Jakie rośliny podlewać drożdżami? Przedstawiamy najważniejsze zasady
Drożdże piekarskie to mikroorganizmy powszechnie używane w kuchni. Odpowiadają za wyrastanie ciasta na różnorodne wyroby piekarnicze. Czy wiecie, że mają inne zastosowanie? Otóż można je wykorzystać do odżywienia oraz ochrony roślin w domu czy ogrodzie. Jakie rośliny podlewać drożdżami? Jak zrobić z drożdży wartościowy nawóz, roztwór, a nawet oprysk? Poznajmy tajniki drożdży.
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zastosowanie drożdży w ogrodzie
Jak się okazuje, wiele produktów spożywczych ma swoje inne przeznaczenie, które nie jest oczywiste. Tak jest w przypadku drożdży piekarskich. Stanowią one alternatywę dla gotowych, chemicznych nawozów. Współczesna świadomość ekologiczna propaguje drugie życie produktów lub wykorzystywanie ukrytych zastosowań pewnych produktów. Jest to też oszczędność dla naszego budżetu.
Ekologiczne nawozy zupełnie nie wpływają negatywnie na rośliny jadalne, a tym samym na nasze zdrowie. Z drożdży można przygotować nawóz lub oprysk mający zastosowanie do warzyw, owoców i innych roślin. W tym domowych. Co ciekawe można przygotować mieszankę z drożdży po terminie przydatności na opakowaniu. Nie ma na tutaj znaczenia. Polecamy także nawóz ze skórki banana.
Jak działa taki nawóz drożdżowy? Po pierwsze wpływa na wzrost roślin, po drugie na obfite kwitnienie oraz wzmacnia korzenie. Poza tym ochroni przed niektórymi chorobami i szkodnikami. Jego działanie jest szerokie, ponieważ zawiera cenne składniki, m.in. witaminy z grupy B, potas, fosfor, żelazo, aminokwasy.
Jakie rośliny podlewać drożdżami?
Nawóz na bazie drożdży wykazuje najlepsze działanie w stosunku do:
- warzyw np. pomidorów, ogórków;
- krzewów i drzew owocowych np. truskawek, porzeczek;
- roślin ogrodowych np. róż, floksów, hortensji, lawendy;
- roślin domowych np. storczyków, skrzydłokwiatów, paproci.
Nawóz na bazie drożdży najlepiej stosować wczesną wiosną oraz we wrześniu. W sezonie ogrodowym można to robić częściej. Jednak nie częściej niż co 14 dni.
Przygotowujemy nawóz z drożdży
Nawóz z drożdży może być przygotowany z drożdży w świeżej postaci lub sfermentowanej. Zobaczmy, czym się różnią oraz jak je zrobić.
Nawóz ze świeżych drożdży, czyli niesfermentowanego - potrzebne będzie:
- 100 gramowe opakowanie drożdży (opcjonalnie 35 g suszonych);
- 10 litrów ciepłej wody.
Składniki mieszamy ze sobą w wiadrze oraz odstawiamy na godzinę. Otrzymany nawóz nie wymaga rozrzedzania i jest gotowy do użycia. Warto go przelać do butelek, jeśli nie zamierzamy go użyć w całości.
Nawóz ze sfermentowanych drożdżowy - potrzebujemy:
- 100 gramowe opakowanie drożdży (opcjonalnie 35 g suszonych);
- 10 litrów ciepłej wody;
- 2 szklanki cukru.
Drożdże i cukier mieszamy ze sobą w wiadrze i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy ciepłą wodę. Taka mieszanka będzie dochodziła około 7 dni. Co ważne, potem należy ją rozcieńczać przed użyciem w proporcji 250 ml roztworu z drożdży na 10 litrów wody. Dopiero takim roztworem można podlewać rośliny.
Woda do takiego nawozu nie musi być czysta. Ekologicznym rozwiązaniem, a do tego korzystniejszym jest wykorzystanie wody z deszczówki. Nie zawiera bowiem związków chloru. Nasze okazy kwiatów będą nam wdzięczne. Tak na przykład w przypadku róż konieczny jest około 1 litra nawozu na krzak.
Regularne stosowanie nawozów z udziałem drożdży buduje tarczę ochronną roślin, co w efekcie skutecznie zmniejsza podatność na choroby i nie zawsze korzystne warunki pogodowe. Drożdże są aktywowane w temperaturze 15-20 ° C, dlatego dopiero kiedy gleba ogrzeje się zaczynają działać. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat pielęgnacji roślin.
Oprysk drożdżowy
Drugim sposobem na odżywkę z drożdży jest przygotowanie ich do zrobienia oprysku na rośliny. Stosuje się je zwykle w przypadku profilaktyki lub samych chorób roślin. Szczególnie jeśli pojawi się np. plamistość, mączniak, szara pleśń. Działanie nawozów z drożdżami polega na ich walce z chorobotwórczymi grzybami znajdującymi się na roślinach o pokarm dla siebie. Wykonanie domowego i ekologicznego oprysku z drożdżami w roli głównej jest proste oraz przynosi świetne efekty.
Do przygotowania oprysku potrzebne będą:
- 100 gramowe opakowanie drożdży (opcjonalnie 35 g suszonych);
- 10 litrów ciepłej wody;
- pół litra mleka.
Drożdże i mleko mieszamy ze sobą oraz dolewamy wodę. Dobrze mieszamy. Taki roztwór wlewamy do butelki ze zraszaczem lub do rozpylacza. Spryskujemy nim rośliny. Zwłaszcza spody liści.
Takie opryski najczęściej stosujemy na warzywa i owoce. Głównie na ogórki oraz pomidory. Te są bardzo podatne na choroby grzybowe. W uprawie ogórków często mamy do czynienia z mączniakiem. Z kolei pomidorów z zarazą ziemniaczaną. Bez profilaktyki rzadko kiedy uda się uprawa bez choroby. Warto zatem wykorzystać ekologiczny i tani oprysk z drożdży dla dobra plonów z warzywnika. Jak często wykonywać opryski w przypadku tych warzyw? Co dwa tygodnie będzie optymalnie.
Preparaty z drożdży
Potrzeby klientów zmieniały się w ciągu ostatnich lat. Ich wymagania są coraz wyższe. Pragną pięknych warzywa, owoców i roślin, ale też zdrowych. Zdrowe to znaczy pozbawione chemicznych substancji pochodzących z preparatów chemicznych. Dlatego coraz częściej producenci nawozów, odżywek i środków ochrony prześcigają się w pomysłach, w których wykorzystuje się samą naturę.
Z wykorzystaniem drożdży produkuje się współcześnie również wiele gotowych preparatów. Mówi to o ich skuteczności i popularności. Są to np.:
- gotowe spraye np. Compo, Substarl, Target;
- stymulatory wzrostu do rozrzedzenia z wodą np. Agrecol seria nature.
To rozwiązania dla leniwych, którzy nie chcę samodzielnie przygotowywać preparatu z drożdżami, ale jednak z wykorzystaniem natury. Sprawdź, co pomoże na zakwaszanie gleby w ogrodzie.