Panele podłogowe do kuchni - klasa ścieralności i klasa używalności idealnym wskaźnikiem trwałości

Klasa używalności

Kuchnia jest miejscem, gdzie wbrew pozorom przeciętny Kowalski (a także Kowalska), spędza mnóstwo czasu. Co więcej, jest to miejsce, w którym podłoga jest szczególnie narażona na wiele szkodliwych czynników, które wpływają na jej strukturę oraz wygląd. Dlatego tak ważne jest, aby podczas wyboru okładziny podłogowej kierować się nie tylko efektem wizualnym czy ceną, ale przede wszystkim jakością produktu. Jest to szczególnie istotne, jeśli produktem docelowym będą panele podłogowe do kuchni. Podłogi laminowe, a dokładniej z paneli laminowanych to coraz częstszy wybór do kuchni.

Panele podłogowe do kuchni powinny cechować się wysoką klasą używalności. Tutaj zasada jest bardzo prosta – im wyższa klasa, tym lepszy produkt. Tymczasem odpowiedni dobór względem klasy używalności może przyprawić o zawrót głowy. Wszystko dlatego, że panele podłogowe dzielą się na dwie główne kategorie – do użytku domowego oraz do użytku publicznego, a łącznie mają aż 6 klas używalności – 21, 22, 23 i 31, 32, 33.

Pierwsza grupa od 21 do 23 to panele podłogowe do użytku domowego, druga grupa (31-33) to panele kontraktowe, czyli do użytku publicznego. Ale co kryje się pod tymi tajemniczymi cyferkami?  Są to oznaczenia informujące nas o rodzaju paneli. Te z cyferką 2 przeznaczone są do domów, zaś te z cyferką 3 na przodzie – do obiektów publicznych. Natomiast cyfra jedności określa intensywność użytkowania. Ujmując prościej – im wyższa cyfra, tym lepsza odporność.

Wzorując się powyższymi oznaczeniami, najlepsze panele podłogowe do kuchni to te oznakowane klasą używalności 23.

Klasa ścieralności paneli podłogowych do kuchni

Jednak na opakowaniach paneli podłogowych możemy również zobaczyć tajemnicze oznakowania: AC1, AC2, AC3, AC4 oraz AC5 – są to rodzaje klas ścieralności, jakie otrzymują panele podłogowe laminowane zgodnie z normą EN 13329. Dla paneli domowych jest to przedział od AC1 do AC3, zaś AC4 i AC5 przydzielane są panelom kontraktowym.

Klasa ścieralności nadawana jest na podstawie testu Tabera, który musi przejść każda seria paneli.  Test ten odbywa się na zasadzie okrężnego pocierania papierem ściernym po wierzchniej warstwie panela, do momentu całkowitego uszkodzenia wzoru. Na podstawie ilości wykonanych obrotów przydziela się klasę ścieralności – im więcej obrotów, tym wyższa klasa.

Instalując panele podłogowe w kuchni naszą uwagę powinny przykuć panele z klasy minimum AC3, a najlepiej AC4. Wybierając tę klasę będziemy pewni, że podłoga posłuży nam przez długie lata.

Panele podłogowe w kuchni muszą być także odporne na wilgoć i wysokie temperatury

Procentowa skala odporności na wilgoć

Wybierając panele podłogowe do kuchni, musimy zwrócić uwagę nie tylko na klasę ścieralności, ale także na to, czy są one odporne na wilgoć. Panele podłogowe laminowane podobnie jak każdy produkt drewnopochodny, źle znosi dużą wilgotność. Dlatego też nie zaleca się instalacji ich w takich pomieszczeniach jak sauna, pralnia czy łazienka. Choć tutaj producenci skutecznie łamią bariery i coraz częściej możemy znaleźć na rynku produkty pozwalające cieszyć się drewnopodobną podłogą nawet przypadku paneli podłogowych do łazienki.

Panele laminowane wkuchni powinny być maksymalnie odporne na temperaturę, wilgotność i wodę. Powinny być także odporne na ścieranie i rysowanie.
Panele podłogowe do kuchni – które wybrać? Wybieramy panele laminowane

My jednak skupiamy się dzisiaj na kuchni, gdzie odporność na wodę ma również duże znaczenie. W końcu komu nie zdarzyło się wylać szklanki wody czy chlapnąć tu i tam podczas sprzątania czy zmywania naczyń? Strach przed rozlaniem większych ilości płynu na podłogi drewniane towarzyszy wszystkim tym, którzy panicznie boją się spęcznienia podłóg dających nieestetyczne efekty.

