Najlepsze sposoby na budowę wędzarni ogrodowej krok po kroku
Utrwalanie mięsa poprzez obróbkę cieplną, wystawianie na działanie związków chemicznych zawartych w dymie, nosi nazwę wędzenia. Wędzenie ma długą tradycję, stosowane było od zarania dziejów. Niedawno, bardzo niesłusznie, ludzie zaczęli je utożsamiać z grillem ogrodowym. A jednak to w wędzarni dzięki substancjom chemicznym zawierającym dym, produkty mięsne zyskują niepowtarzalny smak, konsystencję i zapach. Zamiast kupować gotowe wyroby wędzarnicze można kupić wędzarnie przenośną lub wykonać własną wędzarnie ogrodową.
Chcesz obliczyć koszty urządzenia Twojego ogrodu? Skorzystaj z kalkulatora zagospodarowania dostępnego tu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Prosta budowa wędzarni ogrodowej
Najprostszą wędzarnią jest wędzarnia turystyczna lub balkonowa, którą można kupić za około 200 zł. Wygląda podobnie jak grill. Tego typu wędzarnie nie grzeszą trwałością a także posiadają niewielkie rozmiary, w związku z czym na raz można uwędzić na niej nie więcej niż kilka niewielkich produktów.
Jednak zamiast kupować, wędzarnię turystyczną można wykonać samodzielnie. Jak zbudować wędzarnię? Wędzarnie tego typu można zrobić z metalowego pudełka. Do środka pudełka wsypuje się trociny, na pudełku ustawia się ruszt. Na ruszcie kładziemy produkty przeznaczone do wędzenia, zasuwamy pokrywę i naszą mini-wędzarnię kładziemy na ognisku lub kuchence gazowej. W zależności od wielkości i rodzaju produktu, w dość szybkim czasie powinniśmy uzyskać uwędzone mięso. Tego typu wędzarnia może służyć również jako wędzarnia domowa.
Kolejnym tanim i łatwym sposobem jest wykonanie wędzarni walizkowej. W tym przypadku również nie będą potrzebne żadne projekty wędzarni. Można zrobić ją z blachy aluminiowej, dno wysypać trocinami i ustawić na ognisku. Do wędzenia można przystosować również beczkę drewnianą lub metalową lub z metalowych puszek z prętem wędzarniczym. Do beczki w której ma się odbywać proces wędzenia, doprowadza się dym z paleniska za pomocą rury ułożonej poziomo.
Wszystkie wyżej wymienione sposoby nie są skomplikowane i z wykonaniem takiej wędzarni poradzi sobie właściwie każdy. Mankamentem takich rozwiązań jest jednak brak precyzji przy wędzeniu oraz trudność w określeniu właściwego czasu potrzebnego na uwędzenie poszczególnych produktów. Jeśli zamierzamy wędzić nie tylko okazjonalnie, a większą ilość produktów, warto pomyśleć o budowie wędzarni ogrodowej z drewna, kamienia, cegieł lub grillo-wędzarni z prawdziwego zdarzenia.
Budowa wędzarni ogrodowej - zrób to sam krok po kroku!
Według prawa budowlanego wędzarnie ogrodowe stanowią obiekty budowlane, tzw. małej architektury, które nie wymagają pozwolenia na budowę. Podobnie jest w przypadku altan ogrodowych, kapliczek i innych niewielkich budowli, na przykład oranżerii zimowych. W związku z tym budowa wędzarni ogrodowej, przynajmniej ze względów formalnych nie stanowi problemu.
Bardziej profesjonalną wędzarnię ogrodową można kupić gotową, nabyć sam projekt wędzarni lub zbudować ją we własnym zakresie. Każda wędzarnia składa się z szeregu niezbędnych elementów.
Murowana wędzarnia ogrodowa składa się z paleniska, czyli miejsca w którym będzie spalane drewno. Kolejnym elementem jest przewód dymowy czyli kanał, którym będzie dostarczany dym do komory wędzarniczej. Bardzo istotna jest także odpowiednio wykonana komora wędzarnicza wyposażona w pręty, siatki lub haki, w której produkty będą poddawane procesom wędzenia. Z kolei szyber, czyli zasłona umożliwia nam kontrolowanie przepływu dymu, a komin odprowadza nadmiar wilgoci i dymu.
