Najprostsza wędzarnia ogrodowa

Nie każdy z nas poszukuje luksusowych i przestronnych wędzarni, które na stałe zagoszczą w ogrodzie. Na małych posesjach lepiej sprawdzają się wędzarnie mobilne. Ich niewątpliwym atutem okazuje się możliwość usunięcia z posesji zaraz wystudzeniu paleniska. Wędzarnie mobilne mogą posiadać dodatkowy ruszt do grillowania. Dzięki temu ich praktyczne zastosowanie jest jeszcze szersze.

Prostą wędzarnie przenośną możemy wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie branżowym. Gotowe produkty wykonuje się ze stali nierdzewnej. Dzięki temu wędzarnia ogrodowa jest stosunkowo lekka, odporna na działanie wysokich temperatur oraz działanie podwyższonego poziomu wilgoci. Jako opał stosuje się zrębki wędzarnicze. To produkt ekologiczny i pozbawiony groźnych dla zdrowia dodatków chemicznych. Powstaje z drzew rodzimych.

Osoby zastanawiające się, jak zbudować wędzarnię o prostej konstrukcji, mają szerokie możliwości. Najłatwiejsza do wykonania okazuje się wędzarnia ogrodowa z beczki. Na dobrą sprawę wystarczyłoby ułożyć betonowe płyty na palenisko, wyciąć otwory w beczce, stworzyć prowizoryczny wlot powietrza i wypalić wnętrze beczki.  W trakcie wędzenia wystarczyłoby zakryć górną część beczki materiałową, grubą płachtą. Jest to najprostszy, a jednocześnie najtańszy sposób wykonania. Jednak nie każdy będzie zadowolony z poziomu estetyki takiego paleniska. Dlatego warto wiedzieć, że wędzarnia z beczki może zostać wykończona elegancką otuliną, która zwiększy jej walory dekoracyjne. Przeczytaj także artykuł z poradami: Budowa wędzarni ogrodowej krok po kroku - jak zbudować wędzarnię?

Czy wędzarnia drewniana będzie dobrym pomysłem?

Drewno to efektowny i łatwy w obróbce materiał. Ogrodowa drewniana wędzarnia świetnie komponuje się w aranżacjach zainspirowanych stylem naturalnym, rustykalnym i nowoczesnym. Wędzarnia drewniana efektownie skomponuje się z takimi elementami ogrodowymi, jak altana czy meble ogrodowe. Rozmiary wędzarni zależą oczywiście od założeń projektowych. Jednak z reguły jest to niewielka budowla, która nie ogranicza nadmiernej ilości przestrzeni.

Wędzarnia drewniana - zalety

Wędzarnia drewniana może przybierać formę stacjonarną bądź mobilną. W drugim przypadku ustawia się ją na nóżkach ułatwiających przestawianie z miejsca na miejsce. Do produkcji najczęściej wykorzystuje się deski z drewna liściastego. Bardziej stabilne budowle posiadają też sztywny stelaż z kantówek lub kątowników.

Wnętrze komory wędzarniczej można wyposażyć w haki wędzarnicze, przeznaczone do podwieszania produktów spożywczych. Na szczególną uwagę zasługuje sposób wsadu wędzonych potraw. Mała wędzarnia drewniana może posiadać załadunek od góry. Jednak znacznie wygodniejszym rozwiązaniem okazują się budowle z drzwiczkami prowadzącymi do komory wędzarniczej. Wędzarnia z drzwiczkami ułatwi wkładanie żywności. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest możliwość łatwego oczyszczenia wnętrza oraz szybkiego podniesienia produktów, które przypadkowo spadły na dno. Jeśli interesuje cię także grill ogrodowy, informacje na jego temat zebraliśmy w tym miejscu.

Polecane wędzarnie - sprawdź promocje!

Zasada działania wędzarni drewnianej

Wędzarnia drewniana przeważnie posiada oddzielne palenisko. Dym jest dystrybuowany przez specjalną rurę, prowadzącą do komory wędzarniczej. Wlot może znajdować się od spodu komory lub na dolnym fragmencie ściany bocznej.

