Blaty granitowe – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Blaty granitowe do kuchni

Warto zacząć od tego, że granit jest niezwykle wytrzymałym materiałem. Zazwyczaj, blat granitowy wykonany jest z dwóch różnych struktur:

  • ziarnistej,
  • użylonej.

Ziarniste blaty do kuchni są bardziej jednolite, zależnie od wykorzystanych do ich produkcji ziaren. Użylone z kolei charakteryzują się różnymi motywami, a także nietypowymi wzorami. Zarówno jedne, jak i drugie blaty granitowe są wytrzymałe i cieszą się opinią niezniszczalnych. Możesz więc ze spokojem postawić na takim blacie np. garnek z gorącą zupą lub ubrudzić blat, a i tak nic mu nie będzie. Zabrudzenia bez problemu wypolerujesz i wyczyścisz.

Zalety i wady blatów z granitu

Czarny granit ma swoje zarówno zalety, jak i liczne wady. Dotyczy to jednak każdego jednego materiału, z którego można stworzyć kuchenny blat. Niewątpliwą zaletą granitowych blatów jest fakt, że nie zmieniają one swojego wyglądu nawet po kilku latach. Łatwo można je wyczyścić, a blat prezentuje się niezwykle elegancko. Blaty granitowe występują w wielu różnych kolorach, więc nie będziesz miał problemów z dopasowaniem go do swojej kuchni. Blat z granitu to estetyka wykończenia w każdej kuchennej aranżacji.

Niewątpliwie, blaty granitowe wyróżniają się trwałością – bez uszczerbku i dobrze konserwowane, mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat. Są twarde i odporne na zarysowania, więc można na nich nawet kroić np. warzywa czy pieczywo. Bez ryzyka uszkodzenia powierzchni blatu, możesz na nim również stawiać gorące naczynia. Blaty granitowe są ognioodporne, więc możesz ich używać nawet przy kuchenkach gazowych. W dodatku są odporne na wodę i łatwo się je czyści. Istnieje też możliwość wykończenia blatu na dowolny sposób (np. wypolerować i wyszczotkować go, przez co zyskuje się wymarzony efekt na blacie).  Poza tym, blaty granitowe można dowolnie wycinać w różne kształty. Marzysz o blacie w kółko albo owal? Nie ma problemu! Blaty granitowe to elegancja i ponadczasowość w jednym.

Oczywiście, zanim zakupisz blat, warto będzie również poznać też jego wady. Blaty granitowe są dość drogie i to jest ich główny minus. Ceny za metr niekiedy powalają na kolana, więc nie każdy będzie mógł sobie na taki blat pozwolić. Blat granitowy dużo też waży, więc należy zapewnić odpowiedni transport blatu do mieszkania. W dodatku, nie można go plamić mocno barwiącymi płynami, jak np. czerwone wino – ciężko będzie takie ślady później usunąć. Nie zapominaj również o tym, że granitowy blat wymaga regularnego wycierania i polerowania, by nie osadzał się na nim np. kamień (po stojącej na blacie wodzie). Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o blatach kuchennych granitowych i marmurowych.

Waga i kolorystyka blatów granitowych

Jak już wspominaliśmy, blaty granitowe są bardzo ciężkie. 1 m2 blatu z granitu może ważyć nawet… 80 kilogramów! Często zdarza się, że jest to i zdecydowanie więcej. Z tego też względu, producenci starają się tworzyć blaty grubości ok. 3cm – choć bywają i grubsze. Cieńszy blat granitowy niestety, ale wymagałby wówczas specjalnego podparcia. Kupując blat z granitu, lepiej będzie położyć go na nowych szafkach – takich, których nie będziesz musiał wymienić po np. 3 latach. Uwierz, że byłaby to mozolna i długa „zabawa”, bo blat naprawdę sporo waży.

Granit można zakupić w rozmaitych kolorach, np. czerń, beż, łosoś, błękit czy szarość. Możesz zatem dopasować blat granitowy do dowolnej aranżacji kuchennej – stonowanej i eleganckiej lub kolorowej i nowoczesnej. W dodatku, zdecydować się możesz zarówno na blat granitowy matowy, jak i polerowany. Do wyboru, do koloru!

Blat kuchenny z granitu na zbliżeniu, a także blaty granitowe do kuchni i ich cena

Blaty kuchenne z granitu – konglomerat jako alternatywa. Cena blatów

Blaty z konglomeratu. Czy warto zastąpić nimi granit?

Blat z konglomeratu jest to znakomita alternatywa dla blatów granitowych. Tego rodzaju blaty są wytwarzane z kruszywa kamiennego, zespalanego żywicą syntetyczną. Można znaleźć w sklepach budowlanych blaty z konglomeratu:

  • gruboziarniste,
  • średnioziarniste,
  • drobnoziarniste.

Wyglądem do złudzenia przypominają one blaty granitowe, jednak już nie są tak bardzo różnorodne. Plusem blatów z konglomeratu jest fakt, iż są równie wytrzymałe i odporne, ale jednocześnie elastyczne i nieco lżejsze od granitowych. Poza tym, są mało nasiąkliwe i posiadają również niskie właściwości ścierające. W przeciwieństwie do granitowych blatów, te z konglomeratu nie są jednak odporne na wysoką temperaturę. Trzeba też uważać na pozostawianie na nich substancji wnikających w strukturę blatu. Jeżeli zapomnisz wytrzeć np. pozostałości po obranym buraku, barwnik może wsiąknąć w blat i już go stamtąd nie usuniesz.

Ceny za metr, czyli ile kosztuje blat z granitu

Blat granitowy kosztuje średnio ok. 600 zł / 1 m2. Gdy chcesz kupić blat granitowy to małego aneksu kuchennego, na pewno będzie to więc koszt ok. 1500 zł. Gdy pragniesz blat kuchenny zamontować w większej kuchni, z całą pewnością będzie to już kwota przekraczająca 2000 zł. Rzecz jasna, blaty granitowe różnią się od siebie jakością, wymiarami, grubością i wzorami. Te mniej atrakcyjne blaty granitowe z reguły bywają tańsze. Te bardziej wymyślne i wzorzyste, często są już o wiele droższe.

Ciężko jest wskazać na jedną cenę blatu granitowego. Cena zależeć będzie głównie od rodzaju blatu, jego atrakcyjności i materiału wykonania. Z całą pewnością jednak, blaty marmurowe należą do tych najdroższych. Jeśli więc nie masz wystarczająco dużo pieniędzy na blat granitowy, warto będzie rozważyć kupno blatu z konglomeratu – będzie trochę tańszy, ale o równie dobrych właściwościach i parametrach użytkowych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny