Odmiany fasoli

Należy zacząć od tego, że pod pojęciem fasoli możemy mieć na myśli tak naprawdę jej liczne odmiany. Każda z nim ma nieco inne wymagania uprawowe, termin siewu, a także termin zbioru. Zapoznając się ze specyfikacją każdej odmiany, będziemy mogli z powodzeniem cieszyć się jej obecnością w ogrodzie, a po pewnym czasie również ich pysznym smakiem.

Najpopularniejsze odmiany fasoli to:

  • Czarna fasola - są to odmiany fasoli, które jednak nadal nie są jeszcze uprawiane w ogrodzie. Jednak warto się nią zainteresować, ponieważ czarna fasola posiada wiele cennych składników pokarmowych. Uprawa fasoli czarnej sprawdzi się zarówno w gruncie, jak i również w pojemnikach. Siew powinien odbywać się w maju, pamiętając o ok. 40 cm rozstawie między grządkami. Warto zadba o to, aby czarna fasola rosła na stanowisku słonecznym, ewentualnie półcienistym. Natomiast czarna fasola zazwyczaj jest zbierana od lipca nawet do września.
  • Biała fasola - te odmiany fasoli wyróżniają się bardzo niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu zalecane są one osobom mającym problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru. Ponadto biała fasola jest niesamowitym źródłem witamin z grupy B. Sadzenie fasoli białej jest zalecany od drugiej połowy maja, aż do początku lipca. Pamiętajmy o tym, aby biała fasola była wysiewana w gruncie z zachowaniem rozstawy ok. 40 cm. Natomiast między ziarnami zaleca się utrzymanie odległości kilku centymetrów. Istotne jest to, aby uprawa fasoli odbywała się na słonecznym stanowisku. Ponadto warto pamiętać o tym, że biała fasola jest bardzo wrażliwa na przymrozki.
  • Fasola czerwona - zazwyczaj fasola czerwona kojarzy nam się z tą, którą kupuje się już w puszkach. Okazuje się jednak, że bez problemu możemy zaplanować sadzenie fasoli tej odmiany również w swoim ogrodzie. Fasola czerwona wymaga słonecznego stanowiska, a także żyznego podłoża. Siew fasoli w gruncie należy zaplanować najlepiej na drugą połowę maja, ponieważ roślina nie jest odporna na przymrozki. Natomiast zbiór fasoli jest już możliwe w lipcu i może on trwać aż do września.
  • Fasolka szparagowa - uprawa fasolki szparagowej jest jedną z najpopularniejszych w naszych ogrodach. Mamy do czynienia z dwiema odmianami: fasolki żółtej oraz zielonej. Sadzenie fasoli szparagowej powinno odbywać się dopiero pod koniec maja, ale nie później niż pod koniec czerwca. Warto zaplanować kilkukrotny siew, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się smakiem fasolki praktycznie przez cały sezon.
  • Fasola wielokwiatowa - chociaż jest to jednoroczne pnącze, które raczej sadzimy w celach ozdobnych. Jednak okazuje się, że fasola wielokwiatowa idealnie nadaje się również po spożyciu, jednak po wcześniejszym wysuszeniu, a także ugotowaniu ziaren. Zbiór fasoli tej odmiany odbywa się od lipca do września.
  • Fasola jaś karłowy - jest to bardzo popularna odmiana fasoli, która jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. Fasola jaś karłowy powinna być wysiewana w drugiej połowie maja, ponieważ jest ciepłolubnym warzywem. Jednak należy pamiętać, że zbyt duże upały (temperatura powyżej 30 stopni Celsjusza) również utrudniają wzrost i rozwój rośliny.

Sadzenie fasoli i uprawa

Jak możemy zauważyć, uprawa fasoli jest często spotykana w naszych ogrodach. Praktycznie niezależnie od tego, czy to ma być jaś karłowy, fasola czerwona, czy też czarna fasola wysiew poszczególnych odmian powinien odbywać się dopiero od drugiej połowy maja. Roślina jest bardzo wrażliwa na przymrozki, a także niskie temperatury. Przy wielu odmianach, młode siewki pojawiają się dopiero przy temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza.

Obcinanie fasoli w strąkach w ogrodzie, a także w jaki sposób uprawiać fasolę w ogrodzie, sadzenie, podlewanie, wymagania
Jak uprawiać fasolę w ogrodzie, czyli uprawa i pielęgnacja fasolki w ogrodzie krok po kroku

Jeżeli interesuje nas na przykład czarna fasola wysiew tej odmiany, jak i również pozostałych, powinien odbywać się przy zachowaniu odpowiedniej rozstawy. Między grządkami utrzymujemy od 40 do 50 cm. Natomiast fasolka szparagowa może być wysiewana również gniazdowo. Ciekawą propozycją jest fasola tyczkowa, do której zalicza się fasola wielokwiatowa oraz zwykła. Fasola tyczkowa powinna być wysiewana gniazdowo umieszczając 2-3 ziarna do gruntu. Ponadto fasola wielokwiatowa, czyli fasola tyczkowa będzie potrzebowała wysokich podpór. Natomiast fasola szparagowa, czy też czarna fasola wysiew ich pod tym względem jest łatwiejszy. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach i owocach.

Nawożenie i zbiór fasoli

Wiedząc już, czym się wyróżnia jaś karłowy, czarna fasola wysiew tych nasion, to dobrze dowiedzieć się również, kiedy planować zbiór fasoli. Zarówno fasola tyczkowa, szparagowa, jak i również biała, mogą być wysiewane wielokrotnie w czasie całego sezonu. Pomiędzy kolejnymi wysiewami warto zachować od 10 do 14 dni odstępu. Takie działanie zapewni nam zbiór fasoli praktycznie przez całe lato.

Istotnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest nawożenie fasoli. Chociaż często bywa tak, że nawożenie warzyw nie jest w ogóle stosowane lub do tego celu wybieramy uniwersalne preparaty. Warto w takim razie dowiedzieć się, jak powinno przebiegać prawidłowe nawożenie fasoli, a także jaki jest termin stosowania poszczególnych nawozów.

Nawożenie fasoli przed uprawą polega na wymieszaniu podłoża z obornikiem lub kompostem. Sprawdzą się również inne naturalne nawozy, takie jak biohumus. Natomiast nawożenie fasoli w trakcie okresu wegetacyjnego powinno odbywać się przy zastosowaniu preparatów bogatych w potas oraz fosfor. Nie powinniśmy jednak zasilać warzywa zbyt często. Nawożenie, które będzie zbyt intensywne, przyczyni się do rozrostu liści, co doprowadzi ostatecznie do słabych plonów.

ikona podziel się Przekaż dalej