Niektóre wędzarnie z drewna posiadają też palenisko umieszczone bezpośrednio pod komorą wędzarniczą. Należy je wymurować lub osadzić na specjalnym fundamencie. Osoby zastanawiające się jak zbudować wędzarnie mogą skorzystać z darmowych projektów. Są one dostępne na wielu portalach i forach branżowych.

Wędzarnia drewniana - wady

Wybierając wędzarnie z drewna, musimy zdawać sobie sprawę z pewnych niedogodności. Drewno jest podatne na niszczące działanie wilgoci. Dlatego zewnętrzna część wędzarni powinna być co pewien czas zabezpieczana dobrej jakości preparatem ochronnym. Do ochrony najczęściej wykorzystuje się impregnaty, które wnikają w drewno, chronią je przed działaniem wilgoci oraz przed atakami szkodników.

A może wędzarnia z cegły?

Wędzarnia z cegły jest rozwiązaniem stacjonarnym. Świetnie sprawdza się na posesjach o średniej i dużej powierzchni użytkowej. Wędzarnia z cegły komponuje się zarówno w przestrzeniach zainspirowanych stylem rustykalnym, dworkowym jak i nowoczesnym. Odpowiednio wykonany grill murowany z wędzarnią może posłużyć do przygotowywania posiłku dla dowolnej liczby użytkowników. Wszystko zależy od jej rozmiarów.

Budowa wędzarni z cegły może okazać się dość skomplikowana. Chcąc ustalić, jak zbudować wędzarnię, warto kupić dokładny projekt. Dzięki temu będziemy dobrze przygotowani do przedsięwzięcia, poznamy wymiary paleniska, komory wędzarniczej i pozostałych elementów konstrukcyjnych.

Wędzarnia z cegły - zalety

Warto podkreślić, że wędzarnia z cegły jest bardzo trwałym rozwiązaniem. Możemy ją wzbogacić o piec chlebowy i ruszty grillowe. Tego rodzaju architektura ogrodowa świetnie sprawdzi się w pobliżu miejsc wypoczynku. Użyta do wykończenia cegła klinkierowa może zapewnić efektowny design i bezpieczeństwo. Wędzarnia z cegły nie wymaga prac konserwacyjnych. Co więcej, jej powierzchnia jest dobrze zabezpieczona przed powierzchniowymi zarysowaniami. Dzięki temu wędzarnia i grill murowany często znajdują zastosowanie na intensywnie użytkowanych posesjach.

Wędzarnia z cegły - o czym pamiętać?

Wybierając wędzarnie i grill murowany, zadbajmy o dopasowanie go do własnych potrzeb. Nie ma potrzeby budowania bardzo dużej komory wędzarniczej z drzwiczkami, jeśli planujemy przygotowywanie wędlin dla małej rodziny. Przed wyborem projektu warto przemyśleć własne oczekiwania i możliwości zagospodarowania posesji. Duża wędzarnia z cegły świetnie sprawdzi się w przestronnym ogrodzie, użytkowanym przez większą rodzinę. Na mniejszych posesjach lub przy niewielkiej liczbie użytkowników lepiej sprawdzi się mniejszy rozmiar komory wędzarniczej. Jeśli interesuje cię grill ogrodowy z kamienia lub inny, porady na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Efektowna wędzarnia z kamienia naturalnego? Czemu nie!

Kamień naturalny od zawsze kojarzył się z elegancją i luksusem. To bez wątpienia jeden z najbardziej odpornych materiałów, które możemy wykorzystać do budowy wędzarni. Twardy kamień naturalny będzie odporny na zarysowania, działanie zmiennych temperatur oraz na podwyższony poziom wilgoci. Ponadto efektowni skomponuje się z elementami wyposażenia ogrodów nowoczesnych, naturalistycznych, feng shui, rustykalnych, a nawet śródziemnomorskich. Uniwersalny wygląd tego materiału sprawia, że możemy go wpasować w niemal każdy design ogrodowy.

