Porzeczka - czarna, czerwona, biała - sadzenie, uprawa i pielęgnacja

Czarna porzeczka jest znana ze względu na swoje właściwości lecznicze, czerwona porzeczka to ulubieniec miłośników kwaskowatych smaków, biała porzeczka jest uwielbiana przez tych, którzy lubią nieco słodsze desery. Wszystkie są zdrowe, smaczne i obfitują w witaminy. Porzeczki to bardzo lubiane krzewy owocowe, aż trudno znaleźć działkę, na których by ich nie było. Nie mają szczególnych wymagań, a odpowiednia pielęgnacja będzie gwarancją najlepszych i najbardziej obfitych plonów. Poznaj najlepsze odmiany do ogrodu i dowiedz się, czego potrzebują porzeczki.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4,6/5 (głosów 5)

Porzeczka w trakcie dojrzewania

Czarna, czerwona czy biała porzeczka?

Często uważa się, że skoro dobre lekarstwo musi być gorzkie, to czarna porzeczka jest bezkonkurencyjna. Jej smak jest dość charakterystyczny, trochę cierpki, trochę gorzki, a jednak ciągle ma mnóstwo miłośników, którzy lubią ją nie tylko za właściwości lecznicze, ale także za smak. Owoce czarnej porzeczki są dość niezwykłe, świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju przetworach, robi się z nich między innymi sok. Uważa się, że wszystkie przetwory są bardzo zdrowe, i niebezpodstawnie. To witamina C, której zawartość w owocach porzeczki czarnej jest bardzo duża, jest winna całego zamieszania. W medycynie ludowej ogromne znaczenie ma także liść czarnej porzeczki, który ma zastosowanie także w kuchni – używa się go między innymi do przetworów i nalewek. Jeśli interesują cię krzewy owocowe do ogrodu, inspiracje zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka to mało wymagający krzew, który jednak może potrzebować nieco uwagi. Przede wszystkim dość wcześnie zaczyna wegetację, dlatego może zdarzyć się, że jej kwiaty obmarzną. Jednak nie zdarza się to często, a najnowsze odmiany są bardziej odporne i wytrzymałe, także znacznie bardziej plenne. Owocami czarnej porzeczki można cieszyć się już w lipcu. Mają wyjątkowy, przyjemny zapach, bardzo charakterystyczny, podobnie jak liść czarnej porzeczki. Z owoców czarnej porzeczki powstają pyszne przetwory, stanowiące źródło witaminy C i innych wartości odżywczych.

Czerwona porzeczka

Jednak nie tylko czarna porzeczka ma właściwości lecznicze. Na uwagę zasługuje także czerwona porzeczka, która jest wartościowym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza i wapnia. Zarówno czerwona, jak i biała porzeczka zawierają bardzo wiele pektyn (im jaśniejsze odmiany, tym więcej), świetnie nadają się na przetwory, zwłaszcza soki i konfitury. Biała i czerwona porzeczka mają bardzo wysoką wartość deserową, można zastosować je do ozdoby licznych dań, wypieków czy nawet mięsa. Z czerwonej pożeczki powstają pyszne przetwory, ale pożeczka biała nie ustępuje jej miejsca. Niektórzy uważają także, że te krzewy owocowe, obsypane gronami kolorowych kulek są po prostu bardzo atrakcyjnie i ładnie wyglądają w ogrodzie. Ich owoce są gotowe do spożycia najczęściej w sierpniu. Uprawa czerwonej porzeczki staje się coraz bardziej popularna. Z przetworów na uwagę zasługuje sok z czerwonych porzeczek.

Nie tylko czerwona, czyli biała porzeczka

Porzeczka biała i czerwona porzeczka są jeszcze bardziej odporne niż czarna. Ich odmiany są bardzo plenne, niewysokie krzewy charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na mróz i niesprzyjające warunki pogodowe. Krzewy nie wymagają szczególnej opieki, z ich pielęgnacją poradzi sobie nawet początkujący amator ogrodnictwa.

Którą zatem porzeczkę wybrać do ogrodu?  Nie ma się nad czym zastanawiać, najlepiej zdecydować się na wszystkie trzy. Przeczytaj także nasz artykuł: Które drzewa owocowe i ozdobne wybrać do ogródka?

Sadzenie porzeczek

Sadzonki porzeczek można kupić w trzech formach – z nagim korzeniem, balotowane lub posadzone w pojemnikach. Te z nagim korzeniem sadzi się wyłącznie od października do listopada, te z całą bryłą korzeniową można posadzić w zasadzie w każdym momencie roku, pod warunkiem, że ziemia nie jest za bardzo zamarznięta. Sadzenie w tym wypadku najlepiej przeprowadzić wiosną, w kwietniu lub marcu.

Przygotowanie podłoża

Sadzenie porzeczek nie jest szczególnie skomplikowane i w zasadzie nie odbiega od tego, w jaki sposób sadzi się inne krzewy owocowe. Przed posadzeniem warto przekopać podłoże z dawką obornika, by było dobrze zaopatrzone w składniki mineralne i odżywcze. Dzięki temu rośliny łatwiej się przyjmą w nowym miejscu. Czerwona porzeczka powinna być posadzona w miejscu wzmocnionym siarczanem potasu, dzięki temu będzie się lepiej rozwijać w nowym miejscu.

Rozstawa

Uprawa porzeczek będzie przebiegała sprawniej, jeśli krzewy zostaną posadzone w odpowiedniej rozstawie. Mogą mieć tendencję, zwłaszcza czarna porzeczka, do nadmiernego rozrastania się, dlatego między krzewami powinno się zachować około 1,5 m odległości. Korzenie porzeczek przed posadzeniem warto zanurzyć na dłuższą chwilę w wodzie. Porzeczki z pojemników sadzi się na głębokość większą o 5 cm, niż ta na której rosły w szkółce. W przypadku sadzonek z nagim korzeniem warto bardzo dokładnie je obejrzeć i usunąć zniszczone elementy.

Pielęgnacja porzeczek po posadzeniu

Po sadzeniu jesiennym porzeczki należy dokładnie przysypać ziemią, by rośliny nie zmarzły w czasie szybko nadchodzących mrozów. Można także pomyśleć o wyściółkowaniu terenu wokół krzewów i zasilenie ich niewielką warstwą torfu lub obornika. Dzięki temu szybciej zaczną wegetację w nowym sezonie. Jeśli interesuje cię także uprawa malin, więcej na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Uprawa – wymagania i stanowisko

Żadna z porzeczek nie ma wygórowanych wymagań pod względem stanowiska. Zarówno czarna porzeczka, jak i czerwona i biała mają takie same oczekiwania. Warto wiedzieć, że wszystkie porzeczki poradzą sobie dobrze w każdym rodzaju ziemi ogrodowej. Jednak nie zawsze będą realizowały maksimum swoich możliwości, na źle dobranym stanowisku będą rosły, ale nie będą szczególnie bujne, ich plonowanie także nie będzie zbyt obfite.

Z tego względu warto zapewnić im maksymalnie najlepsze warunki. Porzeczka dobrze czuje się w żyznej i przepuszczalnej glebie. Czerwona porzeczka nie lubi zastoisk wodny, zresztą żaden z gatunków nie wytrzymałby zbyt długo w takim miejscu. Porzeczki lubią glebę o odczynie pH na poziomie 6-6,5. Potrzebują także dość dużo składników odżywczych i mineralnych, dlatego już przed sadzeniem przeprowadza się nawożeniem obornikiem lub kompostem.

Uprawa porzeczek uda się wyłącznie w miejscach bardzo mocno nasłonecznionych, chociaż takie delikatnie zacienione też się sprawdzają. Jednak tylko w pełnym słońcu czarna, czerwona i biała porzeczka będą się szybko rozwijać i dojrzewać. Także witamina C w czarnej porzeczce jest zależna od poziomu nasłonecznienia. Krzewy, zwłaszcza czarna porzeczka, która jest nieco mniej odporna na chłód, powinny być osłonięte przed porywistym, zimowym wiatrem. Krzewy w zasadzie nie przemarzają, jednak może zdarzyć się, że zakwitną za wcześnie i kwiaty opadną. Najbardziej odporna na taką sytuację jest biała porzeczka.

Pielęgnacja porzeczek krok po kroku

Pielęgnacja porzeczek nie jest szczególnie wymagająca. Zarówno czarna, jaki i czerwona i biała porzeczka mają bardzo podobne wymagania. W zasadzie starsze okazy nie potrzebują podlewania, ale młodsze obficie potrzebują wody, zwłaszcza w czasie wysokich temperatury i suchych lat. W największe upały warto także podlać nawet starsze krzewy, chociaż czerwona porzeczka jest dość odporna na suszę.

Krzewy należy także dość regularnie przycinać. Przez pierwsze trzy lata raczej nie wykonuje się tego zabiegu, pozwalając roślinom swobodnie się rozrastać. W tym czasie należy jedynie usuwać krzyżujące się gałęzie, poza tym nie trzeba robić przycinania. Po upływie pierwszych trzech lat uprawy należy przeprowadzać cięcie regularnie, najlepiej prześwietlające. Dzięki temu rośliny będą bardziej plenne, a owoce będą miały lepszy dostęp światła, więc szybciej będą dojrzewać. Zabieg przeprowadza się raz w roku, najczęściej wczesną wiosną.

Kolejnym ważnym zabiegiem jest nawożenie czarnej porzeczki. Wymagania pod względem składników także nie są wygórowane, jednak warto co roku przeprowadzić zabieg nawożenia. Roślina potrzebuje składników odżywczych, żeby szybciej się rozwijać i obficiej plonować. Najlepiej sprawdzi się wieloskładnikowy nawóz do roślin owocowych.

Najbardziej wartościowe odmiany

Odmiany porzeczki czerwonej

Porzeczki są tak powszechne, że na są dostępne bardzo liczne ich odmiany. Czerwona porzeczka w tym przoduje, odmiany są bardzo liczne. W uprawie ogrodowej najczęściej sprawdzają się trzy z nich: Detvan, Gąbińska, Jonkheer van Test. Pierwsza z nich to zdecydowanie najpopularniejsza odmiana, dojrzewająca jeszcze w lipcu. Jest także bardzo odporna na choroby grzybowe, ma słodkie, lekko kwaskowate owoce.

Pozostałe dwie odmiany charakteryzują się silniejszym wzrostem i pięknymi owocami. Są duże, czerwone, błyszczące, mają bardzo wysoką jakość deserową. Na dodatek wyróżniają się przyjemnym, lekko kwaskowatym smakiem. Ze względu na dużą odporność na choroby pochodzenia grzybowego nie potrzebują szczególnych nakładów na ochronę roślin przed chorobami.

Odmiany porzeczki białej

Ciekawe odmiany ma także biała porzeczka. Są one znacznie mniej powszechne, jednak w uprawie pojawiają się dwie odmiany – Biała z Juterbog i Blanca. Ta pierwsza charakteryzuje się słabym wzrostem, dlatego świetnie sprawdza się w małych przydomowych ogródkach. Ładnie się prezentuje w deserach, ma słodkawy smak i żółtą skórkę. Jest także bardzo odporna na zimno i różnego rodzaju choroby grzybowe.

Blanca to odmiana o silniejszym wzroście, charakteryzująca się smacznymi owocami o nieco większej średnicy niż w przypadku standardowych porzeczek. Jej owoce są słodkie, idealne na przetwory i wino, dobrze jednak smakują także deserowo, zjadane na surowo. Odmiana jest także bardzo odporna na zimno, więc świetnie sprawdza się w chłodniejszych częściach kraju.

Odmiany porzeczki czarnej

Ponieważ to czarna porzeczka jest najbardziej powszechna, jej odmiany są także najliczniejsze. W naszych warunkach uprawnych świetnie sprawdza się szwedzki Ojebyn, odmiana o bardzo wysokiej odporności na zimno. Czarna porzeczka zawsze jest nieco bardziej wrażliwa niż biała czy czerwona, jednak w tym przypadku nie musisz obawiać się, że przemarznie. Krzew ładnie się prezentuje, ponieważ ma wyjątkowy, kulisty pokrój. Owoce czarnej porzeczki są średniej wielkości, jednak dojrzewają równomiernie, a odmiana należy do bardziej plennych, dlatego cieszy się dużym powodzeniem.

Bardzo popularna odmiana to także Titania. Jest dość późna, wiec prawdopodobieństwo przemarzania pąków wiosną jest znikome. Z tego względu świetnie sprawdza się w każdym ogrodzie i dobrze znosi nasze warunki atmosferyczne. Titania, jak podobna do niej odmiana Brodtrop, świetnie nadaje się na przetwory. Można stosować je w uprawie ekologicznej, ponieważ nie są podatne na choroby roślin sadowniczych. Brodtrop to odmiana o bardzo obfitym plonowaniu, jej owoce czarnej porzeczki są stosunkowo duże i bardzo smaczne, mają mniej charakterystycznej dla czarnej porzeczki goryczki. Jeśli interesuje cię także uprawa wiśni, porady znajdziesz w tym artykule.

, aktualizacja 27 lipca 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Zobacz więcej artykułów na temat:
Znajdź firmę budowlaną
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij