Jaka ziemia do pomidorów jest najlepsza? Wyjaśniamy krok po kroku
Pomidory (Lycopersicon esculentum) są wielokomorowymi jagodami, które, w zależności od odmiany, mogą różnić się kształtem, wielkością oraz barwą. Smaczne warzywa wywodzą się z ciepłych krajów, a więc ich uprawa udaje się na stanowiskach słonecznych i zacisznych, bogatych w składniki pokarmowe, z obfitym dostępem do wody. Rośliny dobrze rosną w ogrodzie warzywnym, służy im nawet ograniczona powierzchnia - wąski ogród przed domem, miejsce pod ścianą domu, ogród warzywny w skrzyniach lub donice na tarasie i balkonie. Przeczytaj, jaka ziemia do pomidorów jest najlepsza oraz jak wygląda uprawa popularnych warzyw.
Z tego artykułu dowiesz się:
Wymagania uprawowe - jaka ziemia do pomidorów, kiedy siać pomidory
Jaka ziemia do pomidorów?
Rośliny tworzą silnie rozwinięty system korzeniowy, więc podłoże pod ich uprawę nie powinno wykazywać się dużą zwięzłością - poza tym warzywa nie mają dużych wymagań co do gleby. Pomidory lubią ziemię spulchnioną, ciepłą i zasobną w składniki pokarmowe. Odpowiedni dla pomidorów jest lekko kwaśny odczyn gleby, o pH 5,5 - pH 7. Warto zaznaczyć, że rośliny dobrze rosną na stanowiskach po kapuście i roślinach strączkowych. Jesienią wzbogacamy podłoże, przekopując rozłożony obornik. Pomidory uprawiamy w drugim roku po oborniku. Odmiany karłowe uprawiamy w pierwszym roku po oborniku. Na wiosnę ziemię kilkakrotnie wzruszamy, co zapobiegnie wzrostowi chwastów i uniemożliwi straty wodne.
Kiedy siać pomidory?
W marcu i na początku kwietnia, wówczas, jak sadzimy tulipany, wysiewamy pomidory. Rośliny siejemy w skrzynkach, które wynosimy do szklarni lub pozostawiamy w mieszkaniu, w pobliżu okna. Wyniesienie doniczek z zasianymi pomidorami do szklarni, pozwoli uzyskać wczesny plon. Uprawa szklarniowych roślin prowadzona jest na dwa pędy. Odpowiednia temperatura dla rozsady wynosi 20 - 25 stopni Celsjusza w ciągu dnia oraz około 15 - 20 stopni Celsjusza w nocy. Rośliny co kilka dni obficie podlewamy. Siewki możemy pikować pojedynczo do doniczek lub w skrzynkach, w rozstawie 10x10 cm. Od połowy maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków, warzywa sadzimy do gruntu. Możemy to czynić do połowy czerwca. Siewki powinny wytworzyć około 7-8 liści. Sadzenie przeprowadzamy w rozstawie 40x40 cm. Odmiany wysokie sadzimy w rozstawie 50x45 cm.
Kiedy i jak sadzić pomidory?
Kiedy i jak sadzić pomidory? Warzywa najlepiej sadzić w czasie pochmurnej aury. W czasie pogody słonecznej sadzimy rośliny w godzinach popołudniowych i wieczornych. Pamiętajmy, że pomidory lubią ciepło. W czasie gorących dni oraz suszy należy młode rośliny podlewać. Do niebezpiecznych warunków zaliczamy niskie temperatury, które szkodzą świeżo posadzonym pomidorom, co może doprowadzić do zrzucenia kwiatów na pierwszym gronie. Rozsady pomidorów sadzimy głęboko, by szybko wytworzyły silny system korzeniowy.
Pielęgnacja pomidorów - jak podwiązać rośliny? Ochrona i zbiór warzyw
Jak podwiązać pomidory?
Pielęgnacja roślin wymaga pasynkowania, tzn. wyłamywania bocznych pędów, tak, by pozostały najwyżej dwa pędy. Na pomidorach uprawianych w gruncie zostawiamy najwyżej 6 kwiatostanów - tylko tyle dojrzeje pomidorów. Do najbardziej pracochłonnych prac należą cięcie i podwiązywanie roślin:
- Cięcie ma na celu przyspieszenie owocowania. Zabieg przeprowadza się na odmianach wysokich. Odmiany samokończące się - karłowe - nie wymagają cięcia. Przybierają formę krzaczków, przez dłuższy czas utrzymujących pozycję stojącą.
