Piekarniki elektryczne - rodzaje, ceny, opinie, producenci, opcje dodatkowe

Piekarnik elektryczny to bardzo pożyteczne urządzenie kuchenne. Oprócz możliwości pieczenia oddaje do dyspozycji kilka ciekawych opcji. Na rynku można odnaleźć wiele sprzętów tego typu. Warto, więc dowiedzieć się, jakie są rodzaje piekarników. Sprawdzimy też, jaka jest cena tych urządzeń. Do tego wymienimy wiodących producentów.

Piekarnik elektryczny – podstawowy opis

Piekarnik elektryczny jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej kuchenki wyposażonej w piecyk. To urządzenie kuchenne cieszy się zasłużoną popularnością. Do jego podstawowych zadań należy pieczenie lub podpiekanie różnych potraw. Jak już nazwa wskazuje, tego typu piekarnik jest zasilany prądem. Jednakże nie to jest jego największą zaletą. Najnowocześniejsze urządzenia oferują użytkownikom wiele pożytecznych funkcji. Dzięki temu są niezwykle uniwersalne. W podstawowym kryterium podziału piecyki kuchenne występują w dwóch wersjach. Mamy piekarniki wolnostojące lub do zabudowy.

Piekarnik wolnostojący najlepiej sprawdzi się w niewielkiej kuchni. Ograniczona powierzchnia najczęściej dotyczy mieszkań w bloku. Sprzęt możemy dopasować pod względem wymiarów i pojemności. Jeśli chodzi o tą drugą wartość, mieści się ona w przedziale 8-42 litry. Patrząc na wymiary, piekarniki wolnostojące zazwyczaj są nieco większe od kuchenek mikrofalowych. Standardem są wymiary w okolicach 32 cm wysokości, 55 cm szerokości i 41 cm głębokości. Zdarzają się oczywiście większe modele. Największe piekarniki wolnostojące mają wymiary 52 cm szerokości, 43 głębokości oraz 36,5 cm wysokości. Mimo tego nadal są to niewielkie urządzenia, choć bardzo uniwersalne. Dobre piekarniki wolnostojące produkują firmy Optimum, MPM, Saturn. Cena utrzymuje się w przedziale 100-450 zł.

Kolejną grupę stanowią piecyki kuchenne do zabudowy. Jak już sugeruje nazwa wkomponowuje się je w umeblowanie kuchni. Typowe wymiary dla standardowych urządzeń to 60 x 60 x 60 cm(szerokość, wysokość, głębokość). Są, więc znacznie większe niż typowy piekarnik wolnostojący. Mogą kosztować od 800 do 1800 zł w zależności od ilości funkcji. W sprzedaży znajdziemy też niejeden piekarnik elektryczny do zabudowy o mniejszej wysokości. Sięga nie więcej niż 45 cm a pozostałe wymiary są zazwyczaj takie same jak w urządzeniach standardowych. Choć i tu mogą występować różnice. Cena kompaktowych piekarników do zabudowy jest podobna do wersji opisywanych powyżej. Jeśli zaś chodzi o producentów to najlepsze opinie zbierają firmy Amica, Bosch, Beko, Electrolux.

Niestandardowe piecyki kuchenne

Standardowy piekarnik wolnostojący lub do zabudowy działa na prostej zasadzie. Pieczenie odbywa się dzięki rozprowadzaniu gorącego powietrza w komorze urządzenia. Tak funkcjonuje większość piekarników dostępnych na rynku. Nadal nowością są elektryczne piecyki kuchenne wykorzystujące parę do pieczenia i gotowania.Takie rozwiązanie ma sporo zalet. Najważniejszą jest to, że jedzenie w pełni zachowuje najważniejsze składniki odżywcze. Dzięki temu jest dużo zdrowsze. Minusem może być tu zakres temperatur. Piekarnik parowy można rozgrzać maksymalnie do 100°C. Na rynku dostępne są też urządzenia łączące tradycyjne pieczenie z wykorzystaniem pary. Dlatego też trzeba dokładnie zapoznać się ze specyfikacją kupowanego sprzętu by uniknąć pomyłki.

Dla wielu osób najlepszym rozwiązaniem będzie przenośny piekarnik. Jest to tak naprawdę nieco mniejszy piekarnik wolnostojący. Można zabrać go ze sobą w podróż, nie sprawia problemów podczas przeprowadzki czy przemeblowania. Ustawimy go w wielu miejscach gdzie inne urządzenia kuchenne nie mogą stanąć. Przenośny piekarnik ma kilka ciekawych akcesoriów. Jest to na przykład rożen, tradycyjny rusz czy blacha do pieczenia. Mamy też do dyspozycji uchwyt do wyciągania owej blachy. Zaletą tego urządzenia jest też jego atrakcyjna cena. Za przenośny piekarnik zbierający dobre opinie trzeba zapłacić od 100 do 350 zł.

Funkcje nowoczesnych piekarników

Wiemy już, co ma do zaoferowania przenośny piekarnik. Czas sprawdzić, jakie funkcje oferuje nowoczesny piekarnik elektryczny. W zasadzie standardowo występuje już termoobieg. Jest to system cyrkulacji powietrza rozprowadzający ciepło po całej komorze piekarnika. Oprócz tego pojawiają się dolne i górne grzałki. Umożliwia to grzanie z góry, dołu lub jednocześnie z obu kierunków. Tymczasem funkcja grill to intensywne grzanie od góry. Można też spotkać urządzenia z opcją grill i nawiew. Dobre opinie zbiera funkcja intensywnego pieczenia. Odpowiadają za nią dwie grzałki oraz specjalna dmuchawa. Najlepiej wyposażone piekarniki oferują też rozmrażanie, szybkie rozgrzewanie, grzanie mikrofalowe. Dostępny jest też obrotowy rożen.

Piekarniki elektryczne to sprzęty kuchenne nierzadko posiadające dodatkowe funkcje. Jedną z nich jest tak zwany katalizator zapachów. Chodzi tu po prostu o pochłanianie zapachów powstających podczas pieczenia. Bardzo wygodna i dbająca o bezpieczeństwo opcja to schładzanie oparów z piekarnika. Zapobiega ewentualnym oparzeniom podczas wyjmowania potraw z komory. Pozytywne opinie wyrażają użytkownicy piecyków z przegrodą. Dzieli ona komorę na dwie części. Dzięki temu do pieczenia wykorzystujemy tylko jeden obszar. To może znacznie zmniejszyć zużycie energii. I to już wszystkie najczęściej występujące funkcje piekarników.