Wędzarnia z kamienia naturalnego jest rozwiązaniem stacjonarnym. Wbrew pozorom jej budowa nie musi być szczególnie droga. Do prac możemy wykorzystać naturalny kamień polny. Oprócz oczywistych oszczędności na materiale sprawimy też, że budowla zyska bardzo dużą trwałość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Do wykonania wędzarni mogą posłużyć nam także piaskowce, łupek bądź granit. Jednak zakup tych kamieni naturalnych wygeneruje znacznie większe wydatki.

Co łączy wszystkie wędzarnie?

Bez względu na to, jaki materiał wybierzemy do budowy wędzarni, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na najważniejsze elementy konstrukcyjne. Wędzarnia ogrodowa, a także elektryczna wędzarnia typu borniak musi posiadać:

Palenisko wędzarni

Palenisko powinno być dobrane odpowiednio do rozmiarów komory wędzarniczej. Warto też zadbać o uchylne drzwiczki, które ułatwią kontrolę procesu spalania. Palenisko pod wędzarnie możemy wykonać na dwa sposoby. Pierwszy to umieszczenie go bezpośrednio pod komorą wędzarniczą. Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim zapewnia wyższą temperaturę wędzenia. Jednak w wielu przypadkach pojawia się problem spalania wytapiającego się z wędlin tłuszczu. Warto wiedzieć, że dym wytworzony przez spalany tłuszcz jest niekorzystny dla zdrowia. Dlatego wiele osób montuje nad paleniskiem dodatkowe gęste kratki lub pojemniki. Drugi typ to paleniska oddzielone od komory wędzarniczej. Budowle z paleniskiem oddzielnym nie są trudne do wybudowania. Palenisko znajduje się w odległości do 2 metrów od komory wędzarniczej. Dym jest doprowadzany przez metalową rurę (najczęściej o średnicy 15 cm lub większej). Dzięki oddzieleniu komory spalania od komory wędzarniczej nie występuje problem spalania się wytopionego tłuszczu.

Rodzaj komory wędzarniczej

Nasza wędzarnia z cegły, drewna czy kamienia naturalnego powinna mieć dobrze wyposażoną komorę wędzarniczą. Komora wędzarni powinna być wyposażona w haki i pręty. Dobrym pomysłem będzie też montaż termometru, który ułatwi utrzymanie odpowiednich temperatur wędzenia. Przystępując do wyboru komory wędzarniczej zwróćmy szczególną uwagę na sposób umieszczania wędlin. Najwygodniejsze w użyciu będą komory z drzwiczkami uchylnymi. Popularnym rozwiązaniem do ogrodu jest także grillo wędzarnia czy sam grill węglowy.

Wędzarnia ogrodowa: szyber

Odpowiada za regulację poziomu temperatury oraz ilości dymu, która gromadzi się we wnętrzu komory wędzarniczej. Szyber występuje we wszystkich rodzajach wędzarni. Warto zamontować go na kominie. Profesjonalna wędzarnia z cegły, drewna bądź kamienia powinna posiadać szyber obrotowy. Możliwość szybkiej, płynnej regulacji przegrody będzie sporym ułatwieniem podczas wędzenia potraw.

Komin wędzarni ogrodniczej

To ostatni istotny element.  Komin powinien być zaprojektowany w taki sposób, by zapewnić jak najlepszy ciąg. Optymalną cyrkulację osiągniemy dzięki zwiększeniu odległości pomiędzy paleniskiem a kominem. W wielu przypadkach zleca się wykonanie wylotu kominowego na większej wysokości. Zapewni to lepszy ciąg, a przy okazji zabezpieczy użytkownika wędzarni przed wydobywającym się dymem.

W tym miejscu warto też podkreślić, że wędzarnia ogrodowa z dobrym ciągiem jest w stanie utrzymać wyższą temperaturę komory wędzarniczej. Będzie to szczególnie istotne w okresie zimowym, kiedy to utrzymanie wyższych temperatur może sprawiać większe trudności. Jeśli interesuje cię budowa grilla czy wędzarni, oszacowanie kosztów ułatwi ten kalkulator kosztów aranżacji i wyposażenia ogrodu.

ikona podziel się Przekaż dalej