- Pomidory wysokie, prowadzone na jednym pędzie, wymagają usunięcia pędów bocznych. Przy warzywach, prowadzonych na dwa pędy, pozostawia się, jako drugi, najsilniejszy pęd, rosnący pod pierwszym gronem.
- Jak podwiązać pomidory? Pomidory, prowadzone na 1, 2 i 3 pędy, wymagają podwiązania do palików, o wysokości około 150 cm. do podwiązywania nadają się również rozciągnięte wzdłuż rzędów druty, na wysokości 40 - 80 cm.
Jak chronimy rośliny?
Ochrona roślin polega na sadzeniu ich w odpowiedniej rozstawie. Do groźnych chorób należy zaraza ziemniaka na pomidorach. Może zaatakować rośliny latem, w czasie niesprzyjającej wilgotnej i chłodnej pogody. Na liściach pojawiają się brunatne plamy, z białym nalotem na spodniej stronie blaszki liściowej. Dotknięte zarazą owoce mają zielonobrunatne wypukłe plamy, o nieregularnych brzegach. Młode rośliny profilaktycznie opryskujemy odwarem ze skrzypu lub stosujemy preparaty przeciwko chorobom grzybowym. Zaatakowane pomidory przez szkodniki - przędziorki i mączliki - opryskujemy odwarem z wrotyczu i piołunu. Do szklarni warto wprowadzić drapieżne roztocza.
Zbiór warzyw
Zbiór pomidorów następuje od końca lipca, w miarę dojrzewania warzyw owocowych. Pomidory w pełni dojrzałe nadają się na przetwory. Twarde, dobrze wybarwione i jędrne stanowią aromatyczny sezonowy przysmak. Zbiór pomidorów powinien mieć miejsce przynajmniej raz w tygodniu. Nie zbieramy owoców mokrych, po deszczu lub pokrytych rosą. Przed pierwszymi przymrozkami musimy zebrać wszystkie pomidory - również te zielone. Przechowujemy je w ciemnym i ciepłym miejscu.
Warzywa owocowe - ciekawostki, porady, cena
W chłodnych rejonach uda się uprawa pomidorów w donicach, na balkonie lub tarasie. Urządzony tam ogródek dostarczy świeżych pomidorów, jednocześnie stanowiąc oryginalną ozdobę otoczenia. Ogród warzywny w skrzyniach, w którym będziemy uprawiać warzywa i zioła, sprawdzi się w niedużym przydomowym ogródku lub ozdobi wąski ogród przed domem. Pamiętajmy, by uprawiać rośliny w słonecznym miejscu.
Rynek ogrodniczy oferuje specjalne podłoże do pomidorów. Gleba, stanowiąca mieszankę, powstałą na bazie torfu wysokiego, zawiera naturalne składniki pokarmowe, odpowiednie dla pomidorów, papryki i ziół. Dodatek nawozu wapniowego pozwala utrzymać właściwe pH gleby. Cena za gotowe podłoże do uprawy pomidorów wynosi 10 - 13 zł/20 litrów. Cena za 50 litrów specjalnego podłoża to 14 - 35 zł / 50 litrów.
Uwaga! Jeśli zamierzamy przygotować potrawę z zielonych pomidorów, pamiętajmy, że do wykorzystania nadają się jedynie owoce większe. Możemy przygotować z nich smakowite przetwory i sałatki. Mniejsze zielone pomidorki są szkodliwe dla zdrowia, bowiem zawierają solaninę, której spożycie w większych ilościach prowadzi do zatrucia pokarmowego.
Bibliografia:
- Encyklopedia ogrodnictwa, Elipsa, Warszawa 1995.
- Ch. Recht, Ulubione warzywa. Siew, sadzenie, pielęgnowanie, zbiór, Delta, Warszawa 1992.
- S. Kaniszewski, Warzywa o soczystych owocach. Pomidor, ogórek, PWRiL, Warszawa 1985.