Nawóz ze skórki banana

Zaraz po jabłkach, banan to najchętniej kupowany owoc w naszym kraju. Skórka po zjedzonym bananie nie musi być tylko niepotrzebnym odpadem kuchennym. Z powodzeniem można z niego zrobić naturalny nawóz do roślin. Skąd takie zastosowanie? Wszystko przez to, że skórka banana zawiera w sobie cenne dla roślin składniki. Są to m.in. kwas krzemowy, potas, fosfor, wapń, magnez siarka. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na stan roślin poprawiając nie tylko ich kwitnienie, ale i wzrost. Ponadto może mieć wpływ na poprawę smaku warzyw takich jak np. pomidory.

Kwas krzemowy zawarty w bananach powoduje, że zwiększa się odporność roślin na pewne choroby np. mszyce. Zwłaszcza po zastosowaniu na liście. Bananowa odżywka to zatem mikstura w sam raz dla ogrodów, gdzie mszyce są częstymi gośćmi. Z kolei zapach bananów w ogrodzie wabi motyle. Stosowanie naturalnych nawozów to ekologiczne i oszczędne zachowanie.

Eko-nawozy z bananów nadają się do nawożenia szczególnie roślin doniczkowych, warzyw, drzew i krzewów owocowych, a także ozdobnych roślin jednorocznych. Poleca się je również do stosowania w początkowej fazie wzrostu siewek i w ukorzenianiu.

Istnieje kilka sposobów przygotowania takiego nawozu. Bananowa skórka jako nawóz do roślin i kwiatów. Zobaczmy, co mamy do wyboru.

Nawóz ze zmielonych bananów

Aby zrobić taki nawóz, skórki z bananów należy pokroić na mniejsze części, a następnie włożyć do piekarnika w celu ich ususzenia. Temperatura, jaka będzie właściwa, to ok 130-140 st. Po takim procesie uda się je rozkruszyć, a nawet zmielić. Taki surowiec posłuży nam do podsypywania roślin lub do sporządzenia zawiesiny z wodą. Można nim podlewać rośliny domowe lub przecierać ich liście. Pokruszoną skórkę z banana można także zmieszać z ziemią. Taka odżywka posłuży zwłaszcza w momencie sadzenia lub przesadzania roślin.

Skórki po zjedzonych owocach można gromadzić i przechowywać w lodówce. Nie przejmować się tym, że zmieniają kolor na brązowy czy czarny. To przecież naturalny objaw. Dopiero po zabraniu ilości skórek która nam odpowiada warto zabrać się za przygotowanie odżywki z bananów. Nie warto tego robić z jednym bananem.

Podlewanie wyciągiem ze skórek bananów

Skórka od banana jest idealnym przykładem nawozu naturalnego. Jak zrobić bananowy nawóz będący wyciągiem do podlewania? Do przygotowania wyciągu ze skórek banana potrzebujemy słoik ewentualnie butelkę. Umieszczamy w nim skórki i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Taka mieszanka powinna stać 2-3 dni. Najlepiej w nasłonecznionym, ciepłym miejscu.

Gotowym wyciągiem możemy podlewać rośliny domowe lub ogrodowe. Podlewanie odżywką bananową jest bardziej efektywne niż zastosowanie proszku z banana. Takiej odżywki już nie rozcieńczamy, tylko podlewamy bezpośrednio ze słoika czy butelki.

W przypadku roślin domowych proporcje mogą być następujące:

  • 3 skórki od bananów na 2 litry wody.

Z kolei mając wiele roślin w ogrodzie do podlania proponujemy proporcje:

  • 7-8 skórek na 10 litrów wody.

Można to przygotować w przykrytym wiadrze i trzymać na zewnątrz. Potem wyciągamy banany i przelewamy do konewek. Jeśli zostawimy skórki dłużej zrobi się kiszonka. Ta też jest wartościowa. Dobrym pomysłem jest spryskanie takim wyciągiem roślin w ogrodzie. Najbardziej polubią go pomidory i inne warzywa. Z kolei spośród kwiatów najbardziej polubią się z nim róże. Z domowych kwiatów odżywka bananowa sprawdzi się najlepiej w przypadku paproci, skrzydłokwiatów i storczyków.

Może zaciekawi Cię też temat jak podlewać rośliny drożdżami? Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat pielęgnacji roślin.

Nawóz z bananów mieszany z glebą

Rozdrobnioną skórkę z banana do kwiatów i innych roślin stosuje się również bezpośrednio do gleby. Na przykład podczas sadzenia lub przesadzania roślin domowych lub ogrodowych. Warto wcześniej zrobić drenaż a dopiero na niego położyć kawałki skórki. Na to sypiemy dopiero ziemię. Skórki z banana rozkładają się dość wolno, zatem uwalnianie ich cennych wartości będzie długie.

Gnojówka ze skórek bananów

W sezonie letnim kompostowanie nie jest problemem, jeśli ma się ogródek. Szkoda wyrzucać cenne skórki z bananów, które mogą posłużyć do zrobienia gnojówki. W tym przypadku najważniejszy jest czas. Pokrojone skórki zalewamy wodą w zamkniętym naczyniu, a następnie zostawiamy na 2-3 tygodnie. Ważne, aby było to w odpowiednio ustronnym miejscu w ogrodzie z powodu zapachu, który może się wydzielać. Warto go codziennie mieszać czy wstrząsać. Taka gnojówka z bananów nada się do podlewania roślin po rozcieńczeniu jej z wodą w stosunku 1:10. Gnojówka z bananów skutecznie odstrasza mszyce i inne szkodniki.

Ściółkowanie roślin skórkami z bananów

W przypadku, kiedy mamy większą ilość skórek po bananach można je wykorzystać do zabiegu ściółkowania. Aby miało to sens musi to być warstwa co najmniej 2 cm. Banany rozdrabniamy i suszymy. Taka ściółka pomoże w walce z chwastami, ograniczy parowanie wody z gleby i odżywi rośliny. Poleca się takie rozwiązanie szczególnie przy bardzo lekkich, przepuszczalnych lub piaszczystych ziemiach w ogrodzie.

Banany to owoce często pryskane w procesie uprawy i dystrybucji. Do przygotowania nawozów lepiej sprawdza się ekobanany. Jednak, gdy takimi nie dysponujemy, warto zwykłe banany wyszorować w ciepłej wodzie jeszcze przed zjedzeniem. Zneutralizuje to większą ilość szkodliwych substancji. Przeczytaj też porady typu, jakie są objawy przenawożenia borówki amerykańskiej.

ikona podziel się Przekaż dalej