Producenci skutecznie osiągają coraz to lepsze rezultaty produkując panele podłogowe wodoszczelne do kuchni.  Prym wiedzie tutaj Quick Step, który w swojej ofercie ma chyba największy wachlarz produktów z tej serii. Takie wodoodporne panele laminowane według normy EN 13329 posiadają „pęczliwość” max 5%. Oznacza to dokładnie tyle, że płyta, z której został wykonany panel, po zanurzeniu na 24 godziny w wodzie rozszerzy się o maksymalnie 5%. Jest to wynik bardzo zadowalający biorąc pod uwagę fakt, że przeciętny panel posiada klasę odporności na wilgoć ok. 20%.

Ogrzewanie podłogowe a panele podłogowe w kuchni

Coraz częściej w nowych domach instalujemy ogrzewanie podłogowe. Jest ono niezwykle wydajnym i skutecznym sposobem na ogrzanie pomieszczeń. W przypadku, kiedy planujemy instalować panele podłogowe w kuchni, w której zastosowano ogrzewanie podłogowe, powinniśmy skupić się na odpowiednim ich doborze. Tutaj ważna jest ich grubość.

Producenci tacy jak wspomniany Quick Step oferują nam wybór pomiędzy 6 mm a 12 mm. Najcieńsze, czyli 6 mm i 7 mm są najtańsze, ale zarazem najsłabsze. Kupując panele podłogowe do kuchni lepiej wybrać grubsze - 8 mm lub nawet 10 mm.

Zarówno panele grubości 8 mm jak i 10 mm doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu śmiało można instalować je na ogrzewaniu podłogowym, bez obaw o utratę przewodnictwa. Co więcej według niedawno przeprowadzonych testów, nawet panele 12 mm spełniają te oczekiwania. Sprawdź więcej naszych porad o tym, jakie panele na ogrzewanie podłogowe wybrać.

Panele korkowe podłogowe kontra panele podłogowe laminowane

Panele korkowe podłogowe

Korkowa podłoga w kuchni? Czemu nie! Choć panele korkowe podłogowe to stosunkowa nowość na polskim rynku, to dynamicznie wspinają się po szczeblach popularności w aranżacji wnętrz.  Nic dziwnego, wszak dają nie tylko efekt wizualny, ale także termiczny, skutecznie izolując podłoże i zachowując komfort podczas użytkowania.

Panele korkowe idealnie sprawdzą się jako alternatywa na zwykłe, imitujące podłogi drewniane panele podłogowe do kuchni, salonu czy nawet biura.  Panele korkowe podłogowe są łatwe w montażu i demontażu, wodoszczelne oraz ciepłe – co jest kluczowym elementem, szczególnie dla rodzin z dziećmi.

Panele korkowe podłogowe produkowane są z płyty HDF (średnio 7 mm) pokrytej około 3 mm warstwą wierzchnią z korka. Produkcja odbywa się w oparciu o najnowsze technologie z wykorzystaniem oleju parafinowego, który odpowiedzialny jest za wodoszczelność. Taki panel dodatkowo pokryty zostaje pięciokrotnie warstwą lakieru ochronnego, a od spodu stosuje się specjalną izolację o grubości 1 mm. Produkt ten jest nie tylko ciepły i wodoodporny, ale przede wszystkim trwały, dzięki czemu może posłużyć przez długie lata.

Panele podłogowe laminowane

Wybierając panele podłogowe wodoszczelne do kuchni zwykle stawiamy na panele laminowane. Taki panel składa się z kilku warstw: spodniej, środkowej i wierzchniej.

Warstwa spodnia to laminat lub warstwa wzmocnionego papieru, która ma za zadanie wyrównać naprężenia powierzchniowe pojawiające się w czasie produkcji. Warstwa środkowa zaś to płyta HDF, której grubość ma wpływ na ogólną twardość oraz wytrzymałość paneli. Wierzchnia warstwa to film dekoracyjny – laminat nadający mu charakterystyczny wzór.

