Dostosowanie lokalu użytkowego pod gastronomię – podstawowe wymagania

Wybór lokalu użytkowego jest bardzo istotną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę. Nie chodzi wyłącznie o metraż, otoczenie i lokalizację obiektu. Bardzo ważne będą też możliwości adaptacyjne. Okazuje się, że lokal przeznaczony pod gastronomię musi spełniać szereg wymagań. Niektóre z nich wynikają z charakteru przyszłej restauracji i lokalnych zarządzeń, inne są dyrektywami uniwersalnymi. Wśród wymagań znajduje się między innymi:

  • Liczba wejść do lokalu – ma duże znaczenie z punktu logistycznego. Restauracja może posiadać jedno wejście, jednak w tym przypadku towar może być wnoszony do restauracji wyłącznie poza godzinami pracy restauracji. Procedura rozdzielności czasowej może być dość uciążliwa, dlatego praktyczniejszym rozwiązaniem będzie wybór lokalu z dwoma osobnymi wejściami (osobny dla klientów i osobny do magazynu).
  • Wysokość pomieszczeń – lokal użytkowy musi spełniać odpowiednie wymiary. Wysokość pomieszczeń przeznaczonych na kuchnie stałą musi wynosić minimum 3,3 m, a na kuchnię tymczasową i zaplecze higieniczne, minimum 2,5 m. Wysokość pomieszczenia produkcyjnego może posiadać minimum 2,5 m, jednak stosuje się tu warunek zainstalowania klimatyzacji bądź mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej. Działanie wymaga uzyskania zgody sanepidu.
  • Sieć wodno-kanalizacyjna – większość lokali użytkowych posiada dostęp do sieci wodno-kanalizacyjnej. Trzeba przy tym zwrócić uwagę na dostateczną liczbę punktów. W praktyce, cała instalacja w lokalu może wymagać gruntownej modernizacji. Jeśli lokal użytkowy znajduje się na terenie pozbawionym dostępu do sieci, można wykorzystać instalacje ze studnią głębinową i szambem. Instalacje muszą być zgodne z aktualnymi zapisami prawa.
  • Powierzchnia lokalu – może różnić się ze względu na charakter działalności gastronomicznej (np. duża restauracja, mały bar fast food). Przepisy prawne wymagają wydzielenia wszystkich stref gastronomicznych. Jeśli w lokalu nie ma na to miejsca, można uniknąć obróbki wstępnej (np. kupując obrane warzywa), pominąć zmywalnia zastawy poprzez serwowanie posiłków w naczyniach jednorazowych, bądź zdecydować się na serwowanie posiłków wyłącznie na wynos. Wszystko zależy od specyfiki lokalu gastronomicznego.
  • Oświetlenie – w kuchni i pomieszczeniach produkcyjnych powinny znajdować się okna. W przypadku lokalu użytkowego, który nie posiada okien w pomieszczeniach produkcyjnych, konieczne może okazać się wydanie zgody Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego, który podejmie decyzję wraz z Okręgowym Inspektoratem Pracy.

Lokal przeznaczony pod gastronomię musi spełniać normy BHP oraz wymagania zapisane w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także zapisy rozporządzeń wynikających z owej ustawy. Do kosztów dostosowania lokalu użytkowego pod gastronomię trzeba jeszcze doliczyć uzyskanie odpowiednich zezwoleń i licencji.

Jakie czynniki mogą wpływać na koszt dostosowania lokalu użytkowego pod gastronomię?

Pierwszym i jednym z najważniejszych czynników wpływających na koszt dostosowania lokalu pod gastronomię będzie jego stan techniczny. Możemy przyjąć w uproszczeniu, ze im gorszy stan lokalu użytkowego, tym wyższe koszty dostosowania pomieszczeń pod gastronomię. Pomieszczenia mogą wymagać przeprowadzenia gruntownego remontu, wraz z modernizacją instalacji elektrycznej i wodno-kanalizacyjnej. Do kosztów całkowitych często dochodzi ułożenie nowych podłóg i kompletna renowacja ścian. Są to dość kosztowne prace, które odczuwalnie zwiększą koszt całego przedsięwzięcia. Znacznie tańszą opcją byłoby dostosowanie lokalu, który wymaga jedynie drobnego odświeżenia.

