Dlaczego trzeba zrobić rozmrażanie lodówki

Rozmrażanie lodówki to bardzo ważne zadanie. Jest to konieczne, jeśli chcesz przedłużyć żywotność tego urządzenia. Lód gromadzi się nie tylko wewnątrz zamrażalnika, lecz także we wnętrzu lodówki. Wszystko dlatego, że temperatura przy ścianie jest bardzo niska, a wewnątrz panuje naprawdę duża wilgotność powietrza, która osadza się na ściankach.

Gromadzący się lód może wręcz zwiększać poziom wilgotności we wnętrzu lodówki, co nie jest korzystne dla urządzenia. Na dodatek oblodzona lodówka zużywa coraz więcej energii, co można zobaczyć na swoich rachunkach za prąd. Czasami zdarza się, że zamarznięta woda odkształca uszczelki i sprawia, że ciepłe powietrze z zewnątrz dostaje się do środka urządzenia. A to sprawia, że koszty eksploatacji lodówki ciągle rosną.

Ostatni powód, dlaczego warto rozmrażać lodówkę często, jest bardzo praktyczny. Zbierający się lód i szron znacznie ogranicza przestrzeń zamrażalnika, więc mamy o wiele mniej miejsca na gromadzenie zapasów. Sprawdź także porady: jaka powinna być temperatura w lodówce.

Kiedy trzeba rozmrozić lodówkę?

To, jak często trzeba rozmrażać lodówkę, jest zależne od kilku czynników. Jest to uzależnione od konkretnego modelu – informacje na ten temat powinien podać producent w instrukcji obsługi. Jednak najważniejszym czynnikiem jest wiek. Starsze modele powinno się rozmrażać mniej więcej co 2-3 miesiące, nowszym wystarczy rozmrażanie co około pół roku, chociaż są nowe modele, którym wystarczy rozmrażanie raz na rok lub jeszcze rzadziej. Oczywiście cała procedura trwa i jest o tyle uciążliwa, że wszystkie rzeczy trzeba wyciągnąć i gdzieś przechowywać.

Czasami sama lodówka „daje nam znać”, że trzeba przeprowadzić rozmrażanie. Zawsze, kiedy zauważysz, że wewnątrz pojawia się warstwa lodu lub w zamrażalniku zalega bardzo dużo szronu, trzeba ją rozmrozić. Sprzęt rozmraża się także samoistnie, jeśli braknie prądu. W takiej sytuacji warto zabezpieczyć artykuły spożywcze w niskiej temperaturze i rozmrozić ją do końca. Jeśli w lodówce pojawi się pleśń możliwe jest mycie lodówki bez rozmrażania, ale trzeba pamiętać, by użyć środków odkażających. Warto sprawdzić także, czym wyczyścić srebro bezpiecznie.

Rozmrażanie lodówki i zamrażalnika krok po kroku

Na rozmrażanie lodówki warto zarezerwować sobie trochę czasu, bo niestety nieco trwa. Przede wszystkim trzeba przygotować sprzęt do tego zabiegu. Warto pomyśleć o tym wcześniej i zjeść jak najwięcej rzeczy stojących w lodówce, by problem był jak najmniejszy. Zanim wyłączysz chłodzenie, warto usunąć wszystkie produkty spożywcze z lodówki i zamrażarki. Jeśli masz taką możliwość przenieś je do lodówki sąsiada czy kogoś z rodziny. Zimą problem jest mniejszy – jeśli jest mróz, można wynieść rzeczy z zamrażarki na balkon. Produkty przechowywane w chłodziarce powinno się przechowywać w temperaturze do 4 stopni. Przygotowanie się do rozmrażania lodówki to dobry moment na zrobienie przeglądu żywności, zajrzenie do zapomnianych słoiczków z dżemami czy sosami oraz utylizacji resztek różnego rodzaju.

Samo rozmrażanie trwa nawet kilka godzin. Nie należy go jednak przyspieszać. Lodówkę trzeba odłączyć od prądu. Można od razu wyjąć wszystkie półki, szuflady i zbiorniki, by lodówka została pusta. To dobry moment, by umyć wszystkie elementy wewnętrzne w lodówce. Możesz do tego użyć płynu do mycia naczyń lub specjalnego detergentu do lodówki – odkaża i świetnie czyści, ale nie pozostawia zapachu.

Pod lodówkę warto podłożyć ściereczki, które będą pochłaniały nadmiar wilgoci. Warto je często wymieniać na suche, by krople wody nie spływały przez uchylone drzwiczki na podłogę – mogą spowodować uszkodzenia paneli lub drewnianej podłogi. Lód  zamrażalnika, który się urwał, można swobodnie wyciągnąć, nie trzeba czekać aż się skropli.

Przed ponownym włączeniem lodówki wnętrze należy umyć środkiem do lodówek o działaniu odkażającym lub wodą z octem. Jest to szczególnie ważne, jeśli w jedzeniu była pleśń. Zamrażarkę także trzeba dokładnie umyć, a całość wytrzeć dokładnie do sucha. Wszystkie ruchome elementy, jak półki czy szuflady również należy wytrzeć ścierkami do sucha. Wszystkie te zasady dotyczą zarówno lodówki w zabudowie, jak i wolnostojącej.

Szybkie sposoby, jak rozmrozić lodówkę

Jest kilka sposobów, które pozwalają rozmrozić lodówkę i zamrażarkę szybko. Zastosowanie takich sposobów, jak suszarka czy gorąca woda nie jest jednak dobrym pomysłem. Jedynym wyjściem, by bezpiecznie rozmrozić lodówkę jest zdanie się na upływ czasu. Suszarka czy gorąca woda wstawiona do lodówki w garnku faktycznie przyspieszają odmrażanie, ale różnica temperatur może spowodować duże uszkodzenia, zarówno w obrębie wewnętrznej obudowy lodówki, jak i na uszczelkach.

Szybkie sposoby na pozbywanie się warstwy lodu z zamrażalnika także nie są najlepszym rozwiązaniem. Stosowanie ostrych narzędzi lub noży tylko może zniszczyć urządzenie. Zdarza się, że próby mechanicznego oddzielenia lodu kończą się przebiciem ścianki lodówki, a wtedy nie nadaje się już ona do używania.

Rozmrażanie lodówki No Frost

Stosunkowo niedawno pojawiły się lodówki z funkcją No Frost. Są one wygodniejsze właśnie pod tym względem, że nie trzeba ich tak często rozmrażać. Funkcja No Frost to system cyrkulacyjnej wymiany powietrza. Dzięki temu w komorach chłodzenia i w zamrażarce nie zbiera się szron i nie nabudowuje się warstwa lodu. To sprawia, że produkty przechowywane w lodówce są dłużej świeże.

Lodówki nie trzeba rozmrażać w typowym znaczeniu tego słowa: nie zachodzi tutaj odmrażanie i topienie lodu, bo go nie ma. Jednak warto ją od czasu do czasu wyłączyć, wyjąć wszystkie produkty spożywcze i dokładnie umyć. Przed ponownym włączeniem lodówki powinna być dokładnie wytarta na sucho.

Bibliografia:

  1. https://home.morele.net/poradniki/prawidlowe-rozmrazanie-lodowki-co-trzeba-wiedziec/
  2. https://www.kuchenny.com.pl/2752-18-jak-prawidlowo-rozmrozic-lodowke.html
ikona podziel się Przekaż dalej