Każdy okap nadkuchenny może być pochłaniaczem

Pochłaniacz kuchenny, czy wyciąg kuchenny – jakie są różnice?

Trudno wyobrazić sobie nowoczesną i funkcjonalną kuchnię bez okapu kuchennego. Tego rodzaju wyposażenie do odprowadzania znad kuchni pary i dymu znajdowało się w wielu wiejskich chatach. Okap elektryczny spełnia tę samą rolę, co stary drewniany okap kominowy, a zmieniła się głównie jego forma i materiały.

Okapy kuchenne pochłaniają nieprzyjemne zapachy, usuwają z powietrza tłuste osady, zapobiegają osadzaniu się pary wodnej na meblach i ścianach. Powietrze w kuchni i w całym mieszkaniu zostaje przefiltrowane i zdrowe dla alergików. Okapniki do kuchni mogą być zamontowane na dwa sposoby. 

  1. Wyciąg - okap nadkuchenny podłączony rurą do wentylacji.
  2. Pochłaniacz kuchenny - okap bez wyciągu wyposażony w filtry.

Jak działa pochłaniacz kuchenny?

Dostępne na rynku okapy mogą łączyć te dwie funkcje. Okap, który pracuje jako pochłaniacz kuchenny, musi mieć założone filtry węglowe. Węgiel aktywny absorbuje opary i zapachy, które nie mają szans na wydostanie się na zewnątrz pomieszczenia. Dla zwiększenia skuteczności działania okap bez wyciągu powinien być uruchomiony przed rozpoczęciem gotowania i pozostawiony na jakiś czas po jego zakończeniu. Filtry węglowe pobierają powietrze z pomieszczenia i mogą w ten sposób dokładniej je oczyścić. Poza tym praca filtrów bez absorbowania kuchennych oparów pozwala na ich osuszenie, a to z kolei przedłuża ich skuteczność i żywotność.  

Okapy bezkominowe, odprowadzające oczyszczone powietrze z powrotem do pomieszczenia, mają swoje zalety:

  • nadają się do każdego mieszkania, nie wymagają przebijania się przez mur do przewodu wentylacyjnego,
  • prosty montaż bez łączenia rur i kanałów,
  • brak dodatkowych kosztów ogrzewania związanych z utratą ciepła zimą – powietrze nie jest usuwane na zewnątrz,
  • wyeliminowany jest niepożądany dopływ gorącego powietrza latem.

Jak zwykle, opinie na temat pochłaniaczy kuchennych z filtrami nie są wyłącznie pozytywne. Do wad można zaliczyć:

  • dodatkowe koszty związane z okresową wymianą filtrów węglowych,
  • większa hałaśliwość urządzenia,
  • brak usuwania pary wodnej z pomieszczenia.

Idealnym rozwiązaniem jest wykorzystanie obu technik jednocześnie: okap elektryczny, który można przełączyć, aby działał wymiennie jako typowy pochłaniacz, albo połączony z wentylacją wyciąg kuchenny.

Ceny i koszty użytkowania pochłaniaczy kuchennych

Ceny okapów z filtrami wahają się w zależności od typu i producenta. Okapy bezkominowe można kupić za około 200 zł. Filtr węglowy do okapu kosztuje od 16 zł do 40 zł. Przy czym wymiana filtrów jest konieczna co około 3-6 miesięcy. Biorąc pod uwagę przeciętny okres użytkowania pochłaniacza 10-15 lat, okaże się łączny koszt użytkowania wyniesie 2500-3600 zł.

Poza przypadkami, kiedy podłączenie okapu do wentylacji jest z technicznych względów niemożliwe, pozytywne opinie zyskują okapniki do kuchni z filtrami w domach pasywnych. Ciepło wytworzone podczas gotowania pozostaje wówczas w domu. Zużycie energii zostaje minimalizowane, a powietrze wentylacyjne wykorzystane w pomieszczeniach.

Rodzaje okapów kuchennych – pochłaniaczy i wyciągów

1. Okap kuchenny przyścienny

Głównym kryterium podziału okapów – zarówno pochłaniaczy z filtrami, jak i wyciągów kuchennych – jest miejsce i sposób ich instalacji. Istotne znaczenie ma też rozmiar urządzenia. Okapy przyścienne są montowane do ściany kuchni, a ich szerokość może się wahać od 40 cm do 150 cm. Są wśród nich:

  • Okap przyścienny skośny – jest montowany do ściany pod kątem. Skośny okap nadkuchenny może być podłączony do kanału wentylacyjnego jako wyciąg, albo wyposażony w filtry węglowe pracować jako pochłaniacz. Uchylna konstrukcja zabezpiecza przed uderzeniem głową i optycznie powiększa pomieszczenie.
  • Okap przyścienny standardowy – w formie odwróconej litery „T”.
  • Okap przyścienny okrągły
  • Okap przyścienny prostokątny
  • Okap przyścienny rustykalny –wykonany z metalu i drewna, odpowiedni do tradycyjnej kuchni.

2. Okap kuchenny wyspowy

Okap wyspowy może występować w różnych formach: nowoczesnej, rustykalnej, okrągłej albo prostokątnej. Zamontowany nad wyspą kuchenną do sufitu nadaj się szczególnie w formie elementu nowoczesnego wzornictwa.

3. Okap kuchenny pod zabudowę

Może być w formie szafkowej, dyskretnie zabudowany, albo szufladowy – wysuwany. Odpowiedni d małych kuchni, gdzie liczy się oszczędność powierzchni.

4. Okap kuchenny sufitowy

Może być zabudowany w suficie podwieszanym, stając się niewidoczny.

5. Okap kuchenny blatowy

Ten rodzaj też jest praktycznie niewidoczny, zamontowany w blacie kuchennym. Opary są zasysane do środka i – trybie pochłaniacza – oczyszczone powietrze wraca do pomieszczenia.

6. Okap kuchenny narożny

Rodzaj o specjalnym przeznaczeniu, do montażu w rogu kuchni.

Pochłaniacz kuchenny to dobry wybór kuchennego okapu

Wprawdzie można czasem napotkać opinie, jakoby pochłaniacz kuchenny był okapem drugiej kategorii, to jednak wiele nowoczesnych okapów bez wyciągu nie musi mieć żadnych kompleksów wobec swoich podłączonych do wentylacji kuzynów. Po gotowaniu pochłaniacze likwidują do 95% tłuszczu i większą część zapachów. Warunkiem jest regularna wymiana filtrów tłuszczowych i z aktywnym węglem.

Pochłaniacze kuchenne z reguły nie usuwają wilgoci. Klimat mieszkania może na tym ucierpieć, a w najgorszym razie może pojawić się wilgoć. Problem rozwiązuje częste wietrzenie pomieszczeń przez otwarcie okien. Najbardziej efektywne są jednak okapy przełączalne, które wykorzystują oba tryby pracy – pochłaniacza i wyciągu. Wtedy nie da się jednak uniknąć specjalnego montażu okapu.

ikona podziel się Przekaż dalej