Drugi bardzo ważny czynnik to powierzchnia lokalu użytkowego. Możemy przyjąć w uproszczeniu, że im więcej m2 powierzchni remontu, tym wyższy będzie koszt. Dla przykładu, inaczej kosztorysujemy remont małego lokalu pod bar fast food, a inaczej przestronnego lokalu na restaurację. Rodzaj działalności jest kolejnym ważnym czynnikiem, wpływającym na cenę inwestycji. W lokalu gastronomicznym mogą znaleźć się tanie elementy wyposażenia lub luksusowe stoliki, skórzane siedziska i modne, gustowne dodatki. Im wyższy standard punktu gastronomicznego i większa powierzchnia, tym wyższa cena remontu i wyposażenia.

Wnętrze nowoczesnej restauracji, a także ile kosztuje dostosowanie lokalu użytkowego pod gastronomię
Dostosowanie lokalu użytkowego pod gastronomię - formalności i wnioski

Koszt dostosowania lokalu użytkowego pod gastronomię bez wątpienia będzie także zależny od wybranej lokalizacji. Jest to związane z dość zróżnicowanymi kosztami robocizny. Dla przykładu, cena remontu lokalu w centrum Warszawy może być znacznie wyższa w porównaniu z kosztami remontu lokalu w mniejszej miejscowości. Różnice w kosztach robocizny mogą też wynikać z renomy i doświadczenia wykonawców.

Przybliżone koszty dostosowania lokalu użytkowego pod gastronomię

Ostateczny koszt dostosowania lokalu pod gastronomię może zamknąć się w kwotach od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych. Ostateczna skala wydatków jest ściśle związana z zakresem prac do wykonania. Na wstępie warto przekalkulować koszt uzyskania niezbędnych pozwoleń i licencji. Będzie to najmniejszy wydatek, wynoszący średnio od 1 000 do 6 000 zł.

Znacznie droższe będą prace remontowe w lokalu użytkowym. Nie istnieje jednolity kosztorys prac. Wszystko zależy od ich zakresu, stanu lokalu, wybranego standardu materiałów i kosztów robocizny. Możemy przyjąć w uproszczeniu, że koszty remontu lokalu pod gastronomię rozpoczynają się od kwoty około 100 zł/m2. W zakresie robót znajdą się tu podstawowe prace remontowe, wraz z modernizacją instalacji wodno-kanalizacyjnej i elektrycznej. Przy generalnym remoncie i wyborze materiałów z górnej półki cenowej, koszt remontu może wzrosnąć nawet do kwoty 300 – 600 zł/m2. Ze względu na dużą rozbieżność cen inwestycji, warto wykonać własną kalkulację kosztów remontu lokalu użytkowego. Jest to jedyna droga do zapoznania się z przybliżonymi kosztami dostosowania lokalu użytkowego pod gastronomię. Do kosztorysu należy jeszcze doliczyć minimum 15% rezerwę finansową, na nieprzewidziane wcześniej wydatki remontowe.

Do kosztów całkowitych dochodzi jeszcze wyposażenie kuchni pod gastronomię. Przy niewielkim lokalu typu fast food, koszty mogą wynosić 10 000 – 20 000 zł. W przypadku większych, dobrze wyposażonych restauracji, wyposażenie niejednokrotnie przekracza kwotę 50 000 zł. Górny limit cenowy jest trudny do ustalenia. Dodatkowo musimy jeszcze zainwestować w wyposażenie strefy spożywania posiłków. Za proste wyposażenie sali restauracyjnej zapłacimy kilka do kilkunastu tysięcy złotych. W przypadku dużych restauracji wyposażonych w standardzie luksusowym będzie to kwota od kilkudziesięciu do ponad stu tysięcy złotych.

Źródła:

  1. https://www.hossa.gda.pl/blog/o-czym-pamietac-szukajac-lokalu-uzytkowego-pod-dzialalnosc-gastronomiczna/#dostosowanie
  2. https://instanco.pl/lokal-pod-gastronomie/
  3. https://stalgast.com/porady-praktykow-wymagania-ktore-musi-spelniac-lokal-przeznaczony-na-gastronomie
ikona podziel się Przekaż dalej