Niezależnie od tego, czy Savoyard’om się to podoba, czy nie, fondue jest naprawdę daniem, które zawdzięczamy Szwajcarom, a zwłaszcza kantonowi Fryburga. Na początku XVIII wieku mieszkańcy Fryburga wykorzystali resztki chleba i sera do przygotowania bardzo taniego i obfitego posiłku, który szybko rozprzestrzenił się na resztę kraju. Przepis stał się oficjalnym dzięki Brillat-Savarin, francuskiemu smakoszowi (od którego pochodzi również nazwa słynnego sera), który w 1794 roku napisał pierwszy przepis na bazie sera gruyere, jajek i masła.

Pierwszy przepis na nowoczesne fondue pojawił się w 1875 roku, reklamując je już jako szwajcarskie danie narodowe, a następnie został ulepszony na początku XX wieku, kiedy pojawienie się skrobi kukurydzianej ułatwiło stworzenie gładkiej, stabilnej mieszanki. Po agresywnym marketingu regionalnym prowadzonym przez Szwajcarski Związek Sera w latach trzydziestych i powojennych, przepis stał się do lat pięćdziesiątych instytucją krajową.

Do przepisu dodano wino dopiero w 1911 roku. Punktem zwrotnym w historii fondue był rok 1940 na nowojorskich targach światowych, na których Szwajcarzy wystawili swój nowy garnek do fondue (zobacz na galerialimonka.pl) i zaprosili odwiedzających do spróbowania ich smacznych wyrobów. To stworzyło nowy, szwajcarski symbol na całym świecie.

Tak więc, jeśli chcesz zrobić „oryginalne” fondue, musisz postępować zgodnie z przepisem z Fryburga, który używa sera Vacherin i powinien być spożywany z jasnym chlebem lub ziemniakami. Ten łatwy do naśladowania przepis można przygotować za pomocą samej świecy pod garnkiem do fondue; ten ser nie twardnieje, gdy jest zimny, dzięki czemu jest najlepszym fondue do jedzenia na tarasie.

Fondue Savoyarde jest wytwarzane z trzech różnych rodzajów sera, z których nie wszystkie są serem Savoyard, ale mimo to są wyjątkowo smaczne! Comté, który pochodzi z Jury, szwajcarskiego emmental i Savoyard Beaufort. Każdy region ma swój własny przepis, wykorzystując lokalne sery i specjały, dzięki czemu fondue to prawdziwa kulinarna podróż. Jednym z ulubionych i popularnych jest włoskie fondue z Val d'Aosta; ten przepis wykorzystuje cudownie kremowy ser La Fontina.

Istnieją różne przepisy, które pozwalają na gotowanie „w stylu fondue”, przy użyciu ryb, warzyw lub mięsa, na przykład fondue Bourguigonne, fondue Bresse, fondue chińskie, fondue japońskie, fondue z owoców morza, fondue oceaniczne, fondue wietnamskie, fondue winiarskie, czerwone wino fondue, a nawet czekoladowe fondue! Fondue to stan umysłu na koniec dnia!

Nie wahaj się więc mieszać swoich serów, wstrząsnąć tradycją i wymyślić własny przepis na fondue!

Szwajcarskie fondue to coś więcej niż tylko gigantyczny garnek topionego sera, uosabia prostotę i towarzyskość - a nawet zawiera pewne demokratyczne wartości Szwajcarii, takie jak równość i solidarność. Fondue stereotypowo kojarzy się z wakacjami na nartach w romantycznym domku, jednak większość Szwajcarów lubi je w miejscu, które kocha najbardziej: w domu.

Aromatyczny ser jest niezbędny w fondue, ale to nie wszystko. Jest cały szereg innych składników, dzięki którym Twoje serowe fondue będzie wyjątkowe i dostosowane do Twojego gustu. Odrobina pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku, majeranku, a nawet odrobinę chili do przyprawienia? Do płynu wolisz wytrawne białe wino, odrobinę wiśniowego sznapsa czy wersję bezalkoholową z sokiem jabłkowym lub wodą? Delikatny szampan czy posypka truflami też mogą być zachwycające! Wybierając selektywnie składniki, możesz znacząco wpłynąć na smak swojego fondue.

Ponieważ maczanie to nazwa gry, chrupiący chleb jest tradycyjnie podawany z fondue. Chleb kroi się w małe kostki, a każdą kostkę wbija na widelec do fondue, a następnie zanurza w stopionym serze. Można jednak wykazać się kreatywnością: jak już sugeruje sukces raclette, ziemniaki wspaniale smakują z topionym serem. Możesz nawet spróbować brzoskwiń lub gruszek w syropie, absolutnie pyszna opcja!

Większość Szwajcarów wybiera białe wino lub herbatę (ziołową lub czarną). Niektórzy mogą również wybrać Kirsch (zwany też wiśniowym sznapsem), czyli mocny destylat z wiśni. Miłośnicy fondue zanurzają swoje kostki chleba najpierw w sznapsie wiśniowym, a następnie w fondue!

Uważaj na piwo, soki, a nawet wodę - ​​picie tych zimnych napojów spowoduje koagulację sera w brzuchu!

Ciesz się pysznym fondue - i nie zapomnij otworzyć jednego lub dwóch okien!

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny