Wędzarnia ogrodowa - czym jest i jak działa?

Wędzarnia ogrodowa to urządzenie służące do konserwacji różnych produktów, na przykład surowych mięs, wędlin, serów czy ryb w procesie wędzenia, czyli przy wykorzystaniu dymu. Trend ekologicznego i zdrowego jedzenia święci takie triumfy, że nic dziwnego, iż wędzarnie spotkać można w wielu ogrodach. Wcale nie muszą to być skomplikowane i zaawansowane technologicznie sprzęty, gdyż prostą wędzarnię można wykonać samodzielnie z drewnianej beczki.

Najważniejszym kryterium prawidłowego działania wędzarni ogrodowej jest utrzymywanie wewnątrz odpowiedniej temperatury oraz możliwość obracania wiszących w niej wyrobów. Tylko zapewnienie właściwych warunków sprawi, że proces wędzenia przebiegnie prawidłowo.

Z czego składa się wędzarnia ogrodowa? Wśród podstawowych elementów, niezależnie od tego z czego wędzarnia jest wykonana, wymienić należy: palenisko, kanał dymowy, komorę wędzarniczą, szyber, komin i termometr. O pierwszy z elementów, czyli palenisko opiera się cały sens i sposób działania wędzarni. W tym miejsce bowiem w wyniku spalania drewna powstaje dym do wędzenia wyrobów. Może ono być wyposażone w drzwiczki żeliwne z żaroodporną szybką, które umożliwiają obserwację procesu spalania. Ważne, by w wędzarni cały czas wytwarzał się dym, więc konieczne może się okazać dołożenie zrębków drewnianych.

Kolejny z elementów, w który wyposażona jest gotowa wędzarnia, to kanał dymowy, którym dostarczany jest dym z paleniska do komory wędzarniczej. W tym miejscu nie ma już ognia, więc nie ma większych zaleceń co do tego, z czego kanał powinien być wykonany. Oczywiście poza tworzywami sztucznymi może to być dowolny materiał. Wędzarnia ogrodowa zawiera także komorę wędzarniczą, gdzie – jak nietrudno się domyślić – znajdują się produkty poddawane procesowi wędzenia. Miejsce to jest wyposażona w różne elementy ułatwiające umieszczenie mięs, wędlin czy serów, a więc w haki, pręty czy stosowane siatki. To do komory wędzarniczej doprowadzany jest dym kanałem wędzarniczym z paleniska.

Ostatnie elementy to szyber, komin i termometr. Pierwszy z nich służy do regulowania temperatury i ilości dymu w komorze wędzarniczej. To niewielka regulacja, która polega na częściowym lub całościowym przesłanianiu przewodu kominowego. Komin to oczywiście element, którym z wędzarni ogrodowej odprowadzany jest nadmiar dymu oraz wilgoć z wędzonych produktów. Termometr pozwala na stałe monitorowanie temperatury i kontrolowanie jej poziomu.

Gotowa wędzarnia – producent i ceny

Popularniejszy producent wędzarni ogrodowych to na przykład firma Borniak czy Centrum Wędzrnicze Metal-Antek. Gotowa wędzarnia jest dostępna szeroko także na popualrnym serwisie aukcyjnym. Ceny zaczynają się od 400 zł, a konkretny koszt zależy od materiału wykonania. Gotowa wędzarnia nie zawsze jest tańszym rozwiązaniem niż samodzielna budowa. Ceny poszczególnych elementów wyposażenia i materiałów mogą bowiem okazać się niższe niż te, które przyszłoby nam zapłacić za przenośne wędzarnie. Murowana wędzarnia stwarza już jednak pewne ograniczenia – należy ją postawić na stałe w jednym miejscu. Przenośna wędzarnia daje możliwość korzystania z niej w dowolny sposób w ogrodzie. Jeszcze jeden popularny producent, w asortymencie którego znajduje się gotowa wędzarnia, to firma Pan Kornik. Tego typu produkty znaleźć można także w sklepie internetowym Grill Center.