Przycinanie drzew owocowych krok po kroku - jak i kiedy przycinać drzewka?
Prawidłowe przycinanie drzew owocowych umożliwia uzyskanie najlepszych efektów uprawowych. Przycięte drzewka wydają liczne owoce, a ich gałęzie zostają pobudzone do rozkrzewiania. Dlatego poniżej podpowiemy, jak przycinać drzewa owocowe krok po kroku. Wskażemy też, kiedy przyciąć drzewa owocowe i do jakich zasad się stosować.
Jeśli planujesz zlecić opiekę nad swoim ogrodem, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przycinanie drzew owocowych krok po kroku
Co daje cięcie drzew owocowych i kiedy przycinać?
Przycinanie drzew owocowych posiada wiele zalet. Do grupy najważniejszych należy możliwość prześwietlenia korony. Nieprzycinane drzewa i krzewy owocowe wydają znacznie słabsze owoce, a co o więcej, ich ilość zostaje ograniczona. Przycinanie drzew owocowych zapewnia dostęp światła do niżej położonych gałęzi. W efekcie powstałe owoce mogą w pełni dojrzeć i uzyskać optymalny smak. Brak cięcia może spowodować ograniczenie światła, co przełoży się na gorsze dojrzewanie uprawy.
Kolejnym atutem okazuje się możliwość formowania. Przycinanie drzew owocowych umożliwia stworzenie preferowanego kształtu korony i niżej położonych gałęzi. Jest to istotne zarówno przy dużych uprawach, jak i w przydomowych ogrodach. Formujące cięcie drzew owocowych ułatwi późniejsze zbiory i nie dopuści do nadmiernego wzrostu drzewka w górę.
Nie bez znaczenia jest także fakt, że cięcie drzew owocowych pozwala na uniknięcie wielu chorób. Prawidłowo wykonane cięcie drzew uodparnia roślinę, a jednocześnie jest okazją do usunięcia starych, porażonych lub chorych gałęzi. Ze względu na te korzyści, cięcie drzew owocowych wykonuje się w każdym roku uprawy.
Jak przycinać drzewa owocowe?
Cięcie drzew owocowych wymaga zastosowania się do kilku prostych zasad. Pierwszą jest rozpoczęcie prac od korony drzew. W ten sposób zapewnimy optymalne oświetlenie dolnych gałęzi. Przy okazji usuwamy gałęzie zachodzące na siebie i uszkodzone.
Przycinanie drzew owocowych kontynuujemy także na niższych partiach rośliny. Podczas prac usuwamy gałęzie o zewnętrznym kierunku wzrostu. Gałęzie skierowane na zewnątrz możemy delikatnie przyciąć w celu nadania pożądanego kształtu drzewa.
Cięcie drzew owocowych możemy wykonywać różnymi technikami. Wszystko zależy od odmiany drzewa oraz od efektów, które chcemy uzyskać. W każdym przypadku trzeba stosować odpowiedni sprzęt oraz trzymać się uniwersalnych zasad. Jedną z nich jest fakt, że cięcie drzew powinniśmy wykonywać pod kątem 45 stopni. Dotyczy to wszystkich drzew owocowych.
Ważna zasada mówi także, że cięcie drzew owocowych trzeba wykonywać za obrączką, zwaną także zgrubieniem nasadowym. Dzięki temu sprawimy, że roślina lepiej rozwinie się na wiosnę. Istotna jest także sama długość skracania gałęzi. W zależności od odmiany, cięcie drzew powinno doprowadzić o skrócenie o jedną trzecią do dwóch trzecich długości gałęzi.
Przycinanie starych drzew owocowych wymaga szczególnej uwagi. W ich przypadku warto poświęcić czas na dokładną ocenę gałęzi. Cięcie sanitarne może łączyć się z cięciem pielęgnacyjnym, co odmłodzi roślinę i przywróci jej lepsze owocowanie w kolejnym sezonie. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o drzewach owocowych.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe?
Cięcie drzew owocowych po posadzeniu
Wiemy już, jak przycinać drzewa owocowe. Przed rozpoczęciem uprawy warto także wiedzieć czy wykonać cięcie drzew po posadzeniu. Okazuje się, że jest to istotna czynność i pierwsze cięcie o charakterze formującym. Kiedy przycinać drzewa owocowe?
Drzewa i krzewy owocowe przycinamy zgodnie z wymaganiami danego gatunku. Dla przykładu, wiśnie i brzoskwinie mogą rozpocząć owocowanie już w pierwszym sezonie uprawy. Nie sprzyja to odpowiedniemu rozwojowi i rozkrzewianiu się, dlatego wykonujemy intensywne cięcie drzew owocowych po posadzeniu. Śliwy, jabłonie oraz grusze wymagają znacznie delikatniejszego cięcia. Dla uzyskania owoców w kolejnym sezonie, możemy lekko przyginać wyrastające w górę pędy.
Pierwsze cięcie drzew owocowych typu morele i czereśnie również nie powinno być nadmiernie intensywne. W przypadku moreli pierwsze cięcie drzew ma za zadanie zwiększyć zagęszczenie korony drzewa, bowiem jest to gatunek, który z natury posiada luźno rozłożoną koronę. Z kolei wiśnie po posadzeniu wymagają skrócenia pędów widlastych. Brak cięcia sprawia, że drzewko może zachorować na wiosnę. Warto pamiętać, że pędy widlaste mają tendencję do infekcji, dlatego w pierwszym roku uprawy na drzewie zostawiamy tylko pędy poziome.
