Wielkanoc pełna smaku - blachy i formy na ciasta idealne
Babka, mazurek, sernik, makowiec czy pascha – to najpopularniejsze ciasta i desery, jakie goszczą na stołach w Święta Wielkanocne. Ambicją wielu z nas jest samodzielne przygotowanie wypieków. I bardzo dobrze. Nawet jeżeli nie mamy wprawy w robieniu ciast, wszystko się uda. Trzeba mieć tylko porządny przepis i odpowiednie blachy bądź formy. To co? Pora zakasać rękawy i nastawiać piekarnik?
Blacha do ciasta – rodzaje, zalety, wady
Wielkanoc to dobra okazja do robienia słodkich wypieków i sięgania po różnego rodzaju formy do pieczenia. Mogą one być metalowe, ceramiczne, silikonowe. Również biorąc pod uwagę kształty i kolory, mamy z czego wybierać (blacha do ciasta prostokątna, kwadratowa, keksówka, tortownica, ale też foremki w wielu tematycznych kształtach: baranki, zające, kurczaczki, kaczki, pisanki). Warto, w związku z tym bliżej przyjrzeć się poszczególnym rodzajom blach. Niektóre propozycje znajdziesz w katalogu Pepco.
Większość z nas to prawdopodobnie posiadacze blachy ocynkowanej, srebrnej, częściowo pokarbowanej. To bardzo popularna blacha do ciasta z dnem, które ma nas uratować przed przywieraniem. Ocynkowana forma ma jeszcze jedną zaletę – jest lekka i nie będziemy mieli najmniejszego problemu, żeby wyjąć ją z piekarnika.
Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje tu też dosyć niska cena (a tak na marginesie – szeroki wybór blach za nieduże pieniądze znajdziesz tutaj: https://pepco.pl/produkty/dom/). Pamiętajmy jednak, że zanim wlejemy przygotowaną masę do ocynkowanej formy, tego rodzaju blachę musimy natłuścić.
Niezastąpiony jest także papier do pieczenia, zwłaszcza jeżeli zabieramy się za placki z owocami. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ owoce charakteryzują się kwaśnym odczynem, który może wejść w reakcję z powłoką blachy.
Poza tym trzeba być uczciwym i powiedzieć wprost, że ocynkowana blacha do ciasta posiada również pewne mankamenty. Chodzi o brak odporności na rdzewienie oraz dosyć szybkie pojawianie się wgnieceń.
Drugim wyborem spośród form do ciast dla wielu z nas są formy do pieczenia wykonane ze stali nierdzewnej. Kiedy na nie patrzymy, możemy pomylić je z blachami ocynkowanymi. W praktyce jednak stal nierdzewna to zupełnie inna blacha do ciasta. Nie straszne jest jej rdzewienie czy wgniecenia.
Z drugiej strony niestety stal nierdzewna łatwo się zarysowuje. Przy wyjmowaniu wypieku z formy musimy uważać i posługiwać się właściwymi akcesoriami.
Warto wspomnieć także, że rynek kulinarny od pewnego czasu systematycznie podbijają silikonowe formy do pieczenia. Mają bogatą ofertę kształtów. Silikonowa blacha do ciasta jest elastyczna i nieprzywierająca. Pozwala też na szybkie i proste wyjęcie wypieku z foremki. Umiarkowanie nadaje się ona do mocno wilgotnych ciast. Trzeba również uważać, kiedy wyjmuje się z niej ciasto. Jakiekolwiek ostre pomoce nie wchodzą w grę.
Do łask miłośników własnych wypieków wracają też nieco zapomniane już formy zrobione z ceramiki. I słusznie, bo wypiek w takiej formie nie wymaga wyjmowania i może być podawany od razu na stół. Poza tym tego rodzaju blacha do ciasta oddala nas od kataklizmu, którym jest przypalenie deseru.
Musimy jednak zapłacić za to cenę w postaci dłuższego czasu pieczenia. Do tego forma ceramiczna to rzecz dosyć ciężka, a jej przenoszenie wymaga skupienia, bo w przeciwnym razie naczynie może się stłuc. Ogólnie blacha do ciasta z ceramiki polecana jest do przygotowywania niskich ciast.
Mazurek i babka – garść podpowiedzi
Jeżeli przymierzamy się do wielkanocnego mazurka, zainwestujmy w niską blachę, która ma karbowane brzegi (poszukajmy jej np. w Pepco). Z kolei do babki przydaje się forma z tuleją. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby babkę piec w naczyniu, która ma postać słonecznika, róży czy serca.
W ogóle ciasto babka to bardzo szerokie zagadnienie. Nie musi ono nawet być przygotowywane w piekarniku. Bez większego wysiłku możemy je ugotować. Wystarczy jedynie, że zaopatrzymy się odpowiednią formę z blachy, którą zamyka się od góry. Naczynie to umieszcza się w wysokim garnku wypełnionym gorącą wodą.
artykuł sponsorowany