Aby samodzielnie przeprowadzić taką inwestycję niezbędny będzie projekt wędzarni oraz odpowiednie materiały. Do tego celu mogą posłużyć bloczki z betonu komórkowego lub cegła klinkierowa.
Najbardziej dekoracyjne walory posiada wędzarnia zbudowana z kamienia. Kamień ozdobny można zamówić wraz z transportem w firmie kamieniarskiej lub wykorzystać kamień polny, który ma tę niewątpliwą zaletę, że nie trzeba za niego płacić. Spośród kamieni ozdobnych możemy wybrać między innymi granit, bazalt lub nawet marmur.
Konstrukcja wędzarni - kilka ważnych zasad
Po wyborze projektu oraz materiału, z którego zbudujemy wędzarnię warto przejść do samej konstrukcji. Musi ona przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Przede wszystkim palenisko powinno mniej więcej odpowiadać wymiarami komorze wędzarniczej. Komora wędzarnicza musi być zbudowana w taki sposób, aby ułożone lub zawieszone w niej produkty mogły być wystawione na działanie odpowiedniej temperatury. W przypadku wędzenia dymem gorącym jest to temperatura około 60oC. Należy pamiętać, że tego typu wędzenie przeprowadza się w dymie od rzadkiego do gęstego. Istotną rolę odgrywa tutaj szyber, tak jak było wspomniane wcześniej, to przez jego zasuwanie i odsuwanie kontrolujemy przepływ dymu.
Mniej popularne jest wędzenie na zimno - dym powinien mieć wtedy temperaturę od 16 do 22 oC. Do kontrolowania temperatury przyda się specjalny termometr, który można przytwierdzić na ścianie komory wędzarniczej.
Budując wędzarnie ogrodową należy mieć na uwadze miejsce w którym ma stanąć a także jej wymiary. Wędzarnia jako obiekt małej architektury powinna cieszyć oko, być wykonana starannie i estetycznie.
Wędzarnia grill albo po prostu grillo-wędzarnia
Zwykła wędzarnia w wielu przypadkach może nie wystarczyć. Urządzając przyjęcie na świeżym powietrzu i spędzając czas z rodziną dobrze jest mieć również grill. Obie opcje można połączyć budując po prostu grillo-wędzarnię. Taki obiekt będzie na pewno bardzo atrakcyjnym elementem ogrodu.
Alternatywnie można zbudować również wędzarnie z piecem do wypieku chleba. Projekt wędzarni z większą ilością funkcji jest o wiele trudniejszym przedsięwzięciem i w wielu przypadkach trudno go będzie wykonać samodzielnie.
W celu budowy grilla z wędzarnią warto zaopatrzyć się w fachowy projekt wędzarni i zatrudnić firmę zajmującą się tego typu realizacjami. Samodzielna budowa grilla z wędzarnią jest zadaniem zakrojonym na dłuższy czas i wymaga znajomości elementarnych zasad budownictwa.
W wersji minimalistycznej, grillo-wędzarnię można nabyć gotową. Dostępne są wersje stacjonarne lub przenośne o niewielkich rozmiarach. Najmniejsze spośród nich produkowane są z blachy stalowej z żaroodpornymi uchwytami. Można kupić także wędzarnie z grillem na kółkach. Cena takiej grillo-wędzarni to 200 do nawet 1000 zł, w zależności od producenta i funkcji.
Koszt budowy murowanej wędzarni z grillem zleconej odpowiedniej firmie, to koszt rzędu od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Tak jak w przypadku innych obiektów budowlanych, brane jest pod uwagę rodzaj wykorzystanego materiału, wielkość oraz dodatkowe funkcje. Niektóre firmy specjalizujące się w usługach kamieniarskich służą również pomocą przy aranżacji otoczenia i doradztwem przy wyborze odpowiedniej opcji materiałowej.
Zarówno sama wędzarnia ogrodowa, jak i grillo-wędzarnia to doskonały pomysł dla osób posiadających niewykorzystaną przestrzeń w ogrodzie i lubiących posiłki na świeżym powietrzu. Jakie zastosujemy rozwiązanie i jaki rodzaj wędzarni wybierzemy zależy już tylko od naszych preferencji i środków finansowych.