Jak przycinać drzewa owocowe innych gatunków? Warto zapoznać się ze specyfiką cięcia i uwzględnić wymagania konkretnej rośliny. Trzeba także zwrócić uwagę na fakt, że sadzonki drzewek posiadają pęd centralny. To właśnie on odpowiada za uzyskanie prawidłowej wysokości rośliny. Pęd centralny powinien być skierowany ku górze. W przypadku delikatnych drzewek owocowych zaleca się wykonanie dodatkowego wzmocnienia dla pędu centralnego. Umożliwi to właściwe ukierunkowanie drzewka i zabezpieczy je przed negatywnym oddziaływaniem niekorzystnych warunków pogodowych.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe?
Przed rozpoczęciem prac w ogrodzie warto wiedzieć, kiedy przyciąć drzewa owocowe. Termin cięcia jest kluczem do sukcesu i może pomóc w uzyskaniu najlepszych efektów. Pierwsze cięcie drzew wykonujemy po posadzeniu, terminy kolejnych działań będą uzależnione od celu przycinania.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe? Cięcie możemy wykonać na wiosnę lub późną jesienią. Cięcie drzew na wiosnę przeprowadzamy bardzo wcześnie, zanim drzewo rozpocznie wegetację. Tę samą zasadę stosujemy jesienią. Cięcie powinno poprzedzać sezon zimowy i rozpoczynać się po przejściu rośliny w stan uśpienia.
Zarówno przycinanie na wiosnę, jak i cięcie drzew jesienią powinno uwzględniać aktualne warunki pogodowe. Nie istnieje jeden uniwersalny termin, w którym można rozpocząć prace. A zatem kiedy przyciąć drzewa owocowe? Jabłonie i grusze możemy przycinać już od początku lutego. Są to drzewka odporne na mróz, a więc wczesne cięcie nie stanowi dla nich zagrożenia. Delikatniejsze brzoskwinie, nektaryny i morele możemy przycinać od początku kwietnia, co zmniejszy ryzyko uszkodzenia wywołanego przez wiosenne przymrozki. Kiedy przyciąć drzewa owocowe z rodziny śliw i czereśni? Tego typu drzewa owocowe najlepiej znoszą cięcie jesienią, przypadające po zbiorach. Jest to związane z podatnością na raka bakteryjnego. Bezpieczny termin przycinania przypada na drugą połowę lipca oraz sierpień.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe? Podczas wyboru optymalnego terminu zawsze trzymamy się zasady mówiącej, że cięcie drzew wykonuje się w słoneczny, bezdeszczowy dzień. Niektóre drzewka i krzewy owocowe można przycinać dwa razy do roku, jednak jest to rzadko stosowana praktyka.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe? Prace interwencyjne
Przycinanie drzew owocowych wykonujemy w razie wystąpienia doraźnej potrzeby. Termin na cięcie drzew najczęściej przypada jesienią lub na wiosnę. Istnieją także sytuacje, w których należy wykonać cięcie interwencyjne.
Prace interwencyjne polegają na szybkim usunięciu porażonych i zainfekowanych chorobami grzybowymi gałęzi. Brak cięcia interwencyjnego mógłby doprowadzić do rozprzestrzenienia się choroby lub szkodników, a w konsekwencji do uszkodzenia całego drzewa. Dlatego cięcie interwencyjne wykonuje się natychmiast po zaobserwowaniu niepokojącego stanu chorobowego.
Interwencyjne przycinanie starych drzew owocowych musi być przeprowadzone wraz z ocena zaistniałego problemu. Chore, odcięte gałęzie należy odsunąć od drzewa, a w późniejszym etapie najlepiej spalić, aby nie dopuścić do dalszego rozprzestrzeniania się stanu chorobowego. Utylizację najlepiej przeprowadzić jak najwcześniej, bowiem szkodniki i infekcje grzybicze mają tendencje do szybkiego przenoszenia się na inne rośliny. Analiza gałęzi jest bardzo istotna, bowiem pozwala na dobranie odpowiedniego preparatu leczniczego.
Podczas interwencji pamiętajmy o zastosowaniu środków ochrony roślin. Muszą być one dopasowane do gatunku drzewa oraz zaatakowanej go choroby. Niezbędnym etapem cięcia w sezonie wegetacji jest także zabezpieczenie ran gałęzi. Odcięte fragmenty są wyjątkowo podatne na choroby grzybowe, a brak zabezpieczenia może doprowadzić do ponownej choroby i tak już osłabionego drzewka. Dlatego warto zakupić specjalną maść ogrodniczą, która zmniejsza ryzyko wystąpienia dodatkowych komplikacji uprawowych. Maść nanosimy bardzo starannie na wszystkie wykonane rany drzewa i stosujemy się do instrukcji podanej na opakowaniu.
Starsze drzewa owocowe wymagają też regularnego cięcia formującego. Większość starych drzew ma tendencje do silnego zagęszczenia korony. Dlatego warto przycinać je jesienią lub na wiosnę. Przy okazji usuwamy stare, uszkodzone gałęzie i formujemy roślinę. Raz na pewien czas wykonujemy także tak zwane cięcie odmładzające. Jest to dobra praktyka, pozwalająca na uzyskanie intensywnego owocowania i znaczną poprawę wyglądu drzewa. Podczas cięcia odmładzającego skracamy gałęzie o jedną trzecią, a niektóre pędy usuwamy całkowicie. Przyjmuje się, że po cięciu odmładzającym powinna zniknąć co trzecia gałąź rośliny. W ten sposób pobudzimy drzewo do wytworzenia nowych pędów oraz do zwiększenia owocowania w kolejnych sezonach.