Ogórki gruntowe uprawiane w ogrodzie i w szklarni

Ogórki, które często jadamy i które pełnią ważną rolę w kuchni polskiej, pochodzą od rośliny o nazwie ogórek siewny. Pochodzi on prawdopodobnie z Indii, gdzie został udomowiony kilka tysięcy lat temu. Ogórek siewny jest rośliną egzotyczną, wrażliwą na mróz, a szczególnie na wiosenne przymrozki, dlatego też uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Jest on pnączem płożącym, które zajmuje dużo miejsca w ogrodzie, dlatego też coraz częściej uprawia się go na przyporach jako roślinę pnącą.

Ogórki spotykane na rynku dzielą się na ogórki gruntowe, które nadają się do kiszenia oraz ogórki szklarniowe o delikatniejszym smaku bez goryczki, które bardziej nadają się do sałatek lub na kanapki. Do uprawy w ogrodzie lub na działce, najchętniej wybierane są ogórki gruntowe. Uprawa ogórków możliwa jest w gruncie, w szklarni ogrzewanej lub nieogrzewanej, w tunelu foliowym. Rośliny te pozyskujemy przez wysiew nasion w drugiej połowie maja. Wykonanie rozsady może przyspieszyć sadzenie ogórków o około 3 tygodnie.

Uprawa ogórków gruntowych w gruncie lub w szklarni

Ogórki gruntowe - wymagania uprawowe, podlewanie, nawożenie

Uprawa ogórków gruntowych wymaga czasochłonnej pielęgnacji i sporego doświadczenia. Roślina ta ma duże wymagania glebowe i cieplne, jest podatna na choroby i szkodniki oraz wrażliwa na wiosenne przymrozki. Aby uzyskać odpowiednie plony należy ogórki nawadniać i nawozić. Bardzo ważna jest odpowiednia gleba dla ogórków, która nie może być ani nadmiernie ciężka, ani też lekka i piaszczysta. Podłoże nie może być suche, ani też nadmiernie wilgotne. Dlatego też, aby utrzymać ogórki w dobrej formie, należy dbać o właściwy stan gleby i wilgotność. Uprawa ogórków wymaga także właściwego płodozmianu i sąsiedztwa odpowiednich roślin.

Wymagania uprawowe ogórka:

  • roślina jednoroczna,
  • miejsce ciepłe i osłonięte od wiatru,
  • gleba próchnicza, zasobna, zatrzymująca wodę i szybko się nagrzewająca,
  • pH gleby 6,0 - 7,2.

Jak, co ile i czym podlewać ogórki

Ogórek składa się w większości z wody. 95% masy ogórka składa się z wody. Dlatego też do prawidłowego wzrostu i plonowania konieczne jest podlewanie wodą. Dostarczenie odpowiedniej ilości wody wpływa znacząco na smak i stan owoców. Mała ilość wody sprawia, że ogórki są niesmaczne, gorzkawe, papierowe w smaku, a w środku tworzą się puste komory. Natomiast nadmierne podlewanie wodą powoduje, że ogórki są wodniste, bez smaku i szybko się psują.

Jak i co ile należy podlewać ogórki wodą? Rośliny te podlewamy co 5 - 7 dni małymi ilościami wody. Podlewanie należy wykonywać rano lub wieczorem. Należy unikać moczenia liści, gdyż zwiększa to niebezpieczeństwo chorób grzybiczych. Sprawdź także ten artykuł z na temat najczęstszych chorób ogórków.

Nawożenie ogórków - czym podlewać ogórki

Ogórki wymagają bardzo dobrej, zasobnej gleby, którą nie zawsze posiadamy w ogrodzie. Dlatego też podłoże do ogórków należy przygotować przez nawożenie obornikiem świeżym lub granulowanym. Najlepiej przygotować glebę już poprzedniej jesieni.

Prawidłowa uprawa, dobry stan korzeni i liści oraz odpowiednie podłoże sprawia, że owoce ogórków są najsmaczniejsze. Ogromną rolę odgrywa tu prawidłowe nawożenie i dostarczenie roślinie składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Prawidłowo nawożone ogórki nie mają goryczki, nie są wodniste, a w przetworach nie rozpadają się

Nawożenie ogórków przeprowadza się w zależności od tego czy zostały wysiane bezpośrednio do gruntu, czy posadzone z rozsady. Gdy ogórki wzejdą po siewie w gruncie, pierwsze nawożenie należy wykonać, gdy mają po 2 liście. Jeśli natomiast ogórki sadzimy do gruntu z rozsady, to po 2 tygodniach należy wykonać pierwsze nawożenie. Po 2 - 3 tygodniach ponawiamy nawożenie. Nawożenie ogórków można stosować w postaci podlewania odpowiednimi preparatami lub zasilania dolistnego w postaci oprysków.

W uprawie amatorskiej w ogrodzie, najlepszym rozwiązaniem jest zakup odpowiednich nawozów wieloskładnikowych do ogórków. Szczególnie dobry dla ogórków jest nawóz naturalny. Dobrym i łatwym w stosowaniu, jest nawóz naturalny płynny dla ogórków, pomidorów i ziół. Kupujemy go w postaci koncentratu, który rozcieńcza się według informacji podanej na opakowaniu. Tak wykonanym roztworem podlewamy ogórki w odstępach 2 - 3 tygodni.

Dobrym rozwiązaniem jest także koncentrat z pokrzywy, który rozcieńczamy wodą. Preparat służy do oprysku i podlewania. Fermentowany wyciąg z pokrzywy, nie tylko dostarcza ogórkom odpowiednich składników mineralnych, lecz także opryski zapobiegają chorobom i inwazjom szkodników.

Czym pryskać ogórki

Ogórki są roślinami bardzo podatnymi na choroby, zarówno wirusowe, bakteryjne, jak i spowodowane przez grzyby czy lęgniowce. Mimo, że uprawiając warzyw we własnym ogrodzie chcemy, zapewnić sobie zdrowe jedzenie bez chemii, w przypadku ogórków nie zawsze jest to możliwe.

Najczęściej występujące choroby ogórków to:

  • mączniak rzekomy dyniowatych,
  • mączniak prawdziwy ogórka,
  • parch dyniowatych,
  • bakteryjna kanciasta plamistość ogórka,
  • mozaika ogórka.

Najtrudniejsze do zwalczania są choroby wirusowe, na przykład mozaika ogórka. Zakażone rośliny należy usuwać, a glebę odkazić. Na choroby bakteryjne stosuje się opryski preparatami miedziowymi. Parch czy mączniak to choroby grzybicze, które zwalcza się przy pomocy fungicydów. Stosuje się w tym przypadku opryski preparatami na mączniaka rzekomego.

ikona podziel się Przekaż dalej