać, aby zabezpieczyć wędzarnię z zewnątrz przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych. Wewnątrz nie ma takiej konieczności, bowiem sama zostanie zaimpregnowana podczas wędzenia. Naturalne, wygrzane drewno przełoży się także na wyjątkowy aromat wędzonek.

Wędzarnia ogrodowa - wybór miejsca i zrobienie projektu

Miejsce, w którym znajdzie się wędzarnia z drewna, jest bardzo istotne, dlatego też warto o nim pomyśleć już podczas przygotowania projektu. Ważną kwestią pozostaje estetyka, bowiem wędzarnia ogrodowa powinna stanowić element ozdobny. Nie powinno nam to sprawić problemu, zważywszy na fakt, że drewno to surowiec, który doskonale współgrać będzie z otaczającą go architekturą ogrodową.

Podczas wykonywania projektu, warto również uwzględnić wygodę użytkowników. Domowa wędzarnia drewniana powinna znajdować się w miejscu, w którym domownicy będą mieli łatwy dostęp do składu opału.

, aktualizacja 9 sierpnia 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij