Beczka drewniana czy metalowa?

To pierwsza kwestia, o której musimy zadecydować. Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie posiada swoich zwolenników oraz przeciwników. Metalowa wędzarnia z beczki po oleju posiada stosunkowo niewielką wagę. Jej dużym atutem okazuje się też odporność na działanie wysokich temperatur. Metal wykazuje też dużą wytrzymałość na działanie niekorzystnych warunków pogodowych. Dzięki temu metalowa wędzarnia z beczki po oleju nie będzie wymagała konserwacji ani zabezpieczania przed deszczem.

Wędzarnia z beczki drewnianej także ma swoje zalety. Najważniejszą okazuje się dobre utrzymywanie wysokiej temperatury we wnętrzu komory wędzarniczej. Domowa wędzarnia z beczki drewnianej lepiej poradzi sobie w warunkach niższych temperatur zewnętrznych. Dzięki zastosowaniu drewna możemy wędzić potrawy nawet jesienią. Dużym atutem wynikającym z zastosowania beczki drewnianej jest też jej łatwo dostępność, a jednocześnie bardziej atrakcyjny wygląd. Jeśli interesuje cię także budowa grilla, porady na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Budowa wędzarni z beczki – najważniejsze elementy

Budowa wędzarni z beczki jest bardzo prosta. Na początek wybierzmy schemat konstrukcji. Bez trudu znajdziemy go w zasobach Internetu. Dokładny schemat będzie potrzebny głównie po to, by przygotować się do budowy paleniska.

Budowa wędzarni z beczki - palenisko

Do wyboru mamy paleniska bezpośrednie oraz pośrednie. Bezpośrednie palenisko do wędzarni z beczki znajduje się od pod spodem komory wędzarniczej. Pozwala to na uzyskanie wyższych temperatur podczas obróbki. Palenisko bezpośrednie jest też bardzo łatwe do wykonania i dobrze sprawdza się przy wędzarniach z beczki. Z kolei palenisko pośrednie (zwane także kanałowym) znajduje się w odległości ok. 1,5 m od komory wędzarniczej. Dym dochodzi do komory wędzarniczej przez specjalną rurę o większej średnicy. Wlot rury znajduje się od spodu lub na dole ścianki komory wędzarniczej. Konstrukcja paleniska może być wybetonowana, ułożona z cegieł lub wkopana w ziemię. Ważne by rura dystrybuująca dym do komory wędzarniczej była odpowiednio wyprofilowana. Zatem możemy śmiało stwierdzić, że pośrednie palenisko do wędzarni z beczki wymaga większej ilości prac.

Wędzarnia z beczki drewnianej to świetne rozwiązanie, które dobrze sprawdza się w bardzo wielu sytuacjach. Nie wymaga żadnych prac murarskich, a można cieszyc się smakiem świetnie uwędzonych potraw.
Wędzarnia z beczki metalowej lub drewnianej - zrób to sam!

Wędzarnia z beczki - wybór komory wędzarniczej

Najważniejszy element to komora wędzarnicza, która znajduje się we wnętrzu beczki. Możemy uzupełnić ją o metalowe bądź drewniane pręty wraz z hakami. Dzięki temu umożliwmy sobie podwieszanie kiełbas oraz szynek. Ważnym elementem wędzarni z beczki jest też górna pokrywa, która zatrzyma dym. W najprostszej wersji wystarczy nakryć wędzarnię grubą, wilgotną płachtą.

Budowa wędzarni z beczki - komin do kanału dymowego

Bardziej zaawansowany schemat przewiduje już wykonanie zadaszenia wraz z kominem dymowym. W drugim przypadku warto pamiętać o stworzeniu szybra, który posłuży do wygodnej regulacji intensywności dymu oraz temperatury panującej w komorze wędzarniczej. Przeczytaj także artykuł z poradami: Budowa wędzarni ogrodowej krok po kroku - jak zbudować wędzarnię?

Jak zrobić wędzarnie z beczki metalowej? Projekt i kolejne kroki

Każda wędzarnia z beczki wymaga wykonania stabilnego, utwardzonego podłoża z paleniskiem. Podstawę pod beczkę możemy wybetonować. Nieco prostszym sposobem będzie ustawienie konstrukcji na betonowych płytach lub kostce. Dodatkowym atutem wynikającym z tego rozwiązania okazuje się możliwość pełnego demontażu po zakończeniu grillowania.

Wybór miejsca paleniska wędzarni z beczki

Bez względu na to, który rodzaj utwardzenia wybierzemy, pamiętajmy o tym, by uwzględniał optymalną lokalizację paleniska. Sposób wykonania paleniska bezpośredniego zależy wyłącznie od naszej kreatywności i wyobraźni. Najprościej będzie wyłożyć go pustakami lub stworzyć z mniejszej beczki metalowej. Projekt może być zrobiony na bardzo wiele sposobów. Pamiętajmy jedynie, że pręt przeznaczony na wędliny domowe powinien znajdować się przynajmniej 1,5 m od paleniska.

Budowa wędzarni z beczki z paleniskiem pośrednim będzie nieco bardziej skomplikowana. Nieckę paleniska możemy wymurować i delikatnie wkopać w ziemię. Będzie to potrzebne dla wykonania prawidłowego wlotu dymowego. Pamiętajmy, że rura kanału dymowego powinna być usytuowana pod górę w stronę komory wędzarniczej.  Lekkie wzniesienie kanału dymowego w kierunku komory wędzarniczej usprawni dystrybucję dymu i zwiększy cug. Poziome wyprofilowanie kanału dymowego bądź, co gorsze, wykonanie go ze spadkiem w kierunku komory wędzarniczej może sprawić, że nasze wędliny domowe będą słabo uwędzone.

Polecane wędzarnie - sprawdź promocje!

Jak zrobić wędzarnię z beczki metalowej? Przygotowanie komory wędzarniczej

Omówiliśmy już budowę podstawy z paleniskiem. W drugim etapie przychodzi czas na przygotowanie komory wędzarniczej. Nasza wędzarnia ogrodowa z beczki wymaga demontażu górnej pokrywy. Spód beczki możemy usunąć całkowicie lub częściowo. Druga opcja znajduje zastosowanie w przypadku wędzarni z paleniskiem bezpośrednim. Dym wlatuje do wnętrza przez wycięty fragment podstawy beczki. Dzięki temu wnętrze komory wędzarniczej nie jest narażone na ciągłe oddziaływanie bezpośrednich płomieni.

Budowa wędzarni z beczki powinna też przewidywać montaż gęstej siatki na dnie. Dzięki niej umożliwimy sobie podniesienie wędliny, która spadła z haków bądź prętów. Gęsta siatka może też zatrzymać tłuszcz, który wytapia się z potraw. Warto bowiem zaznaczyć, że spalany tłuszcz wytwarza szkodliwy dla zdrowia, toksyczny dym.

Domowa wędzarnia z beczki metalowej lub drewnianej to wspaniały sposób na wędliny i mięsa bez grama niepotrzebnej chemii. Można zrobić ją samodzielnie.
Wędzarnia z beczki metalowej lub drewnianej - zrób to sam!

Domowa wędzarnia z beczki - wyposażenie i odprowadzenie dymu

Osoby zastanawiające się, jak zrobić wędzarnie z beczki metalowej, powinny zwrócić szczególną uwagę na wyposażenie. Mowa tu o hakach i prętach na których podwiesza się wędliny dymowe. Pręty służą do podwieszania kiełbas. Możemy też przymocować do nich niewielkie haki, które posłużą do wędzenia szynki, boczku itp. Wędzarnia z beczki po oleju może zostać wyposażona w pręty metalowe lub drewniane. Decyzja zależy od naszych indywidualnych preferencji. Warto jednak przypomnieć, iż drewno nie nagrzewa się tak intensywnie pod wpływem gorąca. Dzięki temu może okazać się bardziej praktycznym rozwiązaniem.

Ostatni krok budowy wędzarni z beczki polega na wykonaniu odprowadzenia dymu z komory wędzarniczej. Jak wspominaliśmy na samym początku do osłonięcia góry beczki może posłużyć nam zwykły, gruby materiał. Innym praktycznym sposobem będzie nakrycie beczki pokrywą z wydrążonymi otworami. Bardziej zaawansowany schemat budowy może już przewidywać budowę komina z szybrem. Tego rodzaju wędzarnia z beczki drewnianej lub metalowej będzie nieco trudniejsza do wykonania. Jednak warto, bo wędzarnia ogrodowa na działce do wędzenia na gorąco to dobre rozwiązanie. Przeczytaj także nasz artykuł: Jak się przygotować do sezonu grillowego?

Budowa wędzarni ogrodowej - kilka praktycznych wskazówek

Budowa wędzarni z beczki nie wymaga zbyt intensywnych wysiłków ani dużych nakładów finansowych.  Mimo wszystko prace należy starannie zaplanować tak, aby wędzarnia ogrodowa z beczki stała się komfortowym narzędziem do wędzenia wędlin. Najważniejsze będzie określenie własnych potrzeb. Wędzarnia z beczki po oleju czy wędzarnia z beczki drewnianej będą odpowiednie dla kilkuosobowej rodziny. Jednak nie sprawdzą się do przygotowywania większej liczby produktów spożywczych. Dlatego w niektórych sytuacjach prosta wędzarnia z beczki okazuje się mniej praktyczna.  Przy zapotrzebowaniu na większą liczbę wędzonych produktów wystarczy zbić kilka desek i wykonać nieco większą wędzarnie drewnianą. Dobrym pomysłem okazuje się też wykonanie uchylnych drzwiczek, które będą prowadziły do komory wędzarniczej. Dzięki temu zyskamy możliwość szybkiego oraz wygodnego przygotowywania większej ilości wędlin.

Bez względu na rozmiar komory wędzarniczej, który wybierzemy, pomyślmy o kwestii lokalizacji naszej konstrukcji. Budowa wędzarni z beczki przy domu lub bezpośrednio przy posesji sąsiadów nie jest najlepszym pomysłem. Dym wytwarzany podczas wielogodzinnego wędzenia może okazać się bardzo uciążliwy. Dlatego zaleca się, by wędzarnia z beczki znajdowała się w bezpiecznym oddaleniu od zabudowań. Wybierzmy zaciszną lokalizację, osłoniętą przed intensywnymi podmuchami wiatru. Dzięki temu będziemy mogli wędzić wędliny domowe nawet podczas silniejszych podmuchów. Jeśli interesuje cię budowa grilla czy wędzarni, oszacowanie kosztów ułatwi ten kalkulator kosztów aranżacji i wyposażenia ogrodu.

ikona podziel się Przekaż dalej