Wierzchnia warstwa dodatkowo pokryta jest specjalną żywicą melaminową, czyli tzw. overlay, która zabezpiecza panel przed wpływem szkodliwych czynników w czasie użytkowania. Zależnie od grubości tej warstwy nadawana jest inna klasa ścieralności.

Montaż paneli podłogowych bez kleju w kuchni jest świetnym rozwiązaniem. Montaż paneli powinien być bardzo staranny, żeby między deskami nie było wolnych przestrzeni
Panele podłogowe do kuchni – które wybrać? Wybieramy panele laminowane

Montaż podłogi „pływającej”, czyli jak instalować panele podłogowe do kuchni?

Przestrzeganie zasad instrukcji montażu

Wbrew pozorom montaż paneli podłogowych nie jest wcale trudnym zadaniem. Kluczowe znaczenie ma dostosowanie się do instrukcji producenta i oczywiście odpowiednie podłoże –  a to powinno być równe i gładkie. Z uwagi na fakt, że panele układa się na „pływająco” (zarówno na podłożu, gdzie zastosowano ogrzewanie podłogowe, jak i bez takiego ogrzewania), niezwykle ważną sprawą są szczeliny dylatacyjne oraz odpowiedni dobór podkładu.

W przypadku podgrzewanych podłóg warto wykorzystać podkład z wbudowaną barierą przeciwwilgociową – najlepiej tego samego producenta co panele. Choć w przypadku paneli podłogowych Quick Step, niektóre serie (np. seria Linesse) posiadają już przymocowany podkład przeciwwilgociowy. W takim przypadku stosuje się jedynie folię plastikową.

Jeśli zaś chodzi o szczeliny dylatacyjne, to ich wielkość zależna jest od całkowitej długości podłogi. Bez dodatkowych szczelin możemy ułożyć maksymalnie do 13 metrów bieżących podłogi i na taką długość Quick Step przewiduje zastosowanie od 13 mm do 20 mm szerokości na szczelinę dylatacyjną.

Szybki i łatwy montaż paneli podłogowych bez użycia kleju

Quick Step to jeden z producentów, który oferuje swoim klientom szybkie i łatwe w montażu panele podłogowe do kuchni na opatentowanym systemie zatrzaskowym uniclic. Ułożenie paneli odbywa się błyskawicznie i pozwala zachować ład i porządek. Szybko i sprawnie poradzisz sobie z położeniem podłogi, nawet jeśli do tej pory jeszcze tego nie robiłeś.

System ten pozwala na zastosowanie dowolnej metody układania bez ryzyka uszkodzenia produktu. Najpopularniejszą metodą jest uniesienie deski wzdłuż dłuższego boku, wsunięcie panela i zatrzaśnięcie. Quick Step pozwala na montaż nie tylko metodą „unieś i zatrzaśnij”, ale także - „wsuń w poziomie” lub „dosuń i zatrzaśnij”. Jest to zdecydowanie wygodniejsze – szczególnie dla osób leworęcznych oraz daje możliwość swobodnego wyboru sposobu montażu.

Panele podłogowe do kuchni dostępne na rynku dają możliwość stworzenia przytulnej, eleganckiej i zarazem ciepłej podłogi. Innowacyjne technologie wykorzystywane dzisiaj w toku produkcji, jakimi zostały objęte panele podłogowe wodoszczelne do kuchni sprawiają, że możemy bez obaw instalować panele w pomieszczeniach takich jak kuchnia czy jadalnia.

Dodatkowym ich atutem jest odpowiednia impregnacja oraz możliwość doboru produktu do własnych potrzeb. Dzięki temu uzyskujemy doskonałą alternatywę dla drogich i trudnych w montażu podłóg z litego drewna. Warto natomiast pamiętać, by przy wyborze paneli podłogowych do kuchni kierować się nie tylko wzornictwem czy ceną, ale przede wszystkim jakością produktu. Nie bójmy się również korzystać z porad fachowców, którzy pomogą w doborze idealnej podłogi. Każdy krok będzie wówczas upewniał nas o trafnej decyzji i pozwalał cieszyć się piękną podłogą przez wiele lat.

ikona podziel się Przekaż dalej