Gnojówka z pokrzyw – nawóz organiczny własnej produkcji

Własnoręczne przygotowanie nawozu z pokrzyw

Warzywa o szczególnie dużym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, jak przykładowo pomidory, cukinia albo dynia, rosną najlepiej wtedy, gdy mają do dyspozycji żyzną ziemię i są regularnie nawożone. Do tego celu idealnie naddaje się nawóz z pokrzyw. Nawozy syntetyczne są drogie i mogą na dodatek negatywnie wpływać na żyjące w glebie organizmy oraz na środowisko naturalne. Przygotowują samodzielnie gnojówkę z pokrzyw można upiec trzy pieczenie na jednym ogniu:

  • pozbyć się z ogrodu niechcianych pokrzyw;
  • otrzymać naturalny nawóz organiczny;
  • nie stracić ani grosza na zasilanie roślin i ochronę przed szkodnikami.

Do przygotowania gnojówki z pokrzyw będą potrzebne następujące rzeczy:

  • wiadro albo inny pojemnik z plastiku, ceramiki albo drewna o pojemności 10 litrów (metal się nie nadaje);
  • kilogram świeżych pokrzyw (rośliny powinny być jeszcze bez kwiatów i nasion);
  • jako alternatywę można zastosować suszone pokrzywy w ilości ok. 150-200 g;
  • 10 litrów wody - najlepiej deszczówki albo odstałej wody z wodociągu;
  • przykrywka do pojemnika – może być deska;
  • kij do mieszania;
  • ewentualnie rękawice ochronne i nożyce.

Gnojówka z pokrzyw krok po kroku

1. Znalezienie miejsca na pojemnik

Najlepiej jest ustawić pojemnik do przygotowania gnojówki z pokrzyw obok pojemnika na deszczówkę albo kompostownika. Miejsce w kąciku do odpoczynku albo przy hamaku jest mało odpowiednie, ponieważ w czasie fermentacji pokrzywy wydzielają nieprzyjemny zapach. W miejscu nasłonecznionym nawóz będzie prędzej gotowy niż w cieniu.

2. Zbiór pokrzywy

Pojemnik trzeba napełnić pokrzywami mniej więcej do połowy. Pokrzywy można znaleźć wszędzie tam, gdzie gleba jest próchniczna i żyzna. Rośliny pobierają tam i gromadzą cenne składniki, jak azot, potas, wapń i krzem. W formie płynnego nawozu oddadzą je innym roślinom. Z przeznaczeniem na gnojówkę, zbiera się pokrzywy zanim zakwitną i wytworzą nasiona. Wykorzystuje się wszystkie części roślin. Do zbioru należy założyć długie rękawice i ścinać rośliny nożycami. Inaczej spotkanie z parzącymi włoskami pokrzyw jest gwarantowane.

3. Rozdrobnienie roślin i zalanie wodą

Aby fermentacja przebiegała sprawnie, dobrze jest rozdrobnić pokrzywy na małe kawałki. Zbiornika nie należy napełniać po brzegi, aby podczas fermentacji zawartość nie wylewała się na ziemię.

4. Fermentacja zawartości pojemnika

Można powiedzieć, że gnojówka z pokrzywy jest gotowa, kiedy zaczyna mocno „pachnieć”. Aby nieprzyjemny zapach nieco złagodzić, można wsypać do płynu garść mączki mineralnej. Zawartość pojemnika należy często mieszać, co przyspiesza proces fermentacji. Wiosną przy niezbyt wysokich temperaturach gnojówka jest gotowa po dwóch-trzech tygodniach, a latem ma zastosowanie już po tygodniu.

5. Odcedzenie gotowej gnojówki z pokrzywy

Kiedy zawartość pojemnika przestaje się pienić, a staje się ciemny i klarowny, gotową gnojówkę należy teraz odcedzić, a resztki mogą posłużyć na kompost z pokrzyw. Gnojówka z pokrzyw jest bardzo trwała, kiedy zamknie się pojemnik przykrywką. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o nawozie z pokrzyw krok po kroku.

Zastosowanie gnojówki z pokrzyw w ogrodzie

Gnojówka z pokrzyw – idealny nawóz organiczny

Podlewanie warzyw pokrzywą jest wskazane i przynosi doskonałe rezultaty tylko w przypadku gatunków i odmian o dużym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze. Takie nawożenie źle wpłynęłoby natomiast na gatunki z natury żyjące w skromnych warunkach na ubogich glebach i wolno rosnące.

Kompost z pokrzyw oraz gnojówka ucieszą na pewno takie ogrodowe „żarłoki”, jak na przykład:

  • pomidory,
  • ogórki,
  • papryka,
  • dynia,
  • warzywa kapustne,
  • por, seler, cebula,
  • róże,
  • słoneczniki, dalie, bodziszki.

