Sukces przedsiębiorstwa w dużej mierze zależy od jego wydajności. Optymalizacja pracy w gastronomii to oszczędność prądu, wody a tym samym wyższe zyski dla przedsiębiorcy.

Zmywarki dla biznesu

Czym jest efektywność i optymalizacja pracy?

Optymalizacja pracy w gastronomii wiąże się bezpośrednio z jej efektywnością. Ponieważ skupia się na dostarczeniu rozwiązań które nie wykorzystują dużych zasobów. W branży gastronomicznej każda oszczędność prądu, gazu i wody, które w ostatnim czasie bardzo podrożały jest istotna. Pozwala ona na zainwestowanie środków np: w rozwój przedsiębiorstwa. Wykorzystanie zmywarki o wysokiej wydajności i niewielkim zużyciu wody i prądu dostępnej na mixtum.pl może znacznie skrócić czas pracy oraz zmniejszyć zużycie mediów. Jest to bardzo ważne z dwóch względów.  Mianowicie przyspiesza obsługę klientów, ogranicza koszty związane z procesem mycia co automatycznie przekłada się na większe zyski.

Efektywność pracy przejawia się także w jakości. Oznacza to, że wysokiej jakości zmywarki gastronomiczne gwarantują ergonomie użytkowania oraz dostarczają higienicznie czyste naczynia. Ma to ogromne znaczenie w restauracjach, kantynach, stołówkach szkolnych czy kuchniach szpitalnych.

Zmywarki dla biznesu gastronomicznego

Profesjonalna kuchnia nie może funkcjonować bez zmywarki. To nieodzowny element funkcjonowania wielu punktów gastronomicznych, począwszy od restauracji, kawiarni i barów po stołówki.  Wybór odpowiedniej zmywarki dla tego typu biznesu zależy od wielu czynników. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę wybierając maszynę dla swojego biznesu.

Czym się kierować przy wyborze zmywarki gastronomicznej?

Jest kilka kluczowych kwestii na które należy zwrócić szczególną uwagę. Po pierwsze i chyba najważniejsze, trzeba dobrać odpowiednią wydajność oraz rozmiar urządzenia. Musimy ocenić ile naczyń będziemy musieli umyć w ciągu dnia. Trzeba także sprawdzić ile miejsca mamy w kuchni i wybrać taki rozmiar urządzenia, aby można było z niego wygodnie korzystać.

W przypadku zmywarek gastronomicznych przeznaczonych do naczyń stołowych tzn. talerze, kubki, miśki , sztućce szczególnie ważne jest dopasowanie wydajności zmywarki oraz jej gabarytów do miejsca pracy. Zmywarki gastronomiczne przeznaczone do naczyń kuchennych takich jak garnki, tace, misy, sprzęt kuchenny, pojemniki GN dobiera się zwracając szczególną uwagę na wielkość i ilość mytych naczyń kuchennych. W przypadku zmywarek barowych szczególnej uwadze podlega mycie szkła i w tym przypadku zmywarka powinna zostać odpowiednio dobrana pod względem typu urządzenia i systemu filtracji wody. 

We wszystkich powyższych rodzajach zmywarek kluczową kwestią jest ekonomiczność produktu, która pozwoli nam maksymalizować zyski i minimalizować koszty prowadzonej działalności. Wytrzymałość, trwałość i szybkość działania. Ważne jest, aby sprzęt który mamy zamiar zakupić był wykonany z wysokiej jakości materiału, a komponenty były wytrzymałe na intensywną eksploatację. Zmywarka gastronomiczna musi być szybka w działaniu, aby dostarczać na bieżąco czyste naczynia.

Co jeszcze jest ważne przy zakupie zmywarki?

Funkcje dodatkowe. Każda nowoczesna zmywarka ma ich wiele. Dlatego warto się z nimi zapoznać i ocenić które będą dla nas przydatne.
Intuicyjny panel sterowania jest bardzo ważny. Łatwość obsługi urządzenia ma ogromny wpływ na szybkość pracy w restauracji. Gwarancja i serwis. Najlepiej wybrać sprzęt od solidnego producenta dlatego, że oferuje on długi termin gwarancji oraz wysoką jakość obsługi pogwarancyjnej.

Zalety stosowania wysokiej jakości zmywarek w żywieniu zbiorowym

Najlepszym sposobem mycia naczyń stołowych, kuchennych, barowych jest mycie maszynowe. W porównaniu do mycia ręcznego mycie maszynowe to proces krótszy, energooszczędny. Największa jego zaletą jest to , że oprócz skutecznego mycia zmywarka gastronomiczna gwarantuje płukanie z wyparzaniem w temperaturze minimum 83 stopnie Celsjusza , co zapewnia wysoki poziom czystości mikrobiologicznej. Naczynia po myciu maszynowym bardzo szybko obsychają co ułatwia ich higieniczne magazynowanie. W przypadku mycia ręcznego dla uzyskania odpowiedniego efektu mikrobiologicznego należy zastosować dezynfekcje chemiczną , co wiąże się z wydłużeniem procesu mycia, zużyciem większej ilości detergentu oraz wody, a także zastosowaniem ociekaczy.

Stosowanie zmywarek gastronomicznych, które gwarantują wysoką czystość fizyczną i mikrobiologiczną naczyń w żywieniu zbiorowym jest obowiązkiem, który nakładają przepisy sanitarne na każdego właściciela lokalu gastronomicznego, kuchni, stołówki.

Maksymalizacja korzyści z używania profesjonalnych zmywarek w biznesie gastronomicznym

Aby zmaksymalizować korzyści wynikające z procesu mycia maszynowego należy odpowiednio zorganizować proces mycia naczyń począwszy od ich przygotowania do mycia maszynowego , poprzez samo mycie maszynowe oraz magazynowanie. Należy przy tym zwrócić uwagę na koszty związane z czasem pracy, zużycie mediów oraz ograniczenie stłuczek naczyń. Dobór odpowiedniej zmywarki jest istotny pod względem jej wydajności, ergonomii, wytrzymałości, warunków serwisowych. Odpowiedni dobór urządzenia jak i odpowiednie przygotowanie personelu w zakresie organizacji pracy zmywaka jest kluczem do uzyskania maksymalnych korzyści.

Najlepsza zmywarka dla Twojego biznesu Na rynku jest obecnych wielu producentów zmywarek przemysłowych. Jednak na szczególną uwagę w tym przypadku zasługuje światowy lider w produkcji zmywarek przemysłowych marki KROMO. Dostarcza ona produkt wysokiej jakości z gwarancją długoletniej pracy. Zmywarki KROMO znajdują swoje zastosowanie na lotniskach, statkach, w szpitalach, hotelach i wielu innych miejscach żywienia zbiorowego w 90 krajach na świecie. Zmywarki Kromo to solidna, niezawodna konstrukcja, nowoczesność a zarazem łatwość obsługi. Marka KROMO to również lider na rynku w długości gwarancji na sprzedawane maszyny. Zaletą maszyn jest także to, że gama oferowanych urządzeń jest bardzo szeroka od małych maszyn barowych do wielkich maszyn tunelowych dla kuchni jak również przemysłu spożywczego. 

ikona podziel się Przekaż dalej