Jak widać, skład gnojówki z pokrzyw sprawia, że może ona służyć jako nawóz do róż, pod pomidory i inne rośliny użytkowe i ozdobne. Sałata, fasolka szparagowa, koper włoski, groch i słonecznik bulwiasty dobrze rosną na glebach ubogich w składniki odżywcze i o niskiej zawartości azotu.

Podlewanie warzyw pokrzywą - dawkowanie

Po tygodniu do trzech (w zależności od temperatury powietrza) gnojówka z pokrzywy jest gotowa do zastosowania. Ciecz nie ma już pęcherzyków gazu, jest przejrzysta i mocno aromatyczna. Nawożenie roślin gnojówką wykonuje się po jej uprzednim rozcieńczeniu. Zwykle stosuje się zasadę:

  • starsze, dobrze ukorzenione rośliny jak również mocno żarłoczne warzywa – 1:10;
  • młode rośliny i sadzonki – 1:20;
  • trawniki – 1:50.

Nawozy do róż można uzupełnić albo zastąpić gnojówką z pokrzywy. Dawkowanie co dwa-trzy tygodnie przewiduje rozcieńczenie gnojówki w stosunku 1:10. Kompost stosuje się zwykle dwa razy w sezonie. Nawożenie płynnym nawozem wykonuje się przez podlewanie ziemi wokół roślin; zamoczeni liści może zaszkodzić.

Nawożenie warzyw i roślin ozdobnych wykonuje się zwykle wieczorem (choćby ze względu na mocny zapach). Badania wykazały, że nieprzyjemnie pachnąca gnojówka z pokrzyw zawiera oprócz składników pokarmowych jak azot czy potas, również pierwiastki śladowe oraz substancje stymulujące wzrost roślin. Szczególne działanie gnojówki na rośliny przejawia się w tym, że minerały zawarte w glebie stają się dostępne dla korzeni. Efektem jest mocny wzrost roślin, a blade, jasnozielone liście znowu przebarwiają się w soczystą zieleń.

Nawóz lub gnojówka z pokrzyw w wiadrze, a także naturalny nawóz z pokrzywy i jego zastosowanie
Jak zrobić naturalny nawóz z pokrzywy, czyli gnojówka z pokrzyw i jego zastosowanie

Zastosowanie gnojówki z pokrzyw nie tylko do nawożenia

Półki w sklepach ogrodniczych uginają się pod ciężarem rozmaitych nawozów. Są specjalne nawozy do róż, do pomidorów, do roślin balkonowych; inne przeznaczone do warzyw albo kwiatów na rabatach. Można doskonale oszczędzić sobie kosztów i we własnym zakresie przygotować zapas gnojówki z pokrzyw, która będzie nawozem niemal do wszystkich roślin.

Gnojówka z pokrzyw służy nie tylko jako nawóz organiczny. Można przy jej pomocy zwalczać również szkodniki jak mszyce i przędziorki. Gnojówka wzmacnia strukturę liści i czyni je odporniejszymi i nieatrakcyjnymi dla liściożernych szkodników. Na dodatek zawarte są w preparacie kwasy pochodzące z pokrzywy, których owady nie znoszą. W tym celu trzeba przygotować roztwór wodny gnojówki 1:10 do 1:20 i opryskać nim liście. Zabieg można potraktować jako zapobiegawczy.  Dobrze jest powtarzać go wielokrotnie, aby zwalczyć również świeżo wyklute larwy.

Nawóz z pokrzyw można sporządzać nie tylko wiosną i latem, ale też jesienią, a nawet zimą, kiedy rośliny zielne już nie rosną. Wystarczy w tym celu w okresie zbiorów pokrzywy zgromadzić zapasy i je ususzyć. Przechowywany w odpowiednich warunkach susz można później wykorzystać zamiast świeżych pokrzyw. Jeśli ktoś nie lubi mieć kontaktu z rosnącymi pokrzywami, może taki susz kupić.

Gnojówka z pokrzyw czy wywar?

Najczęściej spotykana pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest często niesłusznie uważana za chwast, czyli coś zbędnego i bezużytecznego. Jak zwykle sprawdza się tutaj stara zasada, która głosi, że jeśli jakiś gatunek wydaje nam się szkodliwy albo niepotrzebny, to znaczy, że za mało go znamy. Skład chemiczny pokrzywy zawiera bogactwo minerałów, witamin, kwasów organicznych, enzymów i innych związków organicznych, które można wykorzystać w naturalnej ochronie roślin oraz w organicznym nawożeniu.

Pojęcia gnojówka z pokrzyw oraz wywar często bywają używane wymiennie. W przeciwieństwie do gnojówki, która powstaje w procesie fermentacji, wywar otrzymuje się po prostu przez gotowanie. Rośliny zalewa się na noc wodą i gotuje krótko następnego dnia. Wywar nie jest tak trwały jak gnojówka i powinien być użyty w świeżym stanie.

ikona podziel